ÎN MARTIE: Un exerciţiu Nato la care vor participa 8 state va fi organizat în România

A.P.
Miscellanea / 17 martie 2021

Un exerciţiu Nato la care vor participa 8 state va fi organizat în România

Peste 2.400 de militari din opt state, printre care Statele Unite ale Americii, Olanda, Spania, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor participă în cea de-a doua parte a lunii martie la un exerciţiu NATO organizat de Forţele Navale Române în zona Mării Negre, scrie News.ro.

Forţele Navale au transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor, participă, în perioada 19-29 martie, la ,,Sea Shield 21", cel mai mare şi mai complex exerciţiu multinaţional NATO organizat de Forţele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre.

Sursa citată menţionează că activităţile de instrucţie sunt conduse de Comandamentul Flotei, iar forţele participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Comandamentul Maritim Aliat al NATO participă cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte şi fregata "Regina Maria".

"Obiectivul principal al Exerciţiului multinaţional Sea Shield 21 îl reprezintă verificarea şi consolidarea nivelului de interoperabilitate şi de cooperare dintre Forţele Navale Române şi celelalte categorii de forţe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi alte forţe navale NATO. Acesta cuprinde toate etapele unei operaţii militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune şi are rolul de a demonstra angajamentul constant al Armatei României pentru întărirea posturii maritime a Alianţei într-un mediu de securitate volatil. După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, în anul 2014, Forţele Navale Române au propus aliaţilor NATO introducerea acestui exerciţiu de nivel tactic pe agenda programelor de instruire colectivă, pentru dezvoltarea interoperabilităţii forţelor, în toate mediile de luptă (maritim, submarin, terestru şi aerian)" se arată comunicatul Forţelor Navale.

Acestea au reamintit că prima ediţie a exerciţiului multinaţional "Sea Shield" a avut loc în anul 2015, iar în anii următori scenariile acestuia au fost adaptate, pentru a răspunde la întregul spectru de ameninţări la adresa securităţii maritime şi a stabilităţii regionale.

"Un crucişător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare şi vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare şi remorchere maritime îşi vor uni eforturile, pentru a desfăşura secvenţele planificate pe mare ale Exerciţiului multinaţional Sea Shield 21, iar lupta împotriva ameninţărilor aeriene va fi asigurată de aeronave F-16 Fighting Falcon, MiG 21 Lancer şi elicoptere IAR-330 ale forţelor aeriene şi navale române, împreună cu avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon din Spania şi aeronave de cercetare aeriană din SUA şi Turcia", au mai transmis Forţele Navale.

De asemenea, în zona litoralului, trei detaşamente mobile de lansare rachete ale Forţelor Navale Române şi o baterie de rachete de coastă a Forţelor Navale Poloneze vor acţiona conjugat de la Capu Midia, pentru respingerea forţelor inamice. Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la Exerciţiul "Sea Shield 21" cu un sistem mobil de rachete sol-navă "Kongsberg".

"Secvenţele terestre ale Sea Shield 21 sunt completate de exersarea unor proceduri operaţionale pentru protecţia căilor de comunicaţii terestre şi a portului Constanţa, la care participă un detaşament de scafandri militari specializaţi în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate (EOD) împreună cu un pluton de infanterie al Forţelor Terestre Române.

Statul Major al Forţelor Navale a planificat, în cadrul Sea Shield 21, evaluarea pachetului unic de forţe navale pus la dispoziţia NATO şi a UE, precum şi certificarea fregatei Regina Maria pentru a face parte din pachetul de forţe de răspuns al NATO (NRF, NATO Response Force), în anul 2022", mai menţionează comunicatul.

Exerciţiile "Sea Shield" şi "Poseidon" planificate, organizate şi conduse de Forţele Navale Române sunt cuprinse în Programul NATO de instruire multinaţională consolidată/ întrunită (CJET - Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum şi pentru a asigura prezenţa continuă a forţelor Aliate în regiunea Mării Negre.

Navele militare străine vor acosta în portul Constanţa, în perioada 17-19 martie, pentru o escală de refacere a capacităţii de luptă şi pentru pregătirea ultimelor detalii organizatorice.

Deschiderea oficială a Exerciţiului multinaţional "Sea Shield 21" este programată sâmbătă, 20 martie, ora 13.00, la Terminalul Pasageri din Portul Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb