ÎN DECURS DE TREI LUNI Criza ruso-ucraineană a tăiat 70 de miliarde de dolari din capitalizarea Bursei din Moscova

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2022

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

IPO-urile ruseşti, sub semnul întrebării

Capitalizarea Bursei din Moscova a scăzut cu 5,5 trilioane de ruble (69,6 miliarde de dolari) în numai trei luni, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Occident, în contextul crizei ruso-ucrainene, ceea ce pune sub semnul întrebării perspectivele ofertelor publice iniţiale (IPO) de pe această piaţă, în anul curent, potrivit unei analize Reuters.

Rusia a beneficiat de o renaştere a IPO-urilor anul trecut, companiile strângând, prin vânzarea de acţiuni, un volum record al ultimului deceniu, de 3,7 miliarde de dolari, arată datele Refinitiv. În plus, potrivit sursei citate, băncile de investiţii au câştigat peste 100 de milioane de dolari din comisioanele aferente IPO-urilor de pe piaţa Rusiei.

În condiţiile în care randamentele dividendelor erau mari, iar preţurile solide ale petrolului susţineau redresarea economică a Rusiei, cel puţin zece companii din sectorul mărfurilor, cel financiar şi de retail urmăreau să strângă aproximativ două miliarde de dolari din IPO-uri, spun bancherii. Dar, conform acestora, tensiunile tot mai mari dintre Rusia şi Occident, generate de potenţiala admitere a Ucrainei în NATO, au declanşat o vânzare masivă a activelor ruseşti în ultimele săptămâni, ducând moneda rusească, rubla, la nivelul minim al ultimelor 14 luni faţă de dolari. Totodată, randamentele obligaţiunilor de stat ruseşti au crescut în ciuda fundamentelor economice solide.

În urma vânzării titlurilor, capitalizarea principalului indice al Bursei din Rusia, MOEX, denominat în ruble, a pierdut aproximativ 26% faţă de vârful atins în octombrie 2021, conform datelor MOEX Group, ceea ce a închis fereastra IPO-urilor pentru moment, conform Reuters.

Vladimir Tsuprov, TKB Investment Partners: "Piaţa Rusiei ar avea nevoie de şase - nouă luni ca să se redreseze"

"S-ar putea să uităm de fereastra IPO-urilor în această primăvară", declară, citat de Reuters, Vladimir Tsuprov, director de investiţii la TKB Investment Partners din Rusia, care are în gestiune active de aproape 7 miliarde de dolari. În opinia sa, piaţa Rusiei ar avea nevoie de şase până la nouă luni ca să se redreseze. "Aceasta înseamnă, în cel mai bun caz, o nouă fereastră pentru IPO-uri la toamnă", conchide Vladimir Tsuprov.

Şi Alina Sychova, şefa diviziei de pieţe de capital din cadrul Sova Capital, afirmă: "Aveam câteva tranzacţii în pregătire, pe care căutam să le realizăm imediat după încheierea perioadei sărbătorilor din Rusia, dar având în vedere turbulenţele de pe piaţă, a trebuit să amânăm aceste tranzacţii".

De menţionat că rubla încă este sub presiune, dar indicii bursieri RTS (denominat în dolari) şi MOEX (denominat în ruble), încercau să recâştige din terenul pierdut.

MOEX a urcat cu 3,5% în a doua parte a zilei de ieri, iar RTS - cu 7,6%.

Conform Reuters, o potenţială invazie a Ucrainei de către Rusia vecină ar fi resimţită pe mai multe pieţe, de la cele ale cerealelor, la cea a energiei, dar şi pe segmentul obligaţiunilor suverane în dolari, al activelor-refugiu şi pieţelor de valori.

Retailul - atracţie pentru investitori, în defavoarea companiilor petroliere

Sectorul de retail a fost surpriza anului trecut, fiind o atracţie pentru investitori, ceea ce reprezintă o schimbare faţă de anii anteriori, când în prim plan erau numele mari din energie, care dominau economia. Conform Reuters, retailul a devenit atractiv în condiţiile în care consumatorii şi-au îndreptat atenţia către mărfurile cu preţ redus şi livrarea online, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Drept urmare, sectorul de retail al Rusiei a atras, anul trecut, 2,2 miliarde de dolari prin tranzacţiile de pe piaţa acţiunilor, potrivit Refinitiv.

Retailerul alimentar Vkusvill s-a numărat printre firmele de consum care doreau să se listeze în 2022, potrivit unor surse citate de Reuters. Oficialii Vkusvill declară că un IPO este una dintre posibilele opţiuni strategice pentru dezvoltarea companiei, dar acum e prea devreme ca să vorbească despre planuri concrete.

Slava Smolyaninov, strateg-şef la BCS Global Markets, spune: "Volatilitatea recentă i-a determinat acum pe marii investitori să se uite la acţiunile blue-chip, considerându-le cea mai bună opţiune. Riscul este prea mare dacă iau în considerare altceva în afară de nume binecunoscute". Slava Smolyaninov continuă: "De ce trebuie să caute mai departe, ceva care este mai scump, care este nou pe piaţă? Probabil că piaţa trebuie să mai urce cu 30-40% pentru a atrage listări noi".

Serghei Dyudin, director de investiţii la VTB Capital Investment Management, afirmă, însă, că pentru unii investitori, acum este momentul să cumpere. Domnia sa precizează: "Preţurile extrem de ridicate ale mărfurilor şi apropierea de sfârşitul ciclului de creştere a dobânzilor de către banca centrală susţin activele ruseşti. După vânzări masive, acţiunile şi obligaţiunile ruseşti par foarte atractive în comparaţie cu titlurile de la nivel mondial".

Refinitiv: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Rusia a scăzut cu 40% în 2021

Dacă piaţa ofertelor publice iniţiale din Rusia a atins, în 2021, un record de 3,7 miliarde de dolari (cel mai mare nivel din 2011), datele Refinitiv arată că, tot anul trecut, piaţa de fuziuni şi achiziţii din ţară a scăzut cu 40%.

Cea mai mare ofertă publică iniţială din Rusia, lansată în 2021, a fost cea a discounter-ului Fix Price, care a strâns astfel 1,8 miliarde de dolari. Însă, acţiunile companiei au scăzut cu 42% de la plasarea lor prin IPO.

Totodată, furnizorul privat de asistenţă medicală EMC a strâns 500 de milioane de dolari, iar principalul grup de cherestea şi hârtie, Segezha, al conglomeratului de investiţii multi-industrial AFK Sistema, a obţinut 392 de milioane de dolari.

Per ansamblu, capitalul strâns de companiile ruseşti a scăzut cu 6% anul trecut, ajungând la 7,4 miliarde de dolari. IPO-urile au devenit mai populare în mixul de operaţiuni de atragere de capital, reprezentând peste jumătate din total.

Analiştii chestionaţi de RBC Capital Markets au remarcat că, în 2021, succesul IPO-urilor ruseşti a fost susţinut de creşterea pieţei de acţiuni în general, indicele MOEX încheind anul cu un plus de 15%.

Un alt factor care a susţinut IPO-urile în 2021 a fost cererea şi plasamentele amânate în 2020, precum şi redresarea economică.

Dar, tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii cu participarea companiilor ruseşti au scăzut cu 40% în 2021, la 34 de miliarde de dolari, conform sursei amintite, care precizează că acest lucru a fost cauzat în mare parte de baza solidă din 2020, când a fost înregistrat transferul pachetului de control al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, de la Banca Centrală a Rusiei (CBR) către Ministerul de Finanţe (70% din toate tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii).

Cea mai mare tranzacţie din 2021 a fost vânzarea a 5% din Vostok Oil de către compania petrolieră Rosneft, estimată de Refinitiv la 4 miliarde de dolari (contabilizată de Rosneft la 3,5 miliarde de dolari). Totodată, desprinderea activelor de cărbune Raspadskaya din compania minieră Evraz a fost estimată la 3,1 miliarde de dolari, iar vânzarea Eurocement de către Sberbank - la 2,2 miliarde de dolari.

Profit record pentru cea mai mare bancă din Rusia

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a raportat recent creşterea cu 74% a profitului său net în 2021, câştigul anual fiind unul record, de 1,24 trilioane de ruble (16,32 miliarde de dolari), care reflectă redresarea economiei ţării după pandemie. Profitul, raportat conform standardelor de contabilitate ruseşti, a crescut de la 709,9 miliarde în 2020.

Creditorul rus îşi stabilise o ţintă netă de profit de un trilion de ruble pentru 2020, dar a ratat-o, deoarece economia ţării a scăzut cu 2,7% în anul pandemiei, aceasta fiind cea mai puternică contracţie a PIB-ului din ultimii ani.

În schimb, economia Rusiei a crescut cu 4,3% în trimestrul al treilea al anului 2021, ajutată de preţurile mai ridicate ale mărfurilor, iar pe întregul an este estimat un avans de 4,5%.

Sberbank a informat că împrumuturile sale corporative au sporit cu 9,9% anul trecut, iar creditele retail - cu 25,8%. Venitul net din dobânzi al Sberbank a urcat cu 12,3%, iar rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 24,8%.

Sberbank urmează să publice pe 2 martie rezultatele pentru întregul an 2021 conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb