Comisia Europeană a sancţionat opt bănci majore internaţionale cu amenzi ce totalizează 1,71 miliarde euro (2,3 miliarde dolari), acuzând aceste instituţii că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat dobânzile interbancare de referinţă Euribor şi Libor pentru euro şi yeni. Amenda este cea mai mare impusă vreodată de autorităţile europene din sectorul concurenţei şi semnifică finalul unei investigaţii lansate în urmă cu peste doi ani.
Înţelegerea dintre UE şi băncile în cauză a venit la aproape 18 luni după ce autorităţile britanice şi cele americane i-au aplicat băncii britanice "Barclays" Plc prima sancţiune în cazul manipulării Libor.
Conform anunţului făcut ieri, de Comisia Europeană, cea mai mare amendă a primit-o banca germană "Deutsche Bank" AG: 725,3 milioane de euro. Din această sumă, 445,8 milioane euro reprezintă sancţiunea pentru manipularea dobânzilor Euribor, iar 259,5 milioane euro - pentru manipularea Libor la yeni.
"Société Générale" SA, cea mai mare bancă din Franţa, a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.
"Royal Bank of Scotland Group" Plc, cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a fost sancţionată cu 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli privind manipularea dobânzilor la euro şi 260 milioane euro pentru nereguli pe segmentul dobânzilor la yeni.
Amenzile dispuse împotriva "Deutsche Bank", RBS şi "Société Générale" au fost reduse datorită cooperării băncilor cu anchetatorii.
Băncile americane "JPMorgan Chase & Co." şi "Citigroup" Inc. au primit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.
Casa de brokeraj "RP Martin Holdings" Ltd. din Londra a fost amendată cu 247.000 euro pentru implicarea în manipularea dobânzilor la yeni.
Banca britanică "Barclays" Plc a fost, de asemenea, implicată în manipularea dobânzilor Euribor, însă nu a fost amendată, deoarece a dezvăluit neregulile.
Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă, a declarat: "Comisia este hotărâtă să lupte împotriva acestor carteluri din sectorul financiar. Şocantă la scandalurile Libor şi Euribor nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţile din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentru ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul economiei reale, şi nu în interesul câtorva persoane".
Amenzile anunţate ieri au fost reduse cu 10%, după ce băncile au căzut la înţelegere cu UE.
Banca franceză "Credit Agricole", HSBC din Marea Britanie şi "JPMorgan" din SUA au refuzat înţelegerea propusă de UE şi sunt vizate în continuare de ancheta privind manipularea Euribor, fiind expuse la noi sancţiuni.
De menţionat că, în zona derivatelor pe dobânzile la euro, activităţile de tip cartel constatate au avut loc în perioada septembrie 2005 - mai 2008. Cartelul a urmărit să distorsioneze evoluţia normală a indicilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate.
Pe piaţa derivatelor privind dobânzile interbancare la yeni, activităţile de tip cartel au fost constatate în perioada 2007-2010.