În iulie,  Ieftinirea mărfurilor alimentare a condus la deflaţie

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2009

De la începutul anului, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cartofi (+15,99%).

De la începutul anului, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cartofi (+15,99%).

Rata inflaţiei în luna iulie 2009 a înregistrat o valoa­re negativă (deflaţie), de - 0,07%, comparativ cu luna precedentă, conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,5%, iar preţurile bunurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1%, respectiv cu 0,3% în perioada de timp menţionată.

"Înregistrarea unei rate negative a inflaţiei s-a produs pe fondul reducerii preţurilor la mărfurile alimentare (în special la legume şi fructe) şi a preţului la gaze", ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank. Domnia sa a arătat: "Rata inflaţiei se află evident pe un trend des­cendent. Ne aşteptăm ca şi în luna august să înregistrăm o rată a inflaţiei foarte apropiată de zero. Ca urmare, sunt şanse foarte mari să se atingă ţinta de inflaţie anticipată de BNR".

Urmarea scăderii preţurilor în luna iulie faţă de luna iunie este că rata anuală a inflaţiei pentru luna iulie a coborât la 5,06%, de la 5,86%, în iunie şi 5,95%, în mai, ceea ce validează estimările exprimate anterior ale BNR şi ale analiştilor economici cu privire la continuarea procesului de dezinflaţie.

Pentru următoarea perioadă este de aşteptat ca trendul dezinflaţionist să continue, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţând, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, revizuirea în scădere a proiecţie de inflaţie pentru 2009, cu 0,1 puncte procentuale de la 4,4%, la 4,3%. Totuşi, domnul Isărescu, atrăgea atenţia, că manifestarea cu un decalaj a dezinflaţiei, observată până în prezent, reflectă persistenţa unor rigidităţi structurale în economia românească, manifestate pe unele segmente ale pieţei bunurilor şi serviciilor, ale pieţei muncii şi ale cheltuielilor bugetare.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2008 - iulie 2009) faţă de precedentele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), cât şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,6%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele şapte luni ale acestui an a fost de 0,4%, în scădere cu 50% (de la 0,6%) faţă de perioada similară a anului anterior.

Cartofii şi tutunul, din ce în ce mai scumpe în vremuri de criză

Cele mai mari creşteri ale preţurilor în luna iulie faţă de iunie 2009 s-au înregistrat în cazul serviciilor (+0,32%) şi al mărfurilor nealimentare (+0,14%).

Serviciile care au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna iulie, faţă de iunie au fost cele din categoria "apă, canal, salubritate" (+1,41%) şi transportul urban (+0,24%).

La mărfurile nealimentare cele mai mari creşteri de preţuri le-au înregistrat combustibilii (+0,72%), iar la cele alimentare, mierea de albine (+0,60%), cartofii (+0,49%) şi berea (+0,22%).

Produsele campioane ale reducerilor de preţuri în luna iulie comparativ cu iunie au fost "alte legume şi conserve de legume" (-4,13%), uleiul comes­tibil (-2,74%) şi laptele de vacă (-0,95%), pentru bunurile alimentare. În cazul mărfurilor nealimentare, scăderi de preţuri au fost înregistrate la gaze (-5,08%) şi la categoria "alte mărfuri nealimentare".

În cazul serviciilor nu au existat categorii care să fi înregistrat reduceri de preţuri, în iulie, comparativ cu luna anterioară.

Faţă de luna iulie 2008, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,69%, cele nealimentare cu 4,48%, iar serviciile cu 9,41%.

De la începutul anului, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cartofi (+15,99%) pentru mărfurile alimentare, tutun (+17,68%) şi combustibili (+9,42%) pentru mărfurile nealimentare şi la categoria "apă, canal, salubritate" (+9,66%) în cazul serviciilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb