ÎN OCTOMBRIE, Finanţele vor să atragă de două ori mai mulţi bani decât media ultimelor trei luni

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 octombrie 2013

Finanţele vor să atragă de două ori mai mulţi bani decât media ultimelor trei luni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să obţină, luna aceasta, 4,75 miliarde de lei şi 150 milioane de euro, în condiţiile în care, în ultimele trei luni, media sumelor atrase a fost de circa 2,5 miliarde de lei.

Ieri, în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a precizat că există probleme cu încasările la buget, din cauza reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Domnia sa a declarat: "Avem probleme cu încasările, în primul rând pentru că am reorganizat ANAF.

Ieri am reuşit şi la CSAT să detaşăm persoanele necesare în cadrul Direcţiei Antifraudă, ca să o facem să funcţioneze, şi astăzi (n.r. ieri) vreau, prin adoptarea Codului insolvenţei, să lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscală, firme care intră în insolvenţă doar ca să nu plătească datoriile".

MFP nu organizează licitaţii din cauza problemelor care privesc încasările, ci pentru ca să recupereze o serie de amânări pe care trebuie să le bifeze până la finele anului, potrivit analistului economic Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a declarat: "Nu se pune problema că nu mai sunt bani. Acum câţiva ani, s-a constituit un fond de rezervă, care oferă Finanţelor mai multă flexibilitate, astfel putând să amâne anumite licitaţii. Acest lucru s-a întâmplat de multe ori până acum, însă jocul are şi un sfârşit, la un moment dat. MFP trebuie să accepte dobânzile cerute de investitori. Este posibil ca lipsa încasărilor la bugetul de stat să fi contribuit, însă aceeaşi problemă indicată de premier a fost şi la începutul anului, când ANAF nu se afla în reorganizare. Desigur, nu exclud că este posibil să fie şi acesta un factor care a contribuit, însă nu cred că a făcut-o într-o proporţie semnificativă. La mijloc este necesitatea respectării licitaţiilor, cum au fost prevăzute la începutul anului. Nu putem spune că, pe fondul unor probleme cu încasările, statul organizează aceste licitaţii".

Motivul pentru care licitaţiile au fost amânate este pentru ca banii să fie obţinuţi la dobânzi mai mici, în opinia analistului economic Lucian Isar. Domnia sa ne-a explicat: "Într-adevăr, această sumă este mai mare decât în lunile trecute, dar nu cu mult. Managementul datoriei se face după un program, dar are şi o componentă oportunistă, în sensul în care cei care o gestioneză au amânat licitaţiile, ştiind că dobânzile vor scădea, ca să atragă bani mai ieftin. Una era atragerea banilor acum şase luni, şi alta în prezent. La momentul respectiv, Banca Naţională a României (BNR) nu scăzuse încă dobânda cheie. Nu cred că problema ar fi cea a încasărilor, ci stagnarea economiei. Eu sunt de părere, din contră, că restructurarea ANAF ar fi fost un motiv de îmbunătăţire a fluxurilor, pentru că toţi erau conştienţi că urma să vină o schimbare majoră şi aveau toate motivele să muncească mai mult ca să se evidenţieze. Deci sub nicio formă nu cred că restructurarea ANAF ar avea o implicaţie de importanţă majoră".

În această lună, urmează să ajungă la scadenţă titluri în valoare de 6,1 miliarde lei.

Primele licitaţii vor fi organizate astăzi, pentru două emisiuni de obligaţiuni, cu scadenţa la 5 şi 10 ani, MFP intenţionând să atragă câte 500 milioane lei prin fiecare. MFP a mai programat, în octombrie, două licitaţii pentru certificate de trezorerie, cu maturitatea la un an şi la şase luni.

Totodată, Trezoreria vrea să vândă, joia viitoare, obligaţiuni în euro, pe trei ani, în valoare de 150 milioane lei.

În ultimele trei luni, media sumelor atrase este de circa 2,5 miliarde lei, aproape jumătate din cât este vizat în octombrie. Potrivit analiştilor ING Bank, suma din această lună ar trebui să fie uşor asimilată în piaţă, având în vedere scadenţele de 6,1 miliarde lei.

De la începutul anului, ministerul a împrumutat de pe piaţa internă 34,361 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 2,92 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb