ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI, "Transelectrica" şi-a majorat de peste patru ori profitul net

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 12 noiembrie 2008

"Transelectrica" a raportat pierderi financiare de 8,8 milioane de lei.

"Transelectrica" a raportat pierderi financiare de 8,8 milioane de lei.

Deţinătoarea monopolului de stat în domeniul transportului de energie electrică, compania "Transelectrica" (simbol TEL) la Bursa de Valori Bucureşti a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit de 132,91 milioane de lei, de patru ori mai mare faţă de profitul obţinut în perioada similară a anului trecut.

În primele nouă luni din 2007, compania a afişat un profit net de 32,61 milioane de lei.

Gestiunea mai puţin reuşită a ris­cului valutar şi-a pus amprenta asupra rezultatelor financiare ale companiei, aceasta raportând, pentru primele trei trimestre ale anului, pierderi financiare de 8,8 milioane de lei. În perioada similară din 2007, compania a afişat pierderi financiare în valoare de 8,21 milioane de lei.

Mihai Chişu: "Transelectrica ar avea de câştigat dacă ar privi cursul valutar ca pe un risc pe care îl poate administra"

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", ne-a explicat: "Mare parte din operaţiunile financiare ale companiei sunt influenţate de cursul valutar, astfel că "Transelectrica" poate să consemneze pierderi, aşa cum s-a întâmplat în 2006, când a fost foarte avantajată de curs, sau creşteri, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Deocamdată, nu ştim cum o să iasă în 2008 pentru că anul acesta cursul valutar a avut o volatilitate ridicată." Domnul Chişu a subliniat că "Trans­electrica ar avea de câştigat dacă dacă ar privi cursul valutar ca pe un risc pe care îl poate administra."

În intervalul ianuarie-septembrie cifra de afaceri a societăţii a sporit la 2,01 miliarde de lei, în timp ce, în primele trei trimes­tre ale anului trecut, raportase afaceri cifrate la 1,7 miliarde de lei.

Încasările companiei s-au majorat, în primele nouă luni ale anului, la 2,05 miliarde de lei, cu 16,5% comparativ cu aceeaşi perioa­dă din 2007. Costurile societăţii, în sumă de 1,88 miliarde de lei, au urmat un trend ascendent, crescând cu 10,67% faţă de primele nouă luni din 2007.

La 30 septembrie, anul acesta, societatea avea creanţe în valoare de 578,99 milioane de lei, în timp ce, la finele lunii septembrie anul trecut, raportase creanţe de 715,27 milioane de lei.

Datoriile companiei s-au diminuat uşor, în primele nouă luni ale anului, la 1,51 miliarde de lei, cu 3,42% comparativ cu perioada similară din 2007.

În urmă cu aproape două săptămâni, agenţia de evaluare "Standard& Poor"s" a redus la "negativă" perspectiva "Transelectrica", după ce coborâ­se, mai întâi, ratingul suveran.

Mihai Chişu a subliniat că scăderea perspectivei şi, în consecinţă, îndatorarea companiei la preţuri mai ridicate, ar putea fi contracarată de finanţarea mai ieftină de pe bursă.

Domnia sa ne-a spus: "Transelectrica este un exemplu de succes privind creditarea de pe bursă. Dacă rezultatele companiei arată că aceasta face treabă, prea puţin conteazul ratingul. Investitorii vor dori să finanţeze compania, iar acţiunile vor creşte, ceea ce constutie un avantaj pentru societate, în condiţiile în care finanţarea prin credite va deveni mai scumpă pe viitor."

"Transelectrica" este cotată la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti, fiind controlată în proporţie de 73,69% de Ministerul Economiei si Finanţelor. "Fondul Proprietatea" deţine 13,50% din acţiunile TEL.

Profitul brut, peste suma bugetată

Potrivit reprezentanţilor companiei, sporirea profitului brut, în sumă de 168,35 milioane de lei, a survenit pe fondul creşterii cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor şi majorării veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune.

De asemenea, reducerea cheltuielilor cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) şi diminuarea cheltuielilor cu congestiile au avut un rol important pentru majorarea profitului brut obţinut în primele nouă luni ale anului.

Reprezentanţii companiei ne-au spus că una dintre măsurile adoptate la nivelul "Transelectrica" pentru diminuarea riscului valutar vizează contractarea împrumuturilor necesare investiţiilor în moneda de plată a furnizorilor externi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb