ÎN TIMP CE ION ŢIRIAC ŞI-AR PUTEA FACE EXITUL, Avocat: "Minoritarii vor rămâne captivi la UniCredit Ţiriac, în absenţa unei oferte"

MĂDĂLINA FILOTE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 noiembrie 2014

Avocat: "Minoritarii vor rămâne captivi la UniCredit Ţiriac, în absenţa unei oferte"

Mihai Paris Nicolaevici, preşedinte ANPI: "O să-i strângem cu justiţia"

Acţionarii minoritari de la "UniCredit Ţiriac Bank" (aproximativ 4,5% din capitalul social), care se judecă de ani de zile cu banca, vor rămâne captivi în continuare, dacă majoritarul nu le va face o ofertă de preluare, ne-a spus un avocat, în contextul în care, în vară, presa italiană a relatat că omul de afaceri Ion Ţiriac ar dori să îşi vândă participaţia de 45,059% din titlurile instituţiei către grupul italian UniCredit.

Un cititor ne-a solicitat informaţii "despre posibilitatea rezolvării situaţiei minoritarilor captivi, odată cu ieşirea din banca UniCredit Ţiriac a lui Ţiriac (n.r. Ion Ţiriac)".

Avocatul ne-a declarat că posibilităţile de acţiune ale acţionarilor sunt reduse: "Banii sunt captivi. Dacă le va face cineva o ofertă, vor putea vinde acţiunile. Dacă nu, vor rămâne captivi în continuare. Până nu li se va face o ofertă, nu au ce să facă, mai ales că banca nu este listată".

Potrivit domniei sale, situaţia în care se regăsesc acţionarii minoritari este foarte neplăcută deoarece banca nu a acordat dividende în ultimii ani. "Li s-a promis, în "90, că se va lista banca, dar nu s-a întâmplat acest lucru, a fost o minciună", a mai precizat avocatul.

Omul de afaceri Ion Ţiriac ar primi pentru pachetul său de acţiuni UniCredit Ţiriac suma de 700 de milioane de euro, potrivit informaţiilor publicate de Reuters, în vară, care cita publicaţia italiană Messaggero.

Atunci, sursa citată preciza că perfectarea tranzacţiei ar urma să se realizeze până la Crăciun.

Relaţiile dintre micii acţionari ai băncii şi Ion Ţiriac au fost tensionate încă din anul 1993. Acţionari mărunţi susţin că nu au aceleaşi drepturi ca Ion Ţiriac, căruia majoritarul i-a acordat libertatea să părăsească acţionariatul, când o doreşte (cu promisiunea că îi va cumpăra acţiunile), astfel că se judecă, de ani de zile, cu banca.

Următorul termen al procesului este pe data de 11 noiembrie 2014, potrivit lui Mihai Paris Nicolaevici, preşedinte ANPI (Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor).

Domnia sa ne-a declarat că nu are nicio informaţie despre vânzarea acţiunilor de către Ion Ţiriac, precizând: "Dacă ar fi o informaţie reală, ar avea impact şi asupra acţionarilor minoritari. De 20 de ani, toată lumea ştie că noi (n.r. micii acţionari) am fost ignoraţi şi luaţi în bătaie de joc".

Preşedintele ANPI este optimist privind şansele micilor acţionari, în faţa instanţei: "O să avem succes, deoarece aşa o fraudă nu este posibil să treacă nesancţionată. Judecătorii care le-au dat, iniţial, câştig de cauză, au ieşit la pensie, dar, acum, au fost < chemaţi la interviu > (n.r. în faţa procurorilor), astfel că, judecătorii tineri nu îşi mai permit, cu atât de multă uşurinţă să accepte mită. O să-i strângem cu justiţia. În afară de procesul pe rol, pregătim şi o plângere".

Reprezentanţii băncii nu ne-au oferit, până la închiderea ediţiei de vineri, un punct de vedere privind situaţia micilor investitori.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. actionarii minoritari ai bancii Unicredit Tiriac vor primi o oferta in prima parte a anului 2015. Cine va considera pretul bun ,isi va putea vinde actiunile.

    La fel si la BCR 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb