ÎN PROCESUL PENAL PRIVIND ACORDAREA CREDITELOR ÎN CHF DIN FRANŢA Preşedintele BNP Paribas PF, şocat de punerea sub acuzare a băncii

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 mai 2016

Preşedintele BNP Paribas PF, şocat de punerea sub acuzare a băncii

O subsidiară a BNP Paribas este cercetată penal, fiind suspectată de practici înşelătoare în procesul acordării de credite în franci elveţieni

Instanţa franceză a făcut public interogatoriul din cazul BNP Paribas

Instanţa franceză a făcut public interogatoriul realizat în cazul procesului penal în care o subsidiară a BNP Paribas este cercetată pentru suspiciuni de practici înşelătoare în procesul acordării de credite în franci elveţieni (CHF).

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanţă din Paris au luat această hotărâre considerând că informaţiile conţinute de interogatoriu sunt importante pentru clienţii care se judecă în procese civile cu banca.

Amintim că subsidiara din Franţa a BNP Paribas a acordat împrumuturi în CHF, în perioada 2008-2009, când dobânzile erau relativ scăzute, creditele trebuind rambursate în euro. După creşterea cursului monedei elveţiene, clienţii BNP plătesc, pe toată durata creditului, aceeaşi rată în euro care le-a fost anunţată în oferta de împrumut. Singura problema este că, dacă variază cursul în sensul devalorizării euro faţă de CHF, le creşte soldul pe care îl au de plată, potrivit presei franceze, prelungindu-li-se automat perioada de timp în care trebuie să ramburseze împrumutul.

Clienţii BNP au depus, începând cu anul 2011, plângeri privind produsele în franci elveţieni, potrivit unor surse judiciare citate de Financial Times, împrumutaţii susţinând că nu au fost informaţi cu privire la riscurile ce puteau să apară pe perioada derulării contractului de împrumut.

Unul din directorii regionali ai BNP Paribas a sesizat riscurile creditelor în CHF, şi-a anunţat superiorii despre pericolele la care sunt expuşi clienţii şi a refuzat să le vândă. Ca răspuns de la superiorii săi, a primit 15 zile să se răzgândească, însă nu a făcut-o, părăsind cea mai mare bancă din Franţa, care a continuat să vândă credite în CHF.

Depoziţia a fost şi ea făcută publică, cele două documente fiind publicate de "Le Monde".

Judecătorii Tribunalului de Înalta Instanţa Paris au considerat mărturia fostei directoare BNP Paribas atât de importantă în desfăşurarea proceselor din instanţă, încât au trimis-o tuturor clienţilor cu credite în CHF ai BNP care sunt în proces cu banca.

Aceştia i-au întrebat clienţii băncii care se află în procese civile cu instituţia de credit dacă sunt dispuşi să aştepte până la finalul procedurii penale, care ar putea dura câţiva ani, sau dacă doresc să continue judecata acum.

Potrivit avocaţilor, un proces penal nu este secret, dar nu este nici public, iar acesta poate fi făcut public doar în cazul în care este de interes public.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanţă din Paris au redactat Rechizitoriul introductiv în primăvara anului 2013, acuzaţia adusă băncii, fiind practici comerciale înşelătoare.

În vara anului trecut, Preşedintele Director General al BNP Paribas Personal Finance, Thierry Laborde, a fost adus la interogatoriu. Magistraţii l-au înştiinţat că, în ocazia comercializării contractelor de împrumut imobiliar în franci elveţieni numite «Helvet Immo», banca a comis o practică comercială înşelătoare, în oferta de credit şi în argumentele comerciale, insistând pe indicaţii şi prezentări false sau de natură să inducă în eroare în privinţa preţului şi a condiţiilor de plată, în special costul creditului şi planul de rambursare a creditului, şi omiţând, disimulând sau furnizând într-o manieră neinteligibilă, ambiguă sau în contra-timp, ţinând cont de limitele specifice mijloacelor de comunicare utilizate şi de circumstanţe, informaţia esenţială privind speţa, mai ales cea privind costul creditului şi planul de rambursare.

Rechizitoriul procurorilor precizează că banca a omis să precizeze sau a indicat în termeni neinteligibili şi ambigui existenţa unui risc de schimb în sarcina exclusivă şi totală a împrumutatului, prezentând cursul de schimb CHF/euro ca fiind stabil, deşi francul elveţian se apreciase deja semnificativ, antrenând intervenţia Băncii Naţionale a Elveţiei. Astfel, instituţia de credit nu a indicat în termeni inteligibili eventualitatea unei creşteri a ratelor în ultimii 3-5 ani ai creditului în cazul unei evoluţii defavorabile a cursului de schimb şi existenţa unui risc de creştere a capitalului restant datorat în euro, prezentând creditul în franci elveţieni ca pe un credit care asigură securitatea şi stabilitatea bugetului împrumutatului, în vreme ce era vorba de un credit care comportă un dublu risc în sarcina împrumutatului, rezultat din dobânda variabilă şi din riscul de schimb valutar.

După ce i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, preşedintele BNP Paribas PF a răspuns: "Personal, sunt foarte şocat de această punere sub acuzare a băncii, ţinând cont de elementele pe care mi le-aţi prezentat, dar şi de elementele care ne disculpă".

Nu doar în Franţa, ci în toate ţările unde au fost acordate credite în CHF debitorii au început să aibă dificultăţi la plata ratelor odată cu creşterea francului elveţian. Unele state au luat măsuri de sprijin pentru împrumutaţii în CHF, altele nu. Instanţele de la noi au dat câştig de cauză consumatorilor într-o serie de procese deschise de clienţi împotriva băncilor creditoare.

O investigaţie similară cu cea din Franţa poate fi demarată în ţara noastră doar în cazul în care există suspiciuni pe un anume subiect, ne-a spus, anul trecut, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), menţionând: "Ceea ce se greşeşte la noi este că, atunci când apare o scânteie undeva pe glob, se crede că la noi a izbucnit focul. Dacă a izbucnit o scânteie în Franţa, nu trebuie să căutăm focul în România. Situaţia dintre o bancă şi altă bancă diferă foarte mult şi cu atât mai mult diferă situaţia dintre o ţară şi alta".

Domnul Vasilescu ne-a precizat că BNR supraveghează toate băncile din piaţă şi că de câte ori este cazul le sancţionează.

Încă din luna ianuarie 2015, la mai puţin de două săptămâni după ce francul elveţian a explodat în mod neaşteptat, împrumutaţii în CHF şi-au propus să deschidă acţiuni în instanţă pe partea penală, în problema creditelor în CHF, invocând articolul 215 din Codul Penal (Înşelăciunea).

Acesta face referire la "inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate".

Articolul ar putea fi utilizat în justiţie cu referire la reclamele comerciale făcute, în perioada 2007-2008, de către bănci, la creditele în franci elveţieni, potrivit mai multor voci.

Avocatul Nicoleta Grigorescu ne-a precizat, în urmă cu un an, că există posibilitatea la care s-au gândit debitorii, de a ataca în instanţă pe partea de penal băncile, dar că această procedură ar presupune mai mult timp pentru judecată, ţinând în loc procesul civil.

Domnia sa ne-a declarat: "Aceste reclame care afirmau că francul este o monedă sigură sunt similare cu cele care odată spuneau «Dormiţi liniştiţi, FNI veghează pentru tine!». Sigur că poţi acţiona în penal pe oricine, însă trebuie să se ştie că penalul ţine civilul în loc. Dacă o persoană acţionează banca în judecată pe partea penală, banca poate merge să ceară oprirea procesului din civil până la finalizarea anchetei, care ar însemna foarte mult timp".

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a tras un semnal de alarmă, în ianuarie 2015, scriind, pe site-ul juridice.ro, că "statul român trebuie să se gândească la alte măsuri pentru a preveni veritabilul jaf la care au fost supuşi cetăţenii români, debitori la bănci".

Domnia sa sublinia: "Fără discuţie că sunt mult prea multe coincidenţe în spaţiul est-european, ţări emergente ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană: ar putea fi vorba de grupuri organizate infracţionale transfrontaliere, iar statul român are datoria să cerceteze dacă nu cumva cetăţenii români au căzut pradă unor astfel de grupuri infracţionale".

Câteva sute de clienţi cu credite în CHF sunt reprezentaţi de avocatul parizian Charles Constantin-Vallet, care cere băncii în instanţă, în numele clienţilor, 40 de milioane de euro drept reparaţii pentru prejudiciile suferite.

Nathalie Chevallier: "Pentru mine era acelaşi mecanism ca la specula pe pieţe"

Declaraţia doamnei Nathalie Chevallier, fostul Director Regional BNP Paribas, în faţa Tribunalului: "Am cerut să mi se aducă dovada că variaţia cursului de schimb, aşa cum era prezentată în produs, nu va avea impact asupra capitalului restant datorat, pentru că imediat înţelesesem că acesta este pericolul produsului. Serviciul marketing mi-a transmis în februarie 2008 un tabel excel simplu din care mi-am dat seama că, dacă variază cu doar 0,20 euro cursul de schimb, lucru care era prezentat drept neglijabil pentru client, acest lucru avea de fapt un impact foarte mare asupra soldului creditului. Rezum lucrurile aşa: împrumutând 100.000 euro la o paritate de 1,60 CHF pentru 1 euro, dacă paritatea ajunge la 0,8 CHF pentru 1 euro (ceea ce aproape s-a întîmplat), soldul datorat de client se dublează.

Am alertat pe toată lumea din bancă despre acest produs, explicându-le că este un risc de imagine foarte mare pentru BNP. Am fost convocată de superiorii mei direcţi şi de directorul general. M-au întrebat dacă cred în produs, le-am spus că nu, că refuz să îl vînd. Mi-au răspuns: "Te crezi mai deşteaptă decât cei care au conceput produsul? Le-am spus că aveam crash teste şi că erau foarte rele. Mi-au spus că ăsta e rolul unui crash test, să pună în evidenţă riscurile unui produs. Apoi şeful meu mi-a spus că am 15 zile să îmi schimb părerea. Eu compar creditul în franci elveţieni cu un plasament bursier, în termeni de risc: era ca şi cum îi propuneam clientului să îşi plaseze banii pe o piaţă de schimb, pe o monedă; dacă moneda coboară, el câştigă, dacă moneda urcă, el pierde. Pentru mine era acelaşi mecanism ca la specula pe pieţe, doar că noi îl prezentăm că pe un împrumut imobiliar, propus unor oameni care doreau să îşi securizeze patrimoniul sau să îşi pregătească pensionarea şi în niciun caz, niciunul dintre ei, oricare i-ar fi fost nivelul de cunoştinţe sau cultura financiară, nu se putea angaja într-un proiect imobiliar alegând un împrumut bazat pe un curs de schimb. (...) Oamenii n-au înţeles în ce constă impactul cursului de schimb asupra planului de rambursare din cauză că li se explica că soldul nu va putea varia decât cu cîteva centime. De altfel, se punea accent pe non-subiecte, cum ar fi taxele de schimb, care produceau confuzie în mintea clienţilor între taxe de schimb şi curs de schimb. În oferta de împrumut, se vorbea mai mult de taxe de schimb decât de curs de schimb. Treabă făcută expres.

În momentul lansării produsului, serviciul marketing a testat oferta pe colaboratorii din echipa mea, sunt oameni care înţeleg şi analizează dosarele. Deci i-au dat oferta unei colaboratoare, care a citit-o şi care a spus că n-a înţeles nimic. Persoana de la serviciul marketing, care trebuia să testeze produsul, a spus atunci: «e bine, putem merge mai departe». Acest tip de test este obişnuit pentru noile produse. Scopul era să nu fie scrise lucruri care l-ar putea nelinişti pe client sau care să pună în evidenţă taxe sau elemente negative. Dacă nu, nu mai vindeam deloc".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Asa trebuia facut si la noi zamfire, sa-i urmaresti pe hoti in justitie si sa-i bagi la puscarie, sa le pretinzi despagubiri, indiferent daca vinovatii sunt din conducerile bancilor romanesti sau ale actionarilor straini. Trebuiau urmariti prin interpol ca ultimii infractori daca nu binevoiau sa se prezinte. Nu apari tu in preajma alegerilor din tufe impreuna cu gasca de injuratori de pe internet cu o lege jmechereasca, facuta pentru speculantii imobiliari, dar care va lovi in costurile de imprumut ale celorlalti cetateni, ale soc. comerciale si ale guvernului. Auzi zamfire?

    1. Insomnia!

      Daca ai muncii ,nu ai posta la ora 3 noaptea.

      sigur ca daca ai munci cu capul, ai sti sa scrii romaneste

      Tu spui ca daca nu stie carte nu trebuia sa aiba credit?

      Onorius Mirica: In octombrie 2013, el a intrat cu masina intr-o ambulanta care transporta mai multi pacienti la dializa. Trei dintre ei au murit. La audieri, anchetatorii au descoperit cu stupoare ca Mirica nu stia nici sa scrie. Avea doar 4 clase, dar obtinuse permisul de conducere.

      Cei fara 12 clase terminate sa nu conduca pe sosele si sa nu ia credit de la banca.

      Pietoni amendati drastic daca trec pe langa trecerea de pietoni, linie continua 10 000ron, pt om beat pe drum 50 000 ron. Doamne fereste dai peste unul beat in special noaptea ... il ai pe constiinta. 

    Cer sa deschida si romani proces similar, precedent este!

    Felicitari Judecatorilor Tribunalului inaltei Instantei Paris!

    Iccj luati exemplu cand ajung oameni la dumneavoastra! 

    E cu mult mai bine asa articolul, Aceeasi sectiune jos.

    Ajutor de stat pierdut de aceasta banca cu CE.

    5 procese are la curia.europa, ce contin nu stiu. 

    Erste Group Bank si -a retras recursul depus in procesul in care a fost acuzata ca nu a prezentat in mod transparent calculul prin care se stabilea calitativ Modul de returnare a imprumuturilor in CHF. E adevarat ca a avut loc in Viena si de Chisinau pana la gradinile Schönbrunn oti ia oleaca de creme...

    1. Nr procesului te rog Brutus :))

    Eu vreau credit in CHF, ffindca asa socotesc eu ca e bine pentru mine.

    Care e problema, mancam numai ce vor altii sau ce vrem noi ? 

    1. Acum nu stiu de ce nu vor bancherii.

    Da zamfire, daca faceai ca francezii erai un politician mare, la fel si avocatii, asa sunteti mici cu totii, dar nu suficient de mici si puteti lovi o tara intreaga pe la spate. Trist.

    1. Poi nu mai bine se folosea metoda Lehman Brothers si se limpezea apa de atunci ?

      Acum tot tulbure este.

      Este un cantec romanesc "apa trece pietrele raman" unde situezi bancile chehese ? 

    Hopa, dar ce-avem noi aicea, pai în România jaful a fost mai mare decât în Franța. Codruţa, Horodnicene, și pe ei că e de muncă, și începeți cu BNR-ul

    , până mai sunt in viața unii care știu foarte multe. Vrem sânge de bancheri pe treptele tribunalelor! 

    1. Da

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb