Grupul Garanti România, a avut, în primele şase luni ale acestui an, cel mai bun semestru al său în ţara noastră, pe fondul managementului eficient al portofoliului de credite şi al eficienţei operaţionale, au transmis reprezentanţii Garanti, ieri, printr-un comunicat.
Astfel, în perioada ianuarie - iunie, Grupul Garanti România a înregistrat un profit net consolidat de 98 milioane lei, cu aproximativ 25% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi o creştere de 4,5% a volumului total al activelor care, în prezent, depăşeşte 12,1 miliarde lei.
Totodată, oficialii Garanti susţin că, în primele şase luni ale anului, Grupul a înregistrat venituri nete consolidate de 263,2 milioane lei.
La nivel individual, Garanti Bank a înregistrat, în primele şase luni ale anului curent, un profit net de 77,6 milioane lei, reprezentând un avans de peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Strategia băncii de a dezvolta un portofoliu sănătos şi echilibrat a determinat un volum total de credite de 7,19 miliarde lei, precum şi o creştere, de la an la an, de aproximativ 5% a volumului depozitelor, ajungând la 8,19 miliarde lei, la finalul lunii iunie. Depozitele au continuat ascensiunea demarată încă de la începutul anului, evoluţia continuând să se datoreze, cu preponderenţă, segmentelor Retail şi IMM.
Comparat cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 61%, în timp ce ale IMM-urilor au avansat cu aproape 38%.
În comunicatul citat se mai precizea-ză că indicatorii de risc ai Garanti Bank sunt la un nivel confortabil, banca fiind, în continuare, bine capitalizată, şi având o lichiditate adecvată şi un cost scăzut al riscului, ceea ce reflectă modelul de business sănătos şi solid.
Ufuk Tando-an, CEO al Grupului Garanti România, a declarat: "Strategia noastră eficientă şi riguroasă a determinat performanţe foarte bune în prima jumătate a anului. Suntem în linie cu obiectivele propuse pentru 2019 şi avem toate premisele să înregistrăm rezultate excelente până la finalul anului".
Cele două instituţii financiare nebancare ale Grupului, cu activităţi în leasing şi credite de consum, au înregis-trat, la rândul lor, profit net cumulat de 20,3 milioane lei, în primul semestru din 2019.
Grupul Garanti oferă servicii financiare pe piaţa locală către peste 500.000 de clienţi, au mai arătat oficialii instituţiei bancare.
Grupul Garanti în România reuneşte Garanti Bank, Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA) şi este deţinut de către Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. În primul semestru din 2019, Garanti BBVA a înregistrat un venit net consolidat de 3,67 miliarde lire turceşti (560,42 milioane euro) şi active de 422,28 miliarde lire turceşti (64,48 miliarde euro), în timp ce contribuţia la economie s-a reflectat printr-un portofoliu de credite cash şi non-cash în valoare de 316,12 miliarde lire turceşti (48,27 miliarde euro). Garanti BBVA deserveşte peste 17 milioane de clienţi în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi retail, cărora le oferă servicii financiare integrate.
Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acţionarul majoritar al Garanti BBVA, iar în primele şase luni din an, BBVA a înregistrat un profit net atribuibil de 2,44 miliarde euro.