UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat de 106,7 milioane lei (23,9 milioane euro) în primele şase luni ale anului 2014, după interesul minoritar, potrivit unui comunicat al băncii. Veniturile operaţionale consolidate s-au plasat la 754,5 milioane lei (169 milioane euro), cheltuielile operaţionale au atins nivelul de 374,8 milioane lei (83,9 milioane euro), iar profitul operaţional a ajuns la 379,7 milioane lei (85 milioane euro). Provizioanele pentru credite au însumat 263,6 milioane lei (59 milioane euro) în primul semestru al acestui an.
Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 7,2% în primele şase luni din 2014, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,7%. Preocuparea permanentă pentru un control eficient al costurilor s-a reflectat într-un raport între costuri şi venituri la nivelul de 49,7% în iunie 2014.
Recent, UniCredit Ţiriac Bank a anunţat că va prelua portofoliul de clienţi corporate ai RBS România, compus din peste 500 de companii medii şi mari, achiziţia vizând active de circa 260 milioane euro şi depozite de 315 milioane euro, tranzacţia aşteptând avizul Consiliului Concurenţei. Angajaţii RBS România vor fi transferaţi către UniCredit Ţiriac Bank, în urma consultărilor cu partenerii sociali.
"Preluarea portofoliului de clienţi Corporate ai RBS România vine ca un pas firesc, dar şi ca o confirmare a angajamentului nostru ferm de creştere pe piaţa românească, printr-o strategie echilibrată, adaptată realităţilor autohtone şi orientată pe termen lung. Pentru restul anului, economia României ar putea beneficia dintr-o eventuală accelerare a absorbţiei de fonduri europene şi din redresarea consumului - care a dat deja primele semnale de instalare pe un trend pozitiv, deşi cu o întârziere considerabilă", a spus Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank.
Volumul activelor consolidate a totalizat 28,9 miliarde lei (6,6 miliarde euro) la 30 iunie 2014. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 21,8 miliarde lei (23,4 miliarde lei incluzând creditele externalizate) la jumătatea acestui an, susţinut de creşterea cu 10,4% a finanţărilor acordate IMM-urilor, cu 13,5% a creditelor acordate persoanelor fizice şi cu 2,6% a creditelor acordate companiilor în intervalul iunie 2013 - iunie 2014.
Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 12,8 miliarde lei (2,9 miliarde euro), evoluţia fiind susţinută de creşterea cu 10,1% a sumelor economisite de IMM-uri în ultimul an, respectiv cu 9,2% pentru companiile de talie medie şi cu 23,5% pentru persoanele fizice în acelaşi interval.
UniCredit Ţiriac Bank a încheiat primul semestru cu 187 de sucursale, în timp ce numărul angajaţilor a ajuns la 3.333.
Grupul UniCredit Tiriac include UniCredit Ţiriac Bank SA şi filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Romania SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA, ALLIB Leasing SRL, Debo Leasing IFN SA şi UniCredit Insurance Broker SRL.
UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing au semnat, în aprilie 2013, un contract de achiziţie a portofoliului de retail al RBS România, care cuprinde active de 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro, tranzacţia incluzând şi portofoliul de tip private banking. Aceasta a fost prima tranzacţie mare de după criza financiară în sistemul bancar românesc. Transferul clienţilor către UniCredit a fost finalizat în luna septembrie.
Tot anul trecut RBS a încheiat o tranzacţie importantă cu credite neperformante din divizia corporate, cele două operaţiuni conducând la scăderea activelor la sub 2 miliarde lei la finele lui 2013, de la 4,8 miliarde lei în 2012. Pe de altă parte, banca a fost profitabilă anul trecut, cu un rezultat de 9,1 milioane lei.
La sfârşitul lui 2013, banca mai avea 240 de angajaţi.
În urma tranzacţiei actuale cu UniCredit, britanicii de la RBS se retrag de pe piaţa românească, decizia de închidere a operaţiunilor fiind luată în primăvara acestui an.