ÎN TIMP CE BANCA MAMĂ AR PUTEA FI ANCHETATĂ PENAL, Tupeu olandez: Directorul RBS România condamnă încălcarea eticii de către bancheri

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2013

Tupeu olandez: Directorul RBS România condamnă încălcarea eticii de către bancheri

Încălcarea principiilor etice de către bancheri a fost unul dintre principalii factori care au dus la criza mondială, astfel că introducerea de noi reguli şi reglementări nu va fi suficientă pentru un sistem bancar mai sigur, a declarat, ieri, Henk Paardekooper, directorul executiv RBS România. Domnia sa a completat: "În 2008 a fost începutul celei mai groaznice recesiuni de la al doilea război mondial. Ca răspuns la această situaţie, pretutindeni s-au introdus legi noi, mai multe reglementări, control direct asupra unor bănci. Discuţiile au fost bazate pe introducerea de reguli, dar cred că, dacă introduci reguli, nu se va rezolva problema şi nu vom avea un sistem bancar sigur. Nu spun că nu e bine să nu ai reguli, cred însă că nu este de ajuns să ai legi şi reglementări".

Henk Paardekooper a adăugat că potrivit autorităţilor americane, criza putea fi evitată, dar printre factorii care au dus la această situaţie se numără reglementările greşite, neglijenţa firmelor financiare, decidenţii care au fost nepregătiţi de criză, precum şi încălcări sistemice ale răspunderii şi eticii, la toate nivelurile.

"Toate celelalte motive menţionate pot fi reparate prin introducerea de reguli, proceduri şi legi, am văzut asta deja. Dar noi nu putem include etica într-o procedură. Eu cred că încălcarea flagrantă a eticii este principalul motiv al recesiunii. (...) Bancherii trebuie să respecte etica, să fie obsedaţi să facă lucrurile corect pentru societate. Dacă nu vor înţelege vor rămâne în turnurile lor de sticlă", a mai afirmat directorul executiv al RBS România

Afirmaţiile bancherului vin în contextul în care Royal Bank of Scotland (RBS), banca-mamă a RBS România, ar putea să devină subiectul unei anchete penale a autorităţilor din Marea Britanie, după ce un raport realizat de un consilier guvernamental de la Londra a acuzat divizia de restructurare a instituţiei financiare că ar fi pus companii viabile în situaţii dificile, ca să le cumpere activele la preţuri derizorii.

Biroul pentru Fraude Grave se află într-o fază incipentă a analizei, neprocedând, încă, la o investigaţie completă, potrivit Financial Times (FT).

Lawrence Tomlinson, consilier al secretarului de stat pentru mediul de afaceri din guvernul britanic, Vince Cable, susţine că instituţia de credit s-ar face vinovată de "abuz sistematic" al clienţilor persoane juridice, de la momentul salvării sale de către autorităţi, în 2008, potrivit surselor de presă.

FT a relatat că oficiali ai Biroului pentru Fraude Grave au realizat interviuri cu foşti directori ai unor companii britanice care au fost afectate de comportamentul pe care divizia de restructurare a RBS (Global Restructuring Group - GRG) l-a avut faţă de acestea. Reprezentanţii băncii au refuzat să comenteze, precizează publicaţia.

Guvernatorul Băncii Centrale a Marii Britanii (Bank of England - BoE) a declarat, luni, că este "remarcabil" şi "şocant" că tratamentul pe care RBS l-ar fi aplicat companiilor mici nu a fost detectat mai devreme, dacă a avut loc la scară mare. Domnia sa a afirmat, în faţa Comitetului de Trezorerie din camera inferioară a Parlamentului britanic, că descoperirile din raportul lui Lawrence Tomlinson arată un comportament "profund tulburător şi extrem de serios", relatează The Telegraph.

Mark Carney a adăugat că este responsabilitatea Autorităţii de Conduită Financiară, şi nu a Băncii Centrale, să realizeze o investigaţie, precizând, însă, că nu doreşte să minimalizeze o chestiune care trebuie să fie urmărită "cu toată rigoarea legii", notează publicaţia.

RBS a angajat, la începutul săptămânii, casa de avocatură Clifford Chance, care este prezentă şi în ţara noastră, sub numele Clifford Chance Badea, să investigheze acuzaţiile.

Vince Cable, care a caracterizat acuzele din raport drept "foarte serioase" şi s-a declarat "îngrozit" de descoperirile consilierului său, a precizat că a transmis documentul către Autoritatea de Conduită Financiară şi Autoritatea de Reglementare Prudenţială, responsabilele pentru supravegherea şi reglementarea pieţei financiare britanice, potrivit FT şi Bloomberg.

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, George Osborne, a catalogat informaţiile apărute ca fiind "şocante", potrivit surselor de presă.

Raportul lui Lawrence Tomlinson notează că divizia de restructurare a RBS ar avea puterea să impună dobânzi şi comisioane ridicate clienţilor.

Companii care nu se aflau într-o situaţie financiară delicată ar fi fost "împinse" către această divizie, uneori ca urmare a unor încălcări minore ale termenilor contractuali, precum întârzierea raportării unor informaţii financiare de importanţă redusă, acuză documentul, conform The Telegraph.

Raportul citat mai arată că dobânzile şi comisioanele ridicate pe care trebuiau, apoi, să le plătească ar fi cauzat prăbuşirea unora dintre ele, ceea ce ar fi permis RBS să le cumpere activele la preţuri mici.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb