Miniştri şi secretari de stat din domeniul transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene vor participa, în perioada 26-27 martie, la Reuniunea Informală a Miniştrilor Transporturilor, organizată la Bucureşti, în contextul exercitării către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Discuţiile vor fi prezidate de ministrul român al Transporturilor, Alexandru - Răzvan Cuc. La reuniune vor fi prezenţi şi Violeta Bulc, comisarul european pentru transport, Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministru al Mediului, Matthew Baldwin, director general adjunct în departamentul Mobilitate şi Transporturi al UE, Carlo Secchi, coordonator european TEN-T.
Evenimentul va începe în data de 26 martie 2019, cu cina oficială pentru membrii delegaţiilor, conform unui comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Miniştrii transporturilor din statele membre se vor reuni, în 27 martie, la Palatul Parlamentului pentru a discuta subiecte ce ţin de multimodalitate, viitorul mobilităţii în Uniunea Europeană şi consolidarea conectivităţii şi coeziunii prin reţeaua TEN-T.
Prima sesiune va avea ca temă multimodalitatea şi va fi dedicată unei prezentări generale a evoluţiei în ultimii patru ani din domeniul multimodalităţii din perspectiva reglementărilor, recomandărilor, standardelor şi investiţiilor din domeniu.
A doua sesiune va viza viitorul mobilităţii în Uniunea Europeană şi se va concentra asupra rolului digitalizării în planificarea şi gestionarea unei strategii europene pentru o mobilitate durabilă şi o mai bună coordonare a eforturilor statelor membre de reducere emisiilor de gaze.
În cadrul acestei sesiuni, ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu este invitată să participe la o dezbatere pe tema "Strategia Uniunii Europene pe termen lung privind schimbările climatice (LTS)".
Consolidarea conectivităţii şi coeziunii prin reţeaua TEN-T este tema celei de-a treia sesiuni, care se va axa pe "îmbunătăţirea conectivităţii şi coeziunii prin intermediul reţelei TEN-T".
"Realizarea unei reţele trans-europene de transport extinsă şi conectată contribuie la consolidarea coeziunii teritoriale, la accesibilitatea şi conectivitatea tuturor regiunilor Uniunii, inclusiv a regiunilor periferice, ceea ce va stimula investiţiile, va reduce decalajele de dezvoltare şi va asigura tranziţia către o mobilitate prietenoasă cu mediul.
În cadrul sesiunii de lucru, miniştrii transporturilor îşi vor reafirma angajamentele faţă de punerea în aplicare a obiectivelor şi termenelor din cadrul acestui proiect. Dezbaterile pe acest subiect important vor continua şi în 28 martie, în cadrul Conferinţei TEN-T, la care sunt aşteptaţi peste 600 de participanţi", se menţionează în comunicat.