Acţionarii OMV Petrom (SNP) sunt convocaţi în data de 27 aprilie să aprobe propunerea conducerii companiei de a distribui dividende de 1,75 miliarde de lei, se arată într-un raport al producătorului de petrol şi gaze publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dividendul unitar este de 0,031 lei, similiar cu cel de anul trecut, conform politicii asumate de emitent, nivel care raportat la preţul acţiunii SNP de astăzi, de 0,407 lei, oferă un randament brut de 7,6%.
Data de înregistrare propusă, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 14 mai (implicit data ex-dividend este 13 mai), în timp ce data plăţii este 7 iunie.
Pentru anul trecut, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,29 miliarde de lei, totuşi cu 64% sub cel din 2019, declin apărut în contextul blocajului economic şi social îndeosebi din prima jumătate a anului, perioadă în care preţul petrolului american (WTI) cu livrare în viitor (contracte futures) a înregistrat chiar şi preţuri negative.
Astfel, dacă acţionarii vor aproba dividendele propuse, OMV Petrom va trebui să aloce bani suplimentari din alte surse peste cele din profitul anului trecut.
Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom. Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 23,05 miliarde de lei.
1. politica de dividend a SNP
(mesaj trimis de actionar SNP în data de 18.03.2021, 06:51)
Apreciez faptul ca intr-un an dificil SNP nu a abdicat de la ce a "promis" anterior actionarilor, respectiv o politica de dividend predictibila.
Exista investitori pe piata de capital din Romania, atat investitori mici (ca mine), dar si mari (fonduri de pensii) care au nevoie de venituri recurente predictibile.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2021, 09:02)
Predictbile, predictibile, dar mult mai mari ca profitul net? Cati ani crezi ca pot fi asa de predictibile?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de actionar SNP în data de 18.03.2021, 09:43)
In anuntul facut acum cateva saptamani, SNP a argumentat de ce au ales sa pastreze dividendul la nivelul celui de anul trecut.
Stiu ca din martie pana-n decembrie 2021 mai e mult, dar argumentele aduse de SNP sunt deocamdata validate de situatia aferenta acestui inceput de an (evolutia pretului petrolului, etc).
Sunt convins ca le era mai usor sa invoce una-alta (motive obiective ar fi avut) sa taie dividendul. Tocmai de aceea apreciez faptul ca isi onoreaza promisiunea facuta, in ciuda contextului dificil.
1.3. Doar n-om avea pandemie permanent (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Axxa în data de 18.03.2021, 09:44)
Profitul de anul trecut a fost cam la 1/3 din cel din 2019, care nici el nu a fost printre cele mai mari, la randul lui. In conditii normale, acest dividend ar fi reprezentat mai putin de 50% din profit. Promisiunea trebuia respectata. Ce va fi in continuare, vom vedea.