ÎN ŢARA NOASTRĂ, ÎN 2018 BEI a acordat 1,3 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 februarie 2019

BEI a acordat 1,3 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii

Eugen Teodorovici: "Dorim schimbarea mecanismului de alocare a fondurilor Băncii Europene de Investiţii, altfel diferenţa dintre statele membre nu se va putea reduce"

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat ţării noastre finanţări în valoare totală de 1,311 miliarde de euro, în 2018, sub formă de împrumuturi, garanţii, capitaluri proprii şi operaţiuni de micro-finanţare, potrivit vice-preşedintelui BEI, Andrew McDowell, care a prezentat activitatea instituţiei în ţara noastră în anul tocmai încheiat.

Prezent la conferinţa anuală a BEI, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat: "Pot să spun că cifrele pe 2018 arată implicarea activă a Băncii în tot ceea ce înseamnă zona publică şi privată. Banca Europeană de Investiţii este un partener foarte important pentru ţara noastră, iar până în prezent, BEI a alocat mai mult de 14 miliarde de euro. Această tendinţă va continua".

Grupui BEI, compus din Banca Europeană de Investiţii şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a avut, în 2018, alocări de circa 56 miliarde de euro în ţările din Uniunea Europeană (UE).

Ministrul Finanţelor a punctat însă, cu referire la diferenţele de alocări dintre state pe plan european, că există o discuţie care ar trebui avută la nivelul conducerii Băncii cu privire la schimbarea modalităţii de alocare a fondurilor.

Eugen Teodorovici a completat: "Eu mă gândesc la o formulă de alocare bazată pe un nou mecanism şi anume un mecanism prin care sumele definite la început să fie alocate per stat membru, iar BEI să participe prin a merge în statele membre pentru a contribui la verificarea şi finanţarea proiectelor. Dorim să schimbăm modul de finanţare pentru că dacă ne uităm cu atenţie Germania are 35 de miliarde doar în ultimii cinci ani de zile. Categoric, capacitatea economică a Germaniei este una foarte mare, iar numărul de proiecte pe care le depun pentru finanţare este mai mare, dar ceva trebuie schimbat, altfel diferenţa dintre statele membre nu se va putea reduce".

În perioada 2014-2018, investiţiile BEI în ţara noastră au fost în sumă de 4,134 miliarde de euro, în timp ce din 1991 încoace, BEI a investit 8,9 miliarde de euro.

În 2018, Germania a primit de la grupul BEI resurse financiare în sumă de 5,634 miliarde de euro, Franţa în valoare de 7,166 miliarde de euro, în timp ce Polonia şi Bulgaria au primit 4,793 miliarde de euro, respectiv 217 milioane de euro.

În 2018, BEI a semnat contracte de împrumut în valoare de 981 milioane de euro, în timp ce FEI a angajat 329 milioane de euro în trei operaţiuni de capitaluri proprii, 13 garanţii şi trei operaţiuni de micro-finanţare, sprijinul BEI reprezentând circa 0,64% din PIB-ul ţării noastre, în condiţiile în care obligaţia BEI este de 0,35%.

Cu privire la aceste rezultate, Andrew McDowell, vice-preşedintele BEI, a declarat: "2018 a fost un an de mare succes pentru Grupul BEI în România. Finanţările totale, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a fost acordată în mod echilibrat atât către proiectele din sectorul public, cât şi către aproape 9.000 de întreprinderi care au beneficiat de operaţiunile noastre, aceste întreprinderi susţinând circa 200.000 de locuri de muncă".

În ţara noastră, în perioada 2014-2018, proiectele de investiţii ale BEI au fost în proporţie de 30% în sectorul industrie, servicii şi agricultură, urmat de capitolul «proiecte mici şi mijlocii» (finanţări pentru IMM-uri) cu 26% şi de sectorul transport şi telecomunicaţii cu o cotă de 25% din totalul surselor alocate, în timp ce 12% reprezintă sumele acordate investiţiilor în proiecte de apă şi canalizare şi dezvoltare urbană. Domeniile energie şi educaţie şi sănătate se află pe ultimele două locuri, cu o cotă de 4% fiecare.

O mare parte din finanţările BEI au fost acordate prin planul Juncker (Planul de Investiţii pentru Europa), lansat în 2015.

BEI este o instituţie de creditare pe termen lung a UE şi este deţinută de toate statele membre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb