ÎN FEBRUARIE Ministerul Finanţelor vrea să împrumute de pe piaţa internă 5,2 miliarde lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 februarie 2021

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute de pe piaţa internă 5,2 miliarde lei

Ministerul de Finanţe a programat licitaţii de titluri obligatare în luna februarie, pe piaţa internă, în volum de 5,2 miliarde de lei, cu 29,3% sub suma atrasă în luna ianuarie. În prima lună din 2021, statul a atras 7,4 miliarde de lei din piaţa internă, cu 43,8% peste volumul programat.

Cu ocazia primei licitaţii, ţinută luni, Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,022 miliarde de lei pe scadenţa noiembrie 2024, peste valoarea din prospect de 700 de milioane de lei, la un randament mediu de 2,06%. Valoarea atrasă este similară cu licitaţia ţinută în prima lună din an, însă randamentul la licitaţia de luni este mai mic cu 54 de puncte de bază comparativ cu licitaţia din ianuarie. Cererea la licitaţia de luni a fost ridicată, în valoare de 1,697 miliarde de lei.

Pentru restul săptămânii Ministerul Finanţelor a programat alte două licitaţii, una cu certificate pe 12 luni pentru 600 milioane de lei şi o a doua în valoare de 575 milioane de lei pe scadenţa octombrie 2027.

"Scadenţele (sumele ce trebuie plătite de stat finanţatorilor - n.r.) de titluri de stat în lei din februarie sunt de 440 milioane lei, la care se adaugă obligaţiuni în euro emise pe plan local de 2,12 miliarde euro", potrivit unui raport de analiză realizat de BCR Cercetare.

Ratele de dobândă la titlurile de stat emise de România au scăzut puternic în ultimele luni pe fondul ameliorării percepţiei de risc pe plan intern, a semnalelor şi deciziilor de politică fiscală şi monetară, a optimismului din pieţele financiare globale şi a lichidităţii bune din sistemul bancar.

Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani a coborât ieri la 2,68%, la doar 10 puncte de bază distanţă de minimul istoric de 2,58% atins acum şase ani, în februarie 2015, când România era pe o tendinţă deflaţionistă.

Analiştii se aşteaptă ca - în ciuda reducerii deficitului bugetar cu 2,5 sau 3 puncte procentuale în 2021 faţă de 2020 - necesarul de finanţare al României în termeni nominali (sumele absolute pentru finanţarea deficitului la care se adaugă sumele pentru refinanţări) să fie doar marginal mai mic în acest an. În 2020, necesarul de finanţare al României a fost de peste 140 de miliarde de lei la un deficit de 9,8% din PIB. Bugetul pe anul acesta ar trebuit să fie publicat cândva săptămâna viitoare, însă aşteptările în general sunt pentru un deficit de 7,1-7,2% din PIB.

Amintim că Comisia Europeană estimează o creştere a cheltuielilor României cu dobânzile de la peste 3 miliarde de euro în 2020 la 3,9 miliarde de euro în 2021, aproape 19 miliarde de lei.

Ministerul de Finanţe a început încă de la debutul lunii noiembrie 2020 pre-finanţarea deficitului din 2021, iar premierul Florin Cîţu anunţa în decembrie că a fost asigurată finanţarea pentru primele patru/cinci luni din acest an, ceea ce înseamnă că la Ministerul Finanţelor există deja un buffer de câteva zeci de miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb