În era tehnologiei, intimitatea este o iluzie!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 martie 2017

În era tehnologiei, intimitatea este o iluzie!

Trăim sub semnul unui uriaş Big Brother tehnologic. Dezvăluirile recente ale WikiLeaks nu fac decât să întărească toate convingerile utilizatorilor de aparate sofistificate, că suntem urmăriţi pas cu pas cu ajutorul telefoanelor, televizoarelor, tabletelor, laptop-urilor şi uneori chiar al aparatelor din bucătărie dotate cu tehnologie de ultimă oră. Intimitatea este o iluzie, pornite, oprite, deconectate, aparatele par să înregistreze tot, fiind nevoie doar de un specialist ca şi cele mai intime secrete să poată deveni publice.

Apariţia reclamelor pe diverse platforme online, în funcţie de ultimele căutări efectuate de utilizator sau chiar după ce s-a făcut o fotografie la un produs indică o stare de fapt, acţiunile utilizatorilor de internet sunt atent monitorizate.

Potrivit ultimelor dezvăluiri WikiLeaks, CIA are un adevărat arsenal de instrumente ultrasecrete menite să penetreze orice telefon inteligent sau să acceseze informaţiile oferite de aplicaţii de comunicare şi alte dispozitive electronice: "Year Zero prezintă scopul şi direcţia programului de piraterie a CIA-ului la nivel mondial, arsenalul său de viruşi şi zeci de unităţi "înarmate" să exploateze o gamă largă de produse ale companiilor americane şi europene, inclusiv Iphone (Apple), Android (Google), Windows (Microsoft) sau televizoarele marca Samsung, care sunt transformate în microfoane sub acoperire". CIA, în colaborare cu alte agenţii de informaţii din SUA şi alte ţări, a putut să spargă criptarea unor aplicaţii de mesagerie precum WhatsApp, Telegram şi Signal. WikiLeaks mai anunţă că documentele respective arată că agenţi operativi CIA au studiat cum să comită atacuri informatice şi să preia controlul altor dispozitive decât computere şi telefoane inteligente conectate la Internet. CIA a adoptat în mod curent tehnici care le-au permis să plaseze vina pe hackerii din Rusia în cazul în care atacurile cibernetice pe care le avea agenţia în desfăşurare ar fi fost compromise, relevă documentele WikiLeaks, citate de CNN. Oficiali americani au declarat că nu ştiu de unde ar fi putut WikiLeaks să obţină presupusele materiale CIA. Apple a răspuns imediat la aceste dezvăluiri susţinând că cele mai multe vulnerabilităţi au fost deja rezolvate.

Facebook este în mod cert cea mai utilizată şi răspândită reţea de socializare la nivel global. Pe internet au apărut mai multe informaţii utile şi sfaturi pentru utilizatorii acestei reţele. Astfel, conform unor specialişti IT, e bine de ştiut că datele pe care le oferi pe Facebook rămân depozitate acolo pentru totdeauna: tot ce ai scris (mesajele personale, postări, comentarii chiar şi cele pe care le-ai şters), de pe ce computer ai intrat în reţea, pe ce site-uri intri prin intermediul reţelei şi foarte important "urmărirea" poate continua şi după delogare. Un prim sfat este legat de datele personale, să fie oferite cât mai puţine, o altă sugestie este aceea de a folosi un browser pentru Facebook şi un altul pentru activităţile obişnuite şi, dacă se poate, să nu se instaleze Facebook şi Messenger pe telefon. Sfaturi utile, dar puţini sunt dispuşi să ţină seama de ele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Am citit doar titlul și nu sunt de acord cu el. Nu este o iluzie. Trebuie doar să mai învățați niște trucuri. Citiți niște sfaturi date de Snowden. Dacă lumea a fost în stare să învețe să folosească feisbuc, ar putea învăța și despre emailuri criptate, spații de stocare în cloud criptate, VPN-uri.

     

    Ceea ce lumea nu a înțeles niciodată, și nici autorul OD, este că Internetul este în esență o uliță publică. Comunicarea obișnuită digitală nu este securizată. După cum la sat ar exista o uliță iar Maria striga la Ion de peste 4 case, "pune ciorba pe foc, Ioane, că viu acum", așa este și comunicarea uzuală pe Internet. 

     

    Să afirmi că nu mai există intimitate este fals. Ea nu a existat niciodată pe Internet. Regulile jocului erau doar că nu ascultăm ce țipă Maria la Ion, deși trebuia doar să fim atenți și am fi aflat. 

    Intimitate există pe Internet dar ai nevoie de instrumentele potrivite pentru asta. Multe sunt gratuite. 

    1. Atitudine tipica pentru Cristi C :

      Nu citeste dar isi da cu parerea, hai sictir! 

      Măi caraghiosule, ești chiar limitat în logică. Dacă aș fi citit doar titlul, îmi puteam formula părerea pe baza titlului. Nu se cheamă că nu am citit nimic. Titlul spune ceva, eu comentez pe tema acelui ceva. Îmi pare rău că nu te ajută capul prea mult.

       

      Dacă vrei să spui că titlul sugerează un lucru iar articolul tocmai contrariul, atunci vorbește cu OD, poate îi spui și lui că este deplasat și nepriceput. 

       

      Aș adăuga la sfaturile pe care OD le-a scris în finalul articolului și mașina virtuală. Pentru a nu permite ca un virus să vă poată accesa materialele confidențiale de pe calculator, puteți să navigați pe net dintr-o mașină virtuală. 

      Hai sictir, prostacule anonim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb