ÎN DATA DE 26 IULIE Acţionarii OMV Petrom sunt convocaţi pentru aprobarea unui dividend special cu randament de 9,4%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 22 iunie 2022

Acţionarii OMV Petrom sunt convocaţi pentru aprobarea unui dividend special cu randament de 9,4%

Directoratul companiei a aprobat majorarea capitalului social prin aportul cu terenurile statului, ce au fost evaluate la 120 milioane de lei

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a convocat acţionarii, la data de 26 iulie, pentru aprobarea alocării unui dividend special de 0,045 lei, echivalentul unui randament brut de 9,4%, raportat la preţul acţiunii SNP de ieri, de 0,478 lei, după cum reiese dintr-un raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Convocarea vine în urma propunerii de săptămâna trecută a Directoratului OMV Petrom, prin care se cerea distribuirea sumei de aproape 2,55 miliarde de lei ca dividende speciale, în condiţiile în care compania deja a distribuit dividende din rezultatul anului trecut.

"Aşa cum a fost anunţat în Strategia noastră pentru 2030, compania are posibilitatea de a distribui dividende speciale, în condiţiile în care planurile de investiţii sunt finanţate. Având în vedere poziţia financiară solidă a companiei în ceea ce priveşte poziţia netă de numerar precum şi profitabilitatea, Directoratul propune plata unui dividend special în valoare brută de 0,045 lei pe acţiune, ceea ce conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 2.549 milioane de lei", arată Directoratul OMV Petrom în solicitare.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividende dacă propunerea va trece de AGA este 11 august, în vreme ce data plăţii este de 2 septembrie.

Tot ieri, compania a anunaţat că, în baza autorizării acordate de AGEA din 27 aprilie, Directoratul a aprobat majorarea capitalului social prin aportul cu terenurile statului, ce au fost evaluate la 120 milioane de lei.

Restul acţionarilor vor putea participa la operaţiune prin subscriere de titluri noi, în baza drepturilor de preferinţă, preţul unei acţiuni fiind egal cu valoarea nominală de 0,1 lei, fără vreo primă de emisiune.

"Perioada de subscriere va fi de cel puţin o luna, estimată a avea loc în intervalul septembrie - octombrie 2022. Perioada de subscriere va fi inclusă în prospectul care va fi depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi care ulterior se va publica", se arată în raport.

Pentru a participa la majorarea de capital, investitorii trebuie să deţină titluri SNP în data de 6 iulie.

Pentru primele trei luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,75 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel din primul trimestru al anului trecut, pe fondul creşterii puternice a preţurilor energiei, generată de razboiul din Ucraina şi redresarea post-Covid,

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. or fi miliarde nu milioane, nu-i asa?

    1. Buna ziua,

      Sunt miliarde. Am corectat eroarea.

      Mulțumesc pentru atenționare !  

    Felicitari si succes si la alte firme la care statul poate majora capitalul social cu terenurile ,mai sunt cateva in sectorul energetic .

    Comentatori si politicieni in media cer reduceri de accize ,de TVA etc (toate sunt venituri imediate pt Romania grav indatorata financiar si in promisiuni populiste ). Dar acest deficit bugetar la fel de bine se poate corecta si prin colectarea drepturilor de participatie ale statului ,prin dividende etc ,nu numai prin colectarea slaba reclamata de Catu ,fost ministru de finante care nu a reusit nici el sa imbunatateasca colectarea . 

    Ma bucur sa constat vointa politica pt o guvernare inteleapta ,sper guvernul Ciuca sa demonstreze ca statul poate sa si administreze averea atunci cand vrea !

    "whe re there is a will there is a way " 

    1. Si nu stiu de ce o pui pe seama guvernului. Asa de bine se inteleg incat de mai bine de doi ani ei nu reusesc consilii de administratie la companiile de stat decat pe max 4 luni. Iti dai seama ce administrare fac aia, nici nu apuca sa se dezmeticeasca, chiar daca ar vrea sa o faca, desi nu cred ca ar vrea.

      Ai auzit de mcs cu inglobarea terenurilor de la OIL? Majorarea este de peste 6.5 ori. E clar ca dupa majorare pretul va fi sub valoarea nominala la care se face subscrierea. 

      Felicitări!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb