ÎN PRIMUL SEMESTRU Depozitarul Central a gestionat un volum de peste 158 de milioane de instrumente financiare

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2009

În primul semestru al anului 2009, Depozitarul Central a gestionat un volum de peste 158 de milioane de instrumente financiare, având în evidenţă aproape 9,5 milioane de deţinători. Valoarea tranzacţiilor decontate în primele 6 luni ale anului a însumat aproape 2,7 miliarde lei, iar cea a tranzacţiilor decontate după compensare aproximativ 0,7 miliarde lei.

În primele 6 luni ale anului 2009, numărul total al tranzacţiilor decontate a fost de 791.387. Un maxim al numărului tranzacţiilor decontate l-a reprezentat luna aprilie, perioadă în care au fost înregistrate 180.380 de tranzacţii, la polul opus situân­du-se luna ianuarie, cu un volum de 82.529 de tranzacţii decontate.

În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor decontate (VTD), suma totală, pentru primele 6 luni ale anului 2009 s-a ridicat la aproape 2,7 miliarde RON, mai exact 2.683.054.850,29 RON. Media lunară a valorii tranzacţiilor decontate, pentru cele 6 luni, a fost de peste 447 milioane RON (447.175.808,38 RON), luna mai reprezentând vârful, din acest punct de vedere, cu o valoare totală de 659.821.023,57 RON.

Valoarea totală a tranzacţiilor decontate după compensare (VDC) s-a ridicat la 694.192.773,93 RON, pe parcursul celor 6 luni, media lunară fiind de peste 115 milioane RON.

Pe parcursul celor 6 luni ale anului 2009, gradul de compensare a avut o medie de 74,13%, procente mai ridicate consemnând lunile mai (78,01%) şi iunie (76.14%).

În prima jumătate a anului 2009, numărul total de instrumente financiare gestionate de către Depozitarul Central a fost de 158.892.764.999, dintre care 158.874.281.021 acţiuni, 11.687.148 obligaţiuni şi 6.796.830 unităţi de fond.

Numărul total de transferuri directe de instrumente financiare realizate în perioada ianuarie-iunie 2009 a fost de 34.327.

În primul semestru al anului 2009, Depozitarul Central a înregistrat un număr total de 116 restricţionări de instrumente financiare, dintre care 31 au reprezentat operaţiunile de înscriere de garanţii (gajuri). În intervalul ianuarie 2009 - iunie 2009, Depozitarul Central a realizat un număr de 5.803 operaţiuni de consolidare a registrelor societăţilor emitente.

Depozitarul Central a înregistrat, în perioada ianuarie - iunie 2009, un număr total de 78 de modificări ale capitalului social al emitenţilor (majorări de capital, diminuări de capital, fuziuni şi divizări ale societăţilor emitente).

Statistici privind deţinerile înregistrate în sistemul RoClear în anul 2008

La sfârşitul lunii iunie 2009, Depozitarul Central avea în evidenţă un număr total de 9.440.434 deţinători de instrumente financiare, dintre care 9.435.532 rezidenţi şi 4.902 nerezidenţi. Din totalul numărului deţinătorilor, 9.431.289 erau persoane fizice, iar restul persoane juridice. Valoarea deţinerilor, calculată pe baza preţului din 30 iunie 2009, s-a ridicat la suma de 65.707.193.192,58 RON. Un procent de 42% din această sumă aparţine deţinătorilor nerezidenţi.

În ceea ce priveşte investitorii nerezidenţi, un clasament al primelor zece ţări, ca pondere a deţinerilor, indică Austria pe primul loc, cu o cotă de 34% , urmată de Olanda, cu 13%. Pe locul al treilea s-a situat Franţa cu un procent de 12% din total. Clasamentul continuă cu Elveţia - 9%, Statele Unite ale Americii - 8%, Cipru - 7%, Anglia - 5%, Luxemburg - 3%, Germania - 2%, Israel -1%, Grecia - 1%, Norvegia - 1%, Insulele Marshall -1%. Celelalte 79 de state, cu o pondere mai mică de 1%, au însumat un procent de 4%.

Cei mai mulţi deţinători nerezidenţi, din cele 93 de state prezente pe piaţa de capital, provin din Germania (1011), Statele Unite ale Americii (551), Grecia (516), Canada (375), Ungaria (357), Italia (343), Austria (234), Franţa (187), Cipru (126), Anglia (121) şi Israel (115).

Stabilirea unei conexiuni directe cu Clearstream Banking Luxembourg

Stabilirea unei conexiuni directe între Depozitarul Central şi depozitarul internaţional Clearstream Banking Luxembourg reprezintă un eveniment deosebit de important pentru sistemul financiar din Româ­nia. Prin intermediul acestei legături transfrontaliere, Depozitarul Central oferă participanţilor la sistemul RoClear acces direct la eurobondurile tranzacţionate pe pieţele internaţionale, este permis transferul obligaţiunilor emise de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) între Clearstream/ Euroclear şi Depozitarul Central, iar investitorii pot tranzacţiona simultan obligaţiunile BERD atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la bursa din Londra (London Stock Exchange).

Prin operaţionalizarea acestei conexiuni, numărul de ţări la care participanţii la sistemul RoClear au acces prin intermediul Depozitarului Central se ridică la 16, fiind astfel asigurate premisele post-tranzacţionare necesare pentru implementarea de către Bursa de Valori Bucureşti a sistemului alternativ de tranzacţionare MTF.

Reducerea tarifelor şi comisioanelor percepute Participanţilor la sistemul RoClear

În primele 6 luni ale anului 2009, Depozitarul Central a continuat politica de reducere a tarifelor şi comisioanelor, avându-se în vedere, pe de o parte, faptul că acest proces face parte din strategia de eficientizare a costurilor suportate de utilizatorii sistemului RoClear, iar pe de altă parte, ţinându-se cont de actualul context economico-financiar.

Asigurarea mecanismului pentru derularea ofertei de certificate Erste Group Bank AG

Depozitarul Central a pus la dispoziţia Participanţilor la sistemul RoClear un mecanism de subscriere pentru achiziţionarea de către participanţii la sistemul RoClear, atât în nume propriu, cât şi al clienţilor acestora, în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune, de Certificate de Participare la Capital în cadrul Ofertei de Subscriere a Drepturilor de Subscriere, la emisiunea de capital participativ a Erste Group Bank AG.

Demersuri pentru adoptarea celei mai eficiente structuri de conturi în sistemul RoClear

Analiza şi adoptarea celei mai eficiente structuri de conturi, în funcţie de standardele europene şi de gradul de pregătire a participanţilor la piaţă, reprezintă unul dintre proiectele prioritare ale Bursei de Valori Bucureşti şi ale Depozitarului Central, se arată într-un comunicat de presă. În perioada analizată au avut loc întâlniri cu participanţii la piaţă, în care a fost prezentat noul model operaţional propus de cele două instituţii şi au fost discutate aspecte specifice referitoare la utilizarea conturilor globale.

Programul-pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la începutul anului 2008, odată cu listarea acţiunilor Erste Group la Bursa de Valori Bucureşti. În cadrul programului-pilot, Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti evaluează lunar aplicarea mecanismului fără prevalidare a instrumentelor financiare şi a sistemului de conturi globale, transmiţând la sfârşitul fiecărei luni rezultatele evaluării către CNVM. Pe toată durata programului-pilot, utilizarea noilor mecanisme a funcţionat normal, fără deficienţe sau incidente de natură operaţională.

Serviciul de decontare a tranzacţiilor efectuate în afara sistemelor de tranzacţionare

Depozitarul Central va lansa noul serviciu de decontare a tranzacţiilor efectuate în afara sistemelor de tranzacţionare (OTC), pe data de 27 iulie 2009, pentru instrumente cu venit fix româneşti, cât şi pentru instrumente financiare internaţionale, admise la tranzacţionare cel puţin pe o piaţă reglementată.

În acest sens, Depozitarul Central a organizat sesiuni de prezentare a mecanismelor operaţionale şi tehnice aferente decontării tranzacţiilor în afara sistemelor de tranzacţionare pentru Participanţii la sistemul RoClear şi a pus la dispoziţia acestora atât precizările tehnice necesare, cât şi mediul de test al noii aplicaţii dezvoltate de către specialiştii Depozitarului Central, RoClear Connect. Instrucţiunile de decontare care vor fi transmise de către participanţi Depozitarului Central sunt conforme cu standardul ISO15022, iar procesul de împerechere (matching) a instrucţiunilor de decontare se va realiza în timp real, pe baza standardelor Asociaţiei Europene a Depozitarilor Centrali (European Central Securities Depositories Association - ECSDA), al cărei membru este şi Depozitarul Central.

Demersuri pentru conectarea la reţeaua SWIFT

Procesul de conectare a Depozitarului Central la reţeaua SWIFT este în curs de derulare, primele demersuri fiind iniţiate la sfârşitul anului 2008. Astfel, piaţa de capital din România va fi beneficiar direct al standardelor globale tehnologice şi de comunicaţie utilizate de către depozitarii centrali din cele mai dezvoltate pieţe din lume.

Depozitarul Central continuă astfel procesul de armonizare şi standardizare a interfeţelor de comunicaţie, pe axa planului de acţiune pentru înlăturarea celor 15 bariere identificate de grupul Giovannini.

Target2 Securities - platforma pan-europeană de decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare

Sub coordonarea Băncii Centrale Europene, a fost iniţiată dezvoltarea unui sistem pan-european de decontare, Target2 Securities, prevăzut a intra în funcţiune în anul 2013. Depozitarul Central şi-a exprimat intenţia de a adera la sistemul Target2 Securities încă de la operaţionalizarea acestei platforme, în vederea decontării tranzacţiilor cu instrumente financiare în moneda euro. Prin implicarea în această iniţiativă europeană, pe lângă calitatea de operator al unui sistem de compensare-decontare şi registru, Depozitarul Central şi-a asumat şi rolul de promotor al integrării infrastructurilor financiare, alături de băncile centrale şi depozitarii centrali din Uniunea Europeană.

Codul European de Conduită

Depozitarul Central a semnat la data de 30 aprilie 2008 Codul European de Conduită şi susţine această iniţiativă a Comisiei Europene, nu doar ca un mijloc pentru creşterea transparenţei costurilor şi serviciilor oferite de infrastructuri, dar şi ca o modalitate de stimulare a tranzacţiilor transfrontaliere cu instrumente financiare. Depozitarul Central a respectat cerinţa de a întocmi un raport de autoevaluare în ceea ce priveşte implementarea Codului de Conduită, pe baza căruia auditorul extern Deloitte Audit SRL a emis un raport în care confirmă faptul că nu au fost identificate inconsistenţe în implementarea Codului European de Conduită de către Depozitarul Central.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb