Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României (BNR) se situa, la 31 ianuarie, la 32,696 miliarde de euro, în scădere cu 497 milioane de euro faţă de valoarea înregistrată la finalul anului trecut, de 33,193 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al instituţiei. Luna trecută s-au înregistrat intrări de 955 milioane de euro şi ieşiri de 1,452 miliarde euro, se precizează în raport.
Rezerva de aur a ţării noastre a rămas constantă la 103,7 tone, valorând, la preţurile de pe pieţele internaţionale, 4,393 miliarde de euro, potrivit BNR. Astfel, rezervele internaţionale ale ţării noastre, la sfârşitul lunii trecute, însumau 37,251 miliarde de euro, concluzionează raportul Băncii Centrale. Documentul aminteşte că plăţile scadente în această lună, aferente datoriei publice denominat în valută, se ridică la 180,36 milioane de euro.
Diferenţa de 497 milioane de euro faţă de luna precedentă a rezultat în urma volatilităţii rezervelor valutare pe care băncile comerciale le păstrează la BNR şi, într-o măsură mai redusă, a variaţiei cursu-lui de schimb (care a afectat în mod negativ cu 200 milioane de euro rezerva) şi a câştigurilor din administrarea rezervei valutare, potrivit lui Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank".
Domnia sa a precizat că informaţiile furnizate de către BNR sugerează că fluxurile speculative continuă, per ansamblu, să evite ţara noastră, ceea ce nu reprezintă un element de noutate, dar este interesant având în vedere goana după randamente a investitorilor. Emiterea de obligaţiuni pe piaţa americană poate să atragă atenţia a noi participanţi, însă aparent piaţa nu a uitat realinierea brutală de la sfârşitul anului 2008 şi începutul anului 2009, precum şi intervenţiile care au urmat din partea BNR, care au redus puternic volatilitatea leului şi au făcut moneda naţională să aibă o evoluţie diferită faţă de celelalte monede din regiune, a adăugat Vlad Muscalu. Însă, potrivit domniei sale, ratele de schimb pe termen scurt practicate în prezent pot să ajute investitorii să depăşească mai rapid peste aceste aspecte.
Vlad Muscalu a adăugat că este dificil de anticipat cum urmează să intervină Banca Centrală în cazul în care fluxuri speculatorii vor intra în ţara noastră, având în vedere că, până acum, aceste fluxuri ne-au ocolit. Analiştii "ING Bank" se aşteaptă ca BNR să limiteze câştigurile leului în contextul în care celelalte monede din regiune se apreciază, deoarece o astfel de măsură poate să influenţeze în mod pozitiv exporturile fără să afecteze stabilitatea financiară a ţării. De asemenea, astfel de intervenţii care furnizează lichiditate pe piaţă pot să susţină creditarea în moneda locală, a adăugat Vlad Muscalu.