ÎN TIMP CE EBA ANALIZEAZĂ EXPUNEREA BĂNCILOR PE TITLURI DE STAT Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 1,2 miliarde lei

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2017

Specialiştii: "Plasamentele de ieri au o maturitate mai lungă şi o dobândă mai mică; au fost două licitaţii pentru că urmează perioada de Sărbători şi nu vor mai fi făcute plasamente"

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, ieri, peste 1,2 miliarde lei, plasând titluri de stat în valoare de 427,5 milioane lei şi 800 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie.

Titlurile de stat de 427,5 milioane lei sunt scadente în 29 aprilie 2024, acestea fiind plasate în cadrul unei licitaţii de obligaţiuni benchmark, la un randament mediu de 3,41% pe an, în scădere faţă de nivelul de la ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă.

Licitaţia a fost a şasea din cadrul emisiunii pentru această scadenţă şi vine după patru licitaţii consecutive în care au fost înregistrate şi randamente în creştere, dar şi dificultăţi la plasarea tuturor titlurilor de stat.

În 16-17 februarie, la precedenta emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024, Ministerul Finanţelor a împrumutat 345 milioane lei, cu tot cu sesiunea suplimentară, la un randament mediu de 3,51%, faţă de 3,13% pe an la licitaţia anterioară.

Cererea băncilor a fost de 1,365 miliarde lei, de peste patru ori mai mare faţă de valoarea anunţată a licitaţiei, conform News.ro.

Pentru plasarea celor 800 de milioane de lei, certificatele de trezorerie sunt scadente la 9 aprilie 2018, randamentul mediu anual fiind de 0,90%, în scădere faţă de licitaţia precedentă, potrivit informaţiilor BNR.

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 2,21 miliarde lei, de aproape trei ori mai mult faţă de valoarea anunţată.

În 23 martie, Ministerul Finanţelor a plasat certificate de trezorerie pe un an la un randament mediu de 0,97%.

Specialiştii din domeniu ne-au spus că plasamentele făcute ieri de MFP au o maturitate mai lungă şi o dobândă mai mică, randamentul la care s-a împrumutat MFP ieri fiind mai mic cu 0,2% faţă de cel din martie.

Sursele citate ne-au mai spus că plasamentele MFP sunt făcute în funcţie de conjunctura din piaţă, adăugând: "De obicei, MFP nu face două licitaţii în aceeaşi zi, dar, după ce în martie a refuzat să plaseze bani în cadrul aceleiaşi obligaţiuni şi având în vedere că urmează perioada Sărbătorilor, în care nu vor mai fi organizate licitaţii, Finanţele s-au împrumutat, ieri, cu suma anunţată, la scadenţe mai lungi şi la dobânzi mai mici".

Ministerul Finanţelor şi-a propus să împrumute, în aprilie, de pe piaţa internă, 3,9 miliarde lei, la care pot fi adăugate 470 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) analizează expunerea băncilor pe titluri de stat, după cum ne-a spus, recent, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR): "EBA a iniţiat o analiză de impact la nivelul tuturor statelor UE care urmăreşte ce riscuri ar implica creşterea expunerii băncilor pe titluri de stat, fără niciun fel de alte conotaţii. Este doar o analiză de impact".

În ultima perioadă, o serie de specialişti au atras atenţia că statul se împrumută masiv de la bănci, la dobânzi mari, ponderea plasamentelor făcute de bănci în sectorul guvernamental fiind semnificativă.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB, atins în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb