În primul semestru, pensionarii pe Pilonul II au ieşit pe câştig

Gabi Niţulescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2009

Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR: "Fondurile de pensii din România au rămas în prima jumătate a acestui an printre cele mai performante din Europa şi din lume".

Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR: "Fondurile de pensii din România au rămas în prima jumătate a acestui an printre cele mai performante din Europa şi din lume".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Fondurile de pensii private au obţinut un randament mediu ponderat de 7% pe primul semestru al acestui an, echivalând cu o performanţă investiţională de 14% pe an, potrivit calculelor realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

    Randamentul investiţional a fost superior în cazul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu 7,04% pe primele şase luni, faţă de 6,94% în cazul fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III).

    Conform oficialilor APAPR, aces­te câştiguri au fost realizate în condiţii de risc minim pentru participanţii la respectivele scheme de pensii, fondurile de pensii având expuneri de peste 90% pe instrumente financiare cu venit fix şi risc redus (titluri de stat - 55%, depozite bancare - 4%, obligaţiuni municipale şi corporatiste - 37%), expunerea pe acţiuni şi alte instrumente volatile fiind foarte redusă în primul semestru al anului.

    "Performanţa pieţei de pensii private din România se dovedeşte din nou remarcabilă, în condiţii foarte dificile în economie şi pe pieţele financiare. Fondurile de pensii din România au rămas în prima jumătate a acestui an printre cele mai performante din Europa şi din lume", a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.

    Radu Crăciun, directorul de inves­tiţii al fondului de pensii Eureko, explică: "Au fost mai multe elemente care au condus la aceste rezultate bune. Momentul în care a demarat sistemul de pensii (anul trecut pentru Pilonul II, n.r.) a fost unul din factori. Faptul că semnele crizei deja apăruseră ne-a făcut să avem o abordare mult mai prudentă, comparativ cu fondurile de pensii din Occident. Spre exemplu, expunerea pe acţiuni a fost sub 5% la noi, faţă de 30-40% pentru fondurile de pensii din Europa de Vest.".

    Fondurile de pensii caută plasamente mai rentabile

    Scăderea dobânzilor la instrumentele cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare) va determina în viitor fondurile de pensii să se reorienteze către noi motoare de creştere. Tendinţa deja începe să se manifeste, ponderea titlurilor de stat şi a conturilor bancare scăzând în favoarea obligaţiunilor corporative şi a acţiunilor, în primul semestru din 2009.

    Totuşi, există o anumită reticenţă a fondurilor de pensii în acest moment, în a-şi include în portofoliu o pondere mai mare a acţiunilor, deoarece, pe termen scurt, acestea pot prezenta o mai mare volatilitate. O scădere a preţului acţiunilor ar afecta performanţele pe termen scurt ale fondurilor de pensii, fapt ce ar putea atrage migrarea participanţilor la acestea, către alte fonduri, mai puţin volatile.

    Preşedintele APAPR explică: "Dacă un fond de pensii ar fi avut o expunere mai mare pe acţiuni, randamentul său, acum când bursele au scăzut foarte mult, era unul foarte mic sau chiar negativ.

    Rezultatul ar fi o pierdere de participanţi la fond, prin transferul aces­tora către instituţii cu randamente mai bune pe moment.".

    Pe termen lung însă creşterea ponderii acţiunilor în portofoliul companiilor va aduce câştiguri mai mari participanţilor la fond. "Probabil că cei cu randamente mai mici în prezent vor fi câştigătorii de mâine", arată Crinu Andănuţ.

    În acest moment, există aproape 4,8 milioane de aderenţi la fond, din care peste 91% au plătit cel puţin o dată contribuţiile la pensiile private obligatorii şi circa 170.000 de aderenţi la Pilonul III (pensiile facultative).

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb