Actualizare 08:30 Sorin Popa, aşteptat astăzi la audieri
Fostul vicepreşedinte BRD Sorin Popa este aşteptat astăzi la audieri, la DIICOT, începând cu ora 9, ne-au spus surse judiciare.
---
Fostul vicepreşedinte al BRD Sorin Popa rămâne cercetat sub control judiciar în dosarul privind acordarea ilegală de credite de către această bancă, după ce contestaţia sa la măsura dispusă de procurorii DIICOT a fost respinsă ieri de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit unor surse judiciare.
Sorin Popa a venit joia trecută la DIICOT, fiind citat pentru a da declaraţii în dosarul privind acordarea ilegală de credite, prin care s-ar fi produs BRD un prejudiciul estimat la peste 43 de milioane de euro. Sorin Popa este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.
El a spus că nu este vinovat "cu absolut nimic" şi a acuzat presa că a "vehiculat atât de multe lucruri neadevărate" despre acest caz. Fostul vicepreşedinte BRD a mai spus, la un post de televiziune, că "Minciuna are picioare scurte şi frica naşte monştri", părând că doreşte să transmită un mesaj. Întrebat dacă este vinovat, Sorin Popa a spus: "Cu absolut nimic".
Fostul vicepreşedinte BRD nu s-a prezentat la DIICOT, în mai, când au fost audiaţi inculpaţii din dosar. Atunci, procurorii au anunţat că au început urmărirea penală faţă de toţi cei 28 de suspecţi din dosarul BRD, printre care se găsesc Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, dar şi Adrian Sârbu, patronul Mediafax, şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu. Prejudiciul total adus băncii este de 43,5 milioane euro.
Dosarul este disjuns din celebra anchetă asupra bancherilor iniţiată de DIICOT în anul 2012, în care 56 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar prejudiciul adus băncii a fost stabilit la peste 80 de milioane de euro. În acel caz au fost audiate şi nume grele, printre care se numără Gheorghe (Bebe) Ionescu, cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, fostul preşedinte al BRD-GSG, Patrick Gelin, dar şi Sorin Popa, la vremea aceea vicepreşedintele boardului de la Paris al BRD Group Societe Generale.
Conform comunicatului DIICOT din mai, în perioada 2008-2012, suspecţii au constituit un grup infracţional organizat iniţiat de Remus Truică, ce a avut ca scop obţinerea unor credite de la BRD cu documente de evaluare nereale. Din acest grup au făcut parte persoane cu funcţii de conducere în bancă şi în comitetul de credit al băncii, dar şi persoane cu funcţii de conducere în agenţii, notari, evaluatori şi oameni de afaceri.
Procurorii acuză că, în total, au fost luate 17 credite, toate nerambursate. Din acestea, 15 credite au beneficiar real pe Remus Truică, deşi au fost luate prin diferite persoane interpuse, conform DIICOT.