ÎN PROCESUL PRIVIND SPĂLAREA DE BANI, Avocaţii lui Horia Ciorcilă contestă raportul investigaţiei din Cipru

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 4 aprilie 2014

Avocaţii lui Horia Ciorcilă contestă raportul investigaţiei din Cipru

Avocaţii lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), susţin că raportul care investighează modul în care Bank of Cyprus a ajuns să deţină 9,7% din acţiunile TLV nu poate reprezenta o probă în procesul în care domnul Ciorcilă şi alţi bancheri sunt acuzaţi de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani.

Săptămâna aceasta, a avut loc o nouă înfăţişare în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru judecarea recursului procurorilor în acest caz.

Acuzaţii au fost achitaţi, până acum, atât de Tribunal, cât şi de Curţile de Apel, însă în recursul de la ÎCCJ, procurorii au adus ca probă şi un raport realizat de firma americană de consultanţă Alvarez&Marsal (A&M), la solicitarea Băncii Centrale a Ciprului, care arăta că dovezile prezentate în instanţele româneşti sunt inconsistente cu cele găsite de investigator.

Avocaţii lui Horia Ciorcilă reclamă faptul că din documentul depus de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) lipsesc două pagini, a căror absenţă nu este menţionată în varianta tradusă în limba română şi care conţin informaţii "esenţiale" pentru crearea unei imagini corecte asupra cazului analizat.

Avocaţii au mai atras atenţia că raportul Alvarez&Marsal (A&M) nu este semnat şi nici nu constituie o lucrare de audit, iar autorii nu sunt specializaţi în piaţa de capital, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere juridic. Domniile lor au furnizat o serie de exemple despre care susţin că ar reprezenta dovezi ale lipsei de specializare în domeniul pieţei de capital.

Procurorul de caz a afirmat că avocaţii lui Horia Ciorcilă şi ai celorlalţi acuzaţi ar trebui să facă o reclamaţie în scris cu privire la sustragerea celor două pagini, dacă sunt de părere că s-a comis o ilegalitate.

Domnia sa a mai solicitat judecătoarelor de la ÎCCJ să ceară Curţii de Justiţie a UE clarificări cu privire la modul în care a fost transpusă o directivă europeană în legislaţia românească, mai exact în Legea 297 din 2004, cu privire la termenii de "manipulare a pieţei de capital" şi de "informaţii privilegiate".

Avocaţii preşedintelui Băncii Transilvania au solicitat judecătoarei să respingă cererera, declarând că scopul acesteia ar fi tergiversarea cu un an a procesului, legislaţia autohtonă fiind compatibilă cu cea europeană.

Avocaţii apărării au invocat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pentru a solicita instanţei să ridice sechestrul pe bunuri în valoare totală de peste 41 de milioane lei dispuse de procurori a fi confiscate, în cazul în care Horia Ciorcilă va fi găsit vinovat.

Judecătoarele au anunţat că au nevoie de timp pentru a analiza documentele depuse la dosar şi cererile celor două părţi pentru a decide pe care le acceptă şi pe care le resping.

Ziarul BURSA a scris, în ediţia din 9 aprilie 2013, că autorităţile cipriote anchetează circumstanţele în care Bank of Cyprus (BoC) a ajuns să controleze 9,7% din Banca Transilvania.

Raportul Alvarez, datat 26 martie 2013, şi solicitat de Banca Centrală a Ciprului pe 21 august 2012, arăta că dovezile prezentate în instanţele româneşti, la momentul respectiv, sunt inconsistente cu cele găsite de investigator.

Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată, în iulie 2010, de procurorii DIICOT Cluj pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii pe care o conduce.

Procurorii îl acuzau pe Horia Ciorcilă că a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania şi, ulterior, pe 7 decembrie 2009, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off-shore "Dodworth Limited" cu sediul în Cipru (controlată de el), un număr total de 8,92 milioane de titluri ale Băncii Transilvania (BT), în valoare de 21,4 milioane de lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

Alături de Horia Ciorcilă au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, acuzat că, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, ar fi acţionat pe baza informaţiilor privilegiate, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (Credit Risk Manager al băncii cipriote).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. sigur ca procurorii au dreptate

    1. vezi ca esti prost. :)))) nu procurorul are dreptatea....judecatorul o are. si nu oricare...ci doar ultimul sau cel de la inalta curte.

      mai cauta-ne dupa ce iti faci temele 

    Eu am o incredere mica in justitie.Mai ales in justitia contrlata politic,care executa "comenzile" primite.

    Acesta este: banii furati din Romania, de catre diverse persoane fizice, mai mult sau putin militarizate, au ajuns in banci straine. Aceste banci straine obisnuiesc ca pe baza garantiilor depozitelor facute la ei de anumite persoane fizice, sa cumpere actiuni in tot felul de alte banci comerciale, la indicatia concreta a deponentilor respectivi. Asa se fac aceste lucruri de mult timp, iar romanii si chiar rusii au folosite aceste lucruri in ultimii 20 de ani. In cazul nostru, banii scosi din Romania prin diverse metode au fost depozitati in Bank of Cyprus de catre diverse persoane, prin intermediul diverselor firme private infiintate de diversi notari ciprioti (Cipru a fost un paradis fiscal pana nu demult si asa se evita fiscalitatea excesiva din tarile autohtone ale deponentilor). Atunci cand aceste persoane vroiau sa faca anumite investitii in diverse firme din tarile autohtone, sau alte tari de prin lume, negociau cu Bank of Cyprus si aceasta mergea si cumpara actiuni in contrapartida banilor din depozite, care garantau aceste cumparari. Deci, cred ca Bank of Cyprus a cumparat actiunile pentru altcineva, anume pentru grupul Ciorcila, pe baza garantiilor depunerilor facute de acest grup in Bank of Cyprus. Numai ca intre timp Cipru a falimentat si a ajuns sub lupa microscopului international. Si-a pierdut reputatia de paradis fiscal si cred ca acum plateste pentru ca a permis afaceristilor din lume sa faca evaziuni fiscale in tarile lor de bastina. Nu-i asa ca grupul Ciorcila si-a cumparat partea aceea din BT prin intermediul Bank of Cyprus, cu banii lor proprii si personali, folosind Bank of Cyprus doar ca fatada legala a cumpararii si incalcand de fapt legislatia bancara si statutul BT? De fapt, poate chiar a fost de bun augur, poate ca BT avea nevoie de lichiditati si ei nu aveau cum altcumva sa le aduca in BT dar sa ramana si cu control efectiv asupra BT... Zic si eu ca neica nimeni.

    1. Hahaha. You are delusional man.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb