ÎN PROCESELE CU BĂNCILE Instanţele din ţară au început să îngheţe euro la cursul istoric

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 mai 2018

 Tribunalul Cluj a îngheţat euro la valoarea de la data acordării creditului, într-un proces cu Raiffeisen Bank.

Tribunalul Cluj a îngheţat euro la valoarea de la data acordării creditului, într-un proces cu Raiffeisen Bank.

Piperea: "În cazul Andriciuc, CJUE nu şi-a concentrat argumentaţia doar pe CHF, ci pe orice valută pentru care debitorul nu este acoperit"

Instanţele din ţară au început să dea câştig de cauză clienţilor împrumutaţi în euro şi să îngheţe valoarea monedei europene la cursul de la data acordării împrumutului, în procesele deschise de clienţi împotriva băncilor.

Tribunalul Cluj a luat o astfel de decizie în data de 7 mai, stabilind atât îngheţarea cursului la valoarea istorică, returnarea sumelor plătite în plus de debitor băncii, ca urmare a creşterii cursului de schimb, cât şi rambursarea dobânzii aferente acestor sume.

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, deja se creează un precent, fiind normal să apară astfel de soluţii pentru debitorii împrumutaţi în euro şi care sunt neacoperiţi de riscul valutar.

Specialistul ne-a precizat: "Observăm că apare categoria de debitori des­pre care se spune că sunt cât de cât acoperiţi de riscul valutar, respectiv cei împrumutaţi în euro, dar care au început să aibă complicaţii cu plata ratelor la credit. Şi asta din cauză că valoarea monedei europene în raport cu leul a depăşit acel şoc despre care ne vorbea BNR în 2012, când a reglementat fatul că riscul valutar apare după pragul de creştere de 35% în cazul euro, 45% în cazul dolarului şi 55% la CHF".

Gheorghe Piperea subliniază că nu foarte multă lume este acoperită de acest risc, întrucât foarte mulţi dintre români îşi încasează salariile în lei şi trebuie să suporte atât diferenţa de curs, cât şi inflaţia.

"Noutatea este că cei de la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), în cazul Andriciuc, nu şi-au concentrat argumentaţia doar pe francul elveţian, ci pe orice valută pentru care debitorul nu este acoperit", a conchis domnia sa.

Pe portalul instanţei clujene se arată: "Admite apelul declarat de apelanţii NCD şi NMM în contradictoriu cu intimata SC Raiffeisen Bank SA împotriva sentinţei civile nr. 4622/2016 pronunţate la data de 12 mai 2016, în dosarul nr. 793/211/2016, de Judecătoria Cluj Napoca şi, în consecinţă, constată nulitatea absolută a clauzei (...) referitoare la restituirea creditului în aceeaşi monedă, nulitatea constatată având ca efect obligaţia pârâtei de a încasa rata lunară a creditului după următoarea formulă: suma de rambursat în euro conform graficului de rambursare X 3,7232/rata de schimb RON/EUR stabilită de BNR pentru data scadenţei fiecărei rate. Obligă pârâta să restituie reclamanţilor toate sumele de bani percepute în plus faţă de sumele plătite de reclamanţi şi/sau debitate/încasate din conturile reclamanţilor conform formulei de calcul: suma de rambursat în EUR conform graficului de rambursare X 3,7232/rata de schimb RON/EUR stabilită de BNR, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractului de credit (...) şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, cu dobânda legală aferentă sumelor de restituit conform prezentei hotărâri. (...) Executorie".

Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu recurs în 30 de zile de la comunicare, care va fi depus la Tribunalul Specializat Cluj.

Până în prezent, majoritatea hotărârilor de îngheţare de curs erau luate de instanţe în procesele des­chise pe dosare de credit în franci elveţieni.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Domnul Piperea nu face decat sa incetinesca un proces firesc: se da atoate stiutor. Realitatea l-a infirmat de prea multe ori, crunt si mult prea csotisitor pentru consumator.

    Vorba unui hater, abia asteapta sa iasa la pensie Manole, sa bea o posirca cu el. La Sinaia. Sa-i dea raportul: Am prostit si dus de nas o gramada de popandai, l-am adus si pe Zamfir si pe Orban la picioarele tale, marite turnator. Un om marunt cu o expunere mult prea mare. 

    1. Grozav comentariu, ne-ai lamurit, tu nu esti hater, doar ce il citezi.

      Nu poti ura ceva ce nu ai iubit. Dupa umila mea parere este un mare impostor. Dar este parerea mea, subiectiva. Tu ai dreptul sa il iubesti. Si sa fi si dezamagit/a.

      Este un teoretician bunicel, practica il omoara. Nu ca am avea teoreticieni/practicanti mai buni de partea celalta a baricadei.

      Mai jos ai un comentariu al domnului Tha Brute. Daca personajul in chestiune nu ar fi sotul unui Director de directie juridica dintr-o banca, acum nu mai discutai/m despre inghetare de curs si alte clauze abuzive. Dar multi vad, putini pricep... 

      Referirea la domnul The Brute avea rostul sa clarifice problema cea mai semnificativa pe care BNR si "copiii" sai o au, batjocorirea tratamentului riscurilor.

      A se trece peste acea propozitie si a se citi acest comentariu. 

      Astfel, cele doua comentarii au o oarecare logica bazata pe realitate.

      Cu ocazia zilei de 25 mai ii urez domnului Piperea sa se faca nevazut si sa ramana acolo unde ii este locul, pe blogul personal. 

      nu are nicio legatura cu Riscul de credit, desi BCR mentioneaza ca fiind componenta a riscului de credit pentru imprumuturi valutare. Ca atare , nefiind asociat riscului de Credit, Riscul valutar Nu poate fi preluat de catre debitor a carui educate financiara nu poate depasi pe cea a supraveghere BNR

      Pai cine sa supravegheze ? Ala care spune ca, desi este trecut in reglementari, tratamentul riscurilor nu se face asa cum scrie in reglementari !!! Probabil se trateaza cu antibiotice :))))

      Cand spui ca este un teoretician bunicel, il compari cu cine ? Cine este foarte bun, care sa seteze un standard - conform perceptiei tale- conform caruia dl Piperea este ''bunicel'' ? Eu sunt inginer, iar daca dl Piperea este bunicel sau foarte bun ma lasa cumva rece; insa banuiala mea este ca te joci cu cuvintele fara ca acestea sa aiba substanta in spate. Vazut din avion, dl Piperea a facut ceva bun pentru multi oameni. Eu nu am facut ceva bun pentru multi oameni. Tu ai facut ?

      Cata profunzime!

      Ti-am atras atentia! 

    si aici domnul Guvernator a list o pacaleasca imensa. Desi metodele de calcul bazate pe modele interne ale riscului de credit functioneaza in Europa Nebrutala din anul 2007, BNR nu a considerat utila aprobarea acestor modele. Unul din elementele riscului de credit este Riscul valutar, care trebuie astfel in absenta normelor de validare ale BNR sa fie calculat conform normelor standard KSA( Kreditrisikostandardansatz ). Deoarece BNR ar fi trebuit sa se implice prin incurajarea implementarii unui astfel de model este logic sa nu se poata cere unui client bancar o implicare mai apropiata decat cea a BNR. Pentru relatii suplimentare consultati rapoartele financiare BCR si EGB

    Bravo Cluj!

    Nu acoperă creșterea fulminantă cu care băncile pot să crească rata de la o lună la alta. Venitul în euro o au cam cei care lucrează afară. 

    Normal si logic când creste euro, inflația salariile ar trebui reajustare cum se întâmplă la stat în unele companii care lucrează cu exportul si care au lideri de sindicat cât de cât.

    Oameni din privat nu sunt reprezentați de sindicate, patronii nu le permit așa ceva! Pe hârtie sunt acoperiți adică directorul adjunct e liderul sindical. În acest caz liderului sindical cu cine credeți că "ține"? 

    Numai bolizi sunt acolo voi ați găsit un Tico.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb