ÎN ŞEDINŢA BURSIERĂ DE VINERI: Titlurile "Erste", impulsionate de BCE

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2012

Titlurile "Erste", impulsionate de BCE

Plus de 6,85% pentru cotaţia EBS

Titlurile băncii austriece "Erste Group Bank" (simbol EBS) au înregistrat, pe parcursul şedinţei bursiere de vineri, un avans semnificativ, faţă de cotaţia din şedinţa precedentă (la ora 13:30 titlurile EBS se tranzacţionau la preţul de 78,4 lei/unitate, în urcare cu 7,4%). Această evoluţie este pusă, de analiştii din piaţa de capital, pe seama declaraţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, cu privire la programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, ca parte a încercărilor conducerii BCE de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro.

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Cel puţin pe termen scurt, am putea asista la atenuarea tensiunilor din sectorul financiar din Europa"

Evoluţia cotaţiilor EBS, de vineri, a fost determinată de măsurile anunţate, joi, de Preşedintele BCE, Mario Draghi, referitoare la programul de cumpărare de titluri de stat, este de părere Andrei Rădules-cu, analist la "SSIF Broker".

Domnia sa ne-a declarat: "Acest plan este menit să asigure o trans-mitere mai eficientă a politicii monetare la nivelul tuturor economiilor din Zona Euro. Este o nouă măsură în direcţia contracarării crizei datoriilor suverane. Un astfel de plan ar trebui, teoretic, să contribuie la declinul costurilor de finanţare în ţările din flancul sudic, unde procesul de ajustare pare imposibil. Totodată, se aşteaptă implementarea măsurilor privind sectorul bancar din regiune".

Prin urmare, potrivit analistului de la "SSIF Broker", cel puţin pe termen scurt, am putea asista la atenuarea tensiunilor din sectorul financiar din Europa, dar şi la relansarea graduală a investiţiilor în economia reală (dacă acest program va fi considerat credibil de către pieţele de capital).

De la începutul anului, cotaţiile EBS au crescut cu aproximativ 30%, evoluţie determinată de măsurile implementate de BCE pe parcursul anului, dar şi de măsurile implementate de EBS în a doua jumătate a anului trecut, ne-a mai explicat Andrei Rădulescu. Domnia sa a mai agăugat: "Cu toate acestea, situaţia se menţine critică în ceea ce priveşte participaţiile EBS din România şi Ungaria. Apreciez că evoluţia cotaţiilor EBS în perioada următoare va depinde, în primul rând, de evoluţia sectorului financiar european per ansamblu. Dacă pieţele de capital vor considera credibile noile măsuri ale BCE, şi vom asista la reducerea costurilor de finanţare ale ţărilor din Sud, atunci băncile din Europa ar mai putea creşte cu aproximativ 9%".

Analistul atrage atenţia asupra faptului că aceste noi măsuri au fost, în mare parte, incluse în preţuri, fiind anunţate în urmă cu mai multe săptămâni. Prin urmare, uşoare corecţii ale titlurilor bancare din Europa ar putea fi observate pe termen scurt, a mai arătat domnia sa.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Acţiunile EBS beneficiază de aprecierile consistente manifestate pe pieţele europene"

Acţiunile emise de "Erste Bank" şi-au continuat aprecierea şi vineri, după avansul luat joi, ca urmare a adoptării de către BCE a planului anticriză din zona euro, ne-a explicat Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest".

Domnia sa ne-a declarat: "Nu există un eveniment aparte din viaţa societăţii care să fi dus la această creştere importantă. Pur şi simplu, acţiunile EBS beneficiază de aprecierile consistente manifestate pe pieţele europene".

În pofida contextului operaţional dificil, "Erste Group" a reuşit să revină pe profit în anul 2012 (creştere manifestată încă din trimestrul al patrulea 2011), şi acest lucru a dus la o creştere a preţului acţiunii din momentul anunţului, din 31 iulie, cu privire la rezultatele pe semestrul întâi 2012, a mai arătat Marcel Murgoci. Domnia sa consideră că evoluţia viitoare a preţului acţiunii va depinde, în mare măsură, de succesul planului anticriză adoptat de BCE, precum şi de rezultatele financiare viitoare ale grupului.

Daniela Ropotă, "Intercapital Invest": "Titlurile EBS se află, din iunie anul curent, într-o fază de acumulare şi sunt, în continuare, semnale de creştere"

Aprecierea titlurilor "Erste" se datorează deciziei luate de BCE în legătură cu achiziţiile nelimitate de obligaţiuni suverane, plan care ar favoriza activitatea băncii, în perioada următoare, ne-a explicat Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest".

În februarie 2011, preţul acestor titluri se apropiase de maximele atinse în anul 2008, însă criza datoriilor a dus din nou la scăderi accelerate până în zona minimelor, a mai arătat domnia sa. Daniela Ropotă ne-a mai declarat: "Din punct de vedere tehnic, titlurile se află, din iunie anul curent, într-o fază de acumulare şi sunt, în continuare, semnale de creştere. Un prag important este zona 80 - 84 lei/acţiune, fiind necesară menţinerea unei note optimiste în privinţa combaterii problemelor datoriilor din zona euro pentru depăşirea acestuia".

Adrian Danciu, "SSIF Broker": "Prin măsura BCE, percepţia asupra riscului investiţional s-a redus semnificativ"

Acţiunile companiilor din sectorul financiar şi, în special, cele din sectorul bancar, au înregistrat creşteri semnificative după şedinţa BCE prin care a fost acceptată achiziţionarea unui număr nelimitat de obligaţiuni suverane cu maturitate de 3 ani, de pe piaţa secundară, a arătat Adrian Danciu, analist la "SSIF Broker".

Prin această măsură, percepţia asupra riscului investiţional s-a redus semnificativ şi, ca atare, evoluţia pieţelor de capital a fost una puternic ascendentă, cu toate că preveziunile de creştere economică în zona euro au fost reduse, a explicat analistul.

Domnia sa ne-a declarat: "Grupului < Erste >, prin expunerea însemnată pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, îi era atribuit un risc investiţional mai ridicat, iar odată cu diminuarea aversiunii la risc, am asistat la un impuls ascendent important.

Pentru următoarea perioadă, mă aştept la o stabilizare a cotaţiei în zona nivelului de 16,5 - 17,5 euro, deoarce aceste măsuri nu se vor revedea imediat în situaţiile financiare ale companiei".

Simion Tihon, "Prime Transaction": Pieţele internaţionale au avut o reacţie puternică, după anunţul BCE

Şi Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", pune creşterea preţului titlurilor "Erste", pe seama declaraţiei preşedintelui BCE de adoptare a programului de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor care sunt nevoite să ofere randamente nesustentabile. Domnia sa ne-a explicat: "Pieţele internaţionale au avut o reacţie puternică, după acest anunţ, acţiunile < Erste > multiplicând optimismul existent în pieţele financiare.

Anul acesta, acţiunile băncii aus-trice < Erste Bank > au crescut cu 25% (fără a adăuga şi creşterea de astăzi), evoluţia acestor acţiuni fiind o imagine fidelă a modificărilor stărilor de spirit ale investitorilor.

Ca şi până acum, mă aştept ca ti-tlurile EBS să fie foarte bine corelate cu sentimentul existent la nivelul pieţelor străine".

Spre finalul şedinţei bursiere de vineri, acţiunie "Erste" se tranzacţionau la preţul de 78 lei/titlu, în urcare cu 6,85% faţă de şedinţa de joi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb