Volumul total al livrărilor de spaţii de birouri din Europa Centrală şi de Est (ECE) va creşte cu 15%, în 2015, potrivit estimărilor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Stocul total de spaţii moderne de birouri în Varşovia, Praga, Budapesta şi Bucureşti, la finalul anului trecut, era de 12,83 milioane de metri pătraţi, fiind cu 5% mai ridicat faţă de 2013.
Consultanţii DTZ au precizat: "În 2015, Varşovia va înregistra cele mai multe livrări, în timp ce, în Budapesta, nivelul livrărilor de spaţii noi va continua să fie limitat. Din totalul de 700.000 mp programaţi pentru finalizare în 2015, 46% sunt în Varşovia, 26% în Praga, 22% în Bucureşti şi 6% în Budapesta".
Potrivit surselor citate, Varşovia continuă să fie cea mai mare piaţă de birouri dintre capitalele ECE, cu 4,4 milioane mp, urmată de Budapesta (3,24 milioane mp), Praga (3,03 milioane mp) şi Bucureşti cu 2,16 milioane mp de spaţii moderne de birouri.
Datele DTZ arată că activitatea totală de închiriere, în 2014, în capitalele analizate, a fost de 1,7 milioane metri pătraţi: "Cererea a reprezentat 64% din volumul total tranzacţionat, cu aproximativ 1,08 milioane mp tranzacţionaţi. În comparaţie cu anul precedent, cererea a crescut cu 13,5%. Cel mai ridicat nivel al cererii a fost înregistrat în Varşovia (40%), în timp ce Praga a reprezentat doar 18% din volumul total al cererii".
Renegocierile şi prelungirile de contracte pentru spaţii de birouri au însumat 626.000 mp, în 2014, în Budapesta înregistrându-se cel mai ridicat nivel (46%), urmată de Varşovia cu 30%. În Bucureşti a fost înregistrat cel mai scăzut nivel al renegocierilor de spaţii de birouri, respectiv 12% din volumul total tranzacţionat, potrivit reprezentanţilor DTZ.
Consultanţii companiei au precizat: "În Varşovia, chiriaşii au continuat să speculeze condiţiile de piaţă şi poziţia privilegiată pe care au dobândit-o în ultimii ani. Cererea a fost determinată, în principal, de tendinţa ocupanţilor să îşi optimizeze spaţiul. Cele mai active companii pe segmentul închirierilor de spaţii de birouri au fost cele de tehnologie, telecom şi servicii profesionale.
În Bucureşti, cererea a fost mai ridicată cu 38%, atingând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii şase ani. Activitatea de renegociere şi înnoire a termenilor contractuali a urmat un trend descendent".
Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri la sfârşitul anului trecut, în principalele capitale din Europa Centrală şi de Est, a fost de 14,5%. Această rată de neocupare a urmat un trend ascendent în Varşovia şi Praga şi a scăzut considerabil în Bucureşti şi Budapesta, potrivit DTZ.