ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI DIN 2022 Tranzacţiile comerciale Rusia-Iran au crescut cu 42%, la 2,7 miliarde de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2022

Tranzacţiile comerciale Rusia-Iran au crescut cu 42%, la 2,7 miliarde de dolari

Iranul negociază un acord de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică, în baza căruia 80% din mărfurile tranzacţionate între cele două părţi să beneficieze de tarife vamale zero

Valoarea schimburilor comerciale dintre Rusia şi Iran a atins 2,7 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iulie 2022, a anunţat recent Ministerul rus de Externe, menţionând că suma este cu 42,5% mai mare decât cea consemnată în intervalul similar din 2021.

Ministerul a informat, conform news.am: "Observăm progresul în negocierile pentru un acord de liber schimb cu drepturi depline între Iran şi UEE (Uniunea Economică Eurasiatică). Au avut loc deja patru runde de consultări şi ne aşteptăm ca rezultatul dorit să fie atins cât mai curând posibil. Acest lucru va da un impuls suplimentar comerţului bilateral şi interacţiunii economice care continuă să crească".

Iranul negociază ca, în baza acordului de liber schimb cu UEE, 80% din mărfurile tranzacţionate între cele două părţi să beneficieze de tarife vamale zero, potrivit lui Mirhadi Seyyedi, consilier al Organizaţiei pentru Promovarea Comerţului din Iran, citat de agenţia IRNA. Seyyedi, care este negociatorul principal în discuţiile cu UEE, mai spune: "Niciodată până acum nu am avut un acord atât de cuprinzător ca acesta. În mod clar, atunci când acordul provizoriu va fi transformat într-un tratat de liber schimb, comerţul nostru exterior va primi un impuls considerabil".

Conform financialtribune.com, următoarea rundă de discuţii privind un acord de liber schimb cu drepturi depline între UEE şi Iran va avea loc la Moscova, la sfârşitul lunii septembrie.

Iranul şi statele membre ale UEE au realizat tranzacţii comerciale de peste 1,4 milioane de tone de mărfuri, în valoare de 697 de milioane de dolari, în primul trimestru al anului iranian curent (21 martie-21 iunie), arată datele publicate de Administraţia vamală a Republicii Islamice Iran.

Rusia - cea mai mare destinaţie de export a Iranului, în rândul statelor UEE

Exporturile Iranului către blocul UEE s-au ridicat la 681.000 de tone, în valoare de 233 de milioane de dolari, în perioada mai sus menţionată, înregistrând o creştere cu 4% a tonajului, dar o scădere a valorii cu 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Rusia a fost cea mai mare destinaţie de export a Iranului dintre statele UEE, cu 303.000 de tone, în valoare de 115 milioane de dolari, înregistrând o creştere de 14% a tonajului, respectiv de 23% a valorii, conform IRIB News.

Importurile Iranului din ţările UEE au fost de 748.000 de tone, în valoare de 464 de milioane de dolari, în cele trei luni analizate, ceea ce indică o creştere cu 32%, respectiv 34 comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut.

De asemenea, Rusia se află în fruntea listei exportatorilor, cu 586.000 de tone, în valoare de 394 de milioane de dolari, înregistrând o creştere a tonajului, respectiv a valorii cu 14% şi 23%.

Potrivit datelor publicate de Administraţia vamală a Republicii Islamice Iran, Rusia a exportat mărfuri în valoare de 1,7 miliarde de dolari în 2021, în Iran, reprezentând 3,1% din importurile totale ale Iranului. În schimb, Rusia a importat bunuri de aproximativ 1,1 miliarde de dolari din Iran, reprezentând 1,2% din totalul exporturilor Iranului, anul trecut. Exportul Rusiei în Iran, în 2021, a crescut cu 56%, iar importul Rusiei din Iran - cu 15%, în comparaţie cu 2020.

Aproximativ 66% din valoarea totală a exporturilor Rusiei către Iran au fost cereale, în principal grâu, potrivit sursei citate. Principalul produs exportat către Rusia din Iran a fost fisticul, cu o pondere de 9,1% din totalul exporturilor.

Valoarea combinată a pierderilor suferite de băncile ruseşti în primul semestru din 2022 se ridică la 1.500 miliarde de ruble (24,95 miliarde de dolari), a anunţat vineri Dmitri Tulin, prim-vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, într-un interviu acordat publicaţiei ruse de afaceri RBC, transmite Reuters.

Este pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia când un oficial dezvăluie rezultatele financiare din sectorul bancar rus.

Aproximativ două treimi din pierderile sectorului bancar rus sunt legate de operaţiunile valutare, a explicat Tulin, conform Agerpres. Acesta a adăugat că sunt "şanse de peste 50%" ca pierderile pe ansamblul acestui an să nu depăşească suma de 1.500 de miliarde de ruble înregistrată în primul semestru din 2022.

Pierderile sunt înregistrate în special în rândul marilor bănci. Instituţiile cu probleme financiare au raportat pierderi combinate de 1.900 miliarde de ruble (31,60 miliarde de dolari), în timp ce creditorii profitabili au obţinut câştiguri combinate de 400 de miliarde de ruble (6,65 miliarde de dolari), a anunţat Tulin, adăugând că Banca Centrală a Rusiei nu se aşteaptă la repetarea crizei bancare din 2014-2017.

.............................................................

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna octombrie era de 221 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut până la 203,4 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.10 atingea aproape 213 euro.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat vineri că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei. Conform Reuters, von der Leyen a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiţi pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor vulnerabili.

.............................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 1,9% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 94,12 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a crescut cu 2%, la 88,31 dolari barilul la ora locală 11.07.

Miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) intenţionează să implementeze o plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia, potrivit Reuters. Plafonul iniţial al preţurilor se va baza pe o serie de elemente tehnice, iar nivelul preţurilor va fi revizuit dacă va fi necesar, au precizat miniştrii de Finanţe din G7.

"Avem va obiectiv alinierea implementării cu calendarul măsurilor din cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE", au adăugat oficialii, potrivit Agerpres.

.............................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 1,1%, la 1.728,40 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 11.09, cea spot - tot cu 1,1%, la 1.715,88 dolari/uncie.

.............................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 2,4% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,13 dolari/buşel la ora locală 11.08, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,4%, la 6,67 dolari/buşel.

.............................................................

Bursa din Moscova va începe să tranzacţioneze, din 12 septembrie, perechea valutară som uzbec/rublă rusească (UZS/RUB), conform anunţului făcut recent de Rusia.

Perechea valutară va fi tranzacţionată pe piaţa spot cu decontări "astăzi" şi "mâine". Participanţii la tranzacţionare şi clienţii lor vor avea, de asemenea, acces la swap-uri overnight, notează russia-briefing.com.

Noua pereche valutară va extinde opţiunile de tranzacţionare pentru profesioniştii din piaţă şi clienţii lor de retail şi corporativi, inclusiv companiile de comerţ exterior, şi va susţine în continuare decontările în valută naţională în rândul firmelor din ambele ţări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 2.7 miliarde de dolari :))) ... intre doua tari vezi Doamne puteri mondiale. Adica mai putin decat cheltuie Bill Gates, din banii lui, pentru medicamente pentru copii din Africa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb