ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTUI AN, Numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 40%

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 20 iunie 2005

Primul semestru al anului se încheie cu un rezultat trist pentru piaţa imobiliară: numărul tranzacţiilor încheiate este cu 40% mai mic decît cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), susţine că, anul trecut, au fost încheiate, la nivel naţional, circa 150.000 de tranzacţii (contracte de vînzare-cumpărare a proprietăţilor). Din acestea, jumătate s-au încheiat în Capitală. Domnia sa a declarat, la finele săptămînii trecute, că de vină pentru această situaţie este oferta slabă care nu mai satisface cererea decît în proporţie de 20%. "În aceste condiţii, vînzătorii au scumpit proprietăţile, iar cumpărătorilor nu le-a rămas decît să aştepte vremuri mai bune", a adăugat domnul Zilişteanu. Din acest impas al pieţei nu se poate ieşi decît cu investiţii masive în construcţia de locuinţe noi. Datele ARAI arată că, în momentul de faţă, în toată ţara, sînt în curs de execuţie circa 30.000 de unităţi locative. Dar, pentru ca piaţa să reacţioneze, este nevoie de un volum de construcţie de circa 80.000-100.000 de locuinţe anual. "Statisticile arată un deficit de circa 1 milion de locuinţe", a precizat Ioan Radu Zilişteanu. Domnia sa afirmă că pentru acoperirea acestei cereri este necesar un efort investiţional de cîteva miliarde de euro, pe care numai investitorii străini puternici îl pot face. Ori aceştia nu vin încă pe piaţa românească din cauza instabilităţii legislative. "În aceste condiţii, Guvernul trebuie să adopte urgent nişte facilităţi fiscale pentru a îi încuraja", consideră reprezentantul ARAI.

Bogăţia de oferte de locuinţe noi ar putea aduce şi o ieftinire a proprietăţilor, ale căror preţuri sînt, în marile oraşe ale ţării extraordinar de mari. Domnul Zilişteanu a explicat: "De exemplu, în Bucureşti, un apartament într-un bloc vechi costă între 700 şi 900 euro/metru pătrat construit. Ori, o familie cu venit mediu lunar de 200-500 de euro nu poate lua un credit bancar mai mare de 35.000 de euro. Cu aceşti bani, abia dacă poţi să cumperi o garsonieră în Capitală. Situaţia va fi cu totul alta dacă vor fi construite blocuri cu apartamente noi la 350 euro/metru pătrat construit, cu un nivel de confort peste mediu".

ïn momentul de faţă, în Bucureşti, există proiecte pentru construcţia a circa 5.000 de apartamente noi. Acestea vor fi date în folosinţă în următorii doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb