ÎN LUNA NOIEMBRIE Ministerul Finanţelor Publice a programat împrumuturi de 2,73 miliarde de lei de la bănci

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2017

Ministerul Finanţelor Publice a programat împrumuturi de 2,73 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de aproximativ 2,73 miliarde de lei de la băncile comerciale în noiembrie 2017, din care 2,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat, la care se adaugă suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, iar 500 de milioane de lei prin certificate de trezorerie.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, potrivit Agerpres.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program în luna noiembrie o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discont în sumă de 500 milioane lei, pe un an, în data de 23 noiembrie 2017.

Cele şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,2 miliarde de lei, vor fi urmate, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins ofertele dealerilor primari la ultimele 6 licitaţii de titluri de stat organizate în luna octombrie, într-un context caracterizat de creşterea temporară a ratelor dobânzilor din piaţa monetară, care a influenţat şi nivelul randamentelor titlurilor de stat, preciza MFP pe 25 octombrie.

"Subliniem că MFP a acoperit în mare parte nevoile de finanţare prevăzute pentru anul 2017, implementând prudent planul de finanţare aferent anului 2017, printr-o distribuire uniformă a împrumuturilor de-a lungul anului, în vederea evitării acumulării unui necesar de finanţare foarte mare pe perioade scurte de timp. În aceste condiţii, nivelul disponibilităţilor în lei şi în valută la dispoziţia trezoreriei statului, aflate în soldul contului curent general al trezoreriei, acoperă actualmente peste 6 luni de necesar brut de finanţare", se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în vederea asigurării necesarului de finanţare rămas pentru anul 2017, MFP va avea în vedere, în continuare, o politică de finanţare care să limiteze eventualele efecte negative asupra condiţiilor de finanţare care s-ar putea materializa în creşterea randamentelor titlurilor de stat.

La începutul anului, Ministerul Finanţelor a anunţat că intenţionează emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48 - 50 miliarde de lei în acest an (14 -15 miliarde de lei certificate de trezorerie cu discont şi circa 34 - 35 miliarde de lei obligaţiuni benchmark), 30% pe termen scurt şi 70% pe termen mediu şi lung.

Potrivit Ministerului Finanţelor, volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de pe piaţa internă este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 65% de pe piaţa internă şi, respectiv, 35% de pe piaţa externă.

Datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată, însă, că România şi Marea Britanie sunt lideri în UE în ceea ce priveşte avansul deficitului guvernamental, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni. Astfel, deficitul bugetar al României a urcat de la 3,6% din PIB în primul trimestru din acest an la 4,1% în perioada aprilie-iunie 2017.

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, este în creştere în ultimele săptămâni, miercuri pe piaţa interbancară ajungând la nivelul de 1,88% la trei luni şi la 2,04% pe an, la şase luni, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.

România beneficiază de calificative favorabile investiţiilor din partea celor patru agenţii de rating, respectiv Standard&Poor's, Moody's, Fitch şi Japan Credit Rating.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb