ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA Polonia - lider la Ofertele Publice Iniţiale

Raluca Marin
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2012

Bursa de la Varşovia (WSE) este prima în Europa după numărul de Oferte Publice Iniţiale (IPO) desfăşurate în trimestrul al doilea al acestui an şi a treia pe piaţa europeană în funcţie de valoarea acestora, potrivit celui mai recent raport al companiei "PricewaterhouseCoopers" (PWC) cu privire la numărul şi valoarea IPO-urior desfăşurate pe principalele pieţe bursiere din Europa.

Astfel, în trimestrul al doilea al acestui an, au fost înregistrate 33 de oferte iniţiale la WSE, 5 pe piaţa principală şi 28 pe piaţa alternativă NewConnect, care au reprezentat peste 41% din totalul ofertelor de pe piaţa europeană. Polonia a fost urmată de "LSE Group", cu 21 de oferte iniţiale, şi de bursa din Germania, care a derulat, în trimestrul al doilea, 12 oferte publice iniţiale.

În funcţie de valoarea ofertelor, WSE a ocupat locul al treilea în Europa, cu o sumă totală de 50 milioane euro, fiind devansată de bursa londoneză (487 milioane euro) şi de cea de la Oslo (61 milioane euro).

Faţă de primul trimestru, când au avut loc doar 25 de oferte iniţiale (4 pe piaţa principală şi 21 pe piaţa alternativă), numărul de oferte publice din Polonia a crescut pe ambele pieţe. Totuşi, faţă de perioada similară din anul trecut, cănd s-au înregistrat 55 de IPO-uri, numărul a scăzut semnificativ pe ambele pieţe.

De asemenea, valoarea toatală a acestora în trimestrul al doilea este cu mult mai mare decât în primul trimestru, dar de peste zece ori mai mică în comparaţie cu trimestrul al doilea al anului trecut.

Cea mai mare ofertă publică iniţială de pe WSE, înregistrată în perioada aprilie - iunie 2012, s-a derulat pe piaţa principală şi a avut o valoare de 37,7 milioane euro, aparţinând producătorului de îmbrăcăminte "Solar Company".

Aceasta a fost urmată de cea a companiei "Work Service", care activează în sectorul altor servicii, în valoare de 7,4 milioane euro şi de cea a companiei "Mex Polska" din sectorul hotelier şi al restaurantelor, în valoare de 2,3 milioane euro.

În trimestrul al doilea, valoarea medie a ofertelor iniţiale de pe WSE a fost de 1,8 milioane euro, mai mult decât dublul valorii medii din primul trimestru.

În Polonia, cel mai activ sector în funcţie de numărul de IPO-uri a fost cel tehnologic, cu 9 oferte publice în trimestrul al doilea (27% din total), urmat de sectorul produselor şi serviciilor industriale (6) şi de cel al turismului (4).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb