Grupul chinez ZTE, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente telecom, va deschide, până la sfârşitul lunii septembrie, într-un oraş din vestul României, un centru de servicii pentru monitorizarea reţelelor telecom din 23 de state europene.
"Centrul va deveni operaţional până la finele lunii septembrie a acestui an şi va fi deservit de aproximativ 250 de angajaţi. Deja au fost recrutate circa 220 de persoane, care în prezent urmează cursuri de instruire. Centrul va fi deschis într-un oraş situat în vestul României şi va furniza servicii de monitorizare a reţelelor operatorilor din 23 de state membre şi non-membre ale Uniunii Europene", a declarat ieri directorul general al ZTE România, Lorian Vintilă, citat de Mediafax.
Domnia sa a adăugat că deschiderea centrului este parte a unui program de investiţii de circa 100 milioane de euro, care se va derula până în 2015. Programul mai prevede deschiderea unui centru de servicii în sudul României şi a unei linii de producţie. "Cele două obiective sunt programate pentru anul 2015", a mai spus Vintilă.
În august 2011, Ministerul pentru Societatea Informaţională a anunţat că ZTE intenţionează să deschidă în România o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru. "Reprezentanţii ZTE şi-au manifestat interesul de a extinde investiţiile în România, în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precizând că doresc să deschidă în ţara noastră o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru", se arată într-un comunicat al instituţiei din luna august a anului 2011.
ZTE Corporation a fost înfiinţată în 1985, la Shenzhen, şi derulează în prezent activităţi în peste 140 de ţări. ZTE produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date, şi pentru reţele inteligente şi de ultimă generaţie.
• Preşedintele ZTE propune României înfiinţarea unei companii mixte
Preşedintele ZTE Corporation, Shi Lirong, i-a propus vicepremierului Liviu Dragnea înfiinţarea unui joint-venture (companie mixtă; asociere) pentru un proiect de cloud computing, iar acesta, la rândul său, a invitat compania chineză să dezvolte în România un centru european de interconectare a reţelelor telecom. "În viitorul joint-venture va fi prezent ZTE şi o firmă din România, de stat sau privată. Acest proiect, dacă se va concretiza, se va derula în viitorul parc tehnologic din România destinat firmelor chineze, unde ZTE a fost invitată să participe. La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea i-a propus şefului ZTE Corporation înfiinţarea în România a unui centru european de interconectare a reţelelor de telecomunicaţii, similar celui din Frankfurt, cel mai important din Europa, unde sunt conectaţi toţi operatorii de profil", a afirmat şeful ZTE România, Lorian Vintilă.
El a precizat că propunerile discutate în China de preşedintele ZTE Corporation şi vicepremierul Liviu Dragnea pot fi puse în practică numai cu respectarea legislaţiei României.
Grupul ZTE a înregistrat un profit de 133 de milioane de lire sterline, anul trecut.