ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI Economia americană a suferit o contracţie de 4,8%, pe fondul pandemiei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2020

Economia Statelor Unite ale Americii (SUA)s-a contractat puternic, în primul trimestru din acest an, în cel mai abrupt ritm de la Marea Recesiune încoace, evoluţie survenită pe fondul pandemiei de coronavirus şi a implementării de restricţii pentru contracararea acesteia, măsuri care au închis controlat economia, au dus la deprimarea cererii şi astfel la încheierea celei mai lungi expansiuni economice din istoria ţării.

Declinul de 4,8% al produsul intern brut (PIB) din primele trei luni ale anului, în raport cu ultimele trei luni ale anului trecut, a reflectat de principiu prăbuşirea activităţii economice, a cererii şi implicit a consumului privat - cheltuielile consumatorilor, principala componentă a PIB, au avut un declin anualizat de 7,6%, cel mai abrupt din 1980 - din ultimele două săptămâni din luna martie, când multe companii şi-au închis activitatea, iar cererile de ajutoare de şomaj au explodat la 9 milioane.

Consumul de servicii şi de bunuri de folosinţă îndelungată au suferit o contracţie cu ritmuri trimestriale anualizate de 10,2%, respectiv 16,1%, arată o analiză Banca Transilvania. De asemenea, investiţiile productive au scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv, cu o rată trimestrială anualizată de 2,6%. Consumul guvernamental a crescut cu 0,7%.

"Economia va continua să cadă până când ţara nu va fi redeschisă. Dacă prăbuşirea a fost atât de puternică în primul trimestru, cu mai puţin de o lună de închidere din cauza pandemiei pentru majoritatea statelor, nu e nevoie să întrebi cât de adâncă va fi scăderea din al doilea trimestru", a precizat pentru Reuters Chris Rupkey, economist şef la Mitsubishi UFJ Financial Group.

În dinamică an/an, prima economie a lumii a crescut cu 0,3% în trimestrul întâi, în decelerare de la 2,3% în trimestrul patru din 2019.

"La nivelul cererii externe nete se evidenţiază scăderea importurilor cu 5.8% an/an, ritm mai puternic raportat la declinul exporturilor (2.9% an/an). Practic, incidenţa pandemiei (un şoc pentru comerţul internaţional) pare să prezinte un impact pozitiv la nivelul exportului net în ţările cu deficit de balanţă comercială", comentează şi Andrei Rădulescu, şeful direcţiei de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania.

Economia Statelor Unite este prima economie a lumii cu un PIB nominal de 21,4 trilioane dolari în 2019, reprezentând aproximativ 25% din economia mondială. FMI prognozează un declin al PIB de 5,9% pentru Statele Unite în acest an, urmat de o revenire parţială şi incompletă de 4,7% în 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb