ÎN ULTIMELE DOUĂSPREZECE LUNI, Picaj de 28% pentru titlurile Bursa de Valori Bucureşti

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2018

Picaj de 28% pentru titlurile Bursa de Valori Bucureşti
  • document ataşat Evoluţia acţiunilor BVB
    apasă aici pentru a descărca.

    Acţiunile operatorului pieţei noas­tre de capital, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au cunoscut deprecieri semnificative ale preţului, atât de la începutul anului curent, cât şi în ultimele douăsprezece luni, cotaţia BVB înscriindu-se, înce­pând cu cea de-a doua parte a anului trecut, pe o traiectorie descendentă.

    Practic, în ultimele douăsprezece luni, preţul acţiunii BVB a suferit o pierdere de 27,73% (procentaj calculat pe baza cotaţiilor de închidere a acţiunilor emitentului din perioada 19 iunie 2017 - 19 iunie 2018), în timp ce indicele BET, referinţa pieţei bucureştene, a înregistrat o depreciere de numai 3,86%, în acelaşi interval de timp.

    De la începutul anului curent, preţul titlurilor operatorului de piaţă a coborât cu 11,23% (perioada 29 decembrie 2017 - 19 iunie 2018), spre deosebire de avansul de 4,31%, marcat de BET. Chiar şi cu luarea în calcul a dividendului oferit de companie în acest an, de 1,6835 lei/acţiune, randamentul titlurilor BVB se află în teritoriul negativ, afişând o pierdere de 5,13%.

    George Brande, Interfinbrok: "Aşteptările privind obţinerea statutului de piaţă emergentă - factor important pentru aprecierea cotaţiei BVB, până la jumătatea anului trecut"

    Legat de evoluţia preţului acţiunilor operatorului de piaţă, George Brande, analist în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis: "Titlurile BVB au atins valoarea maximă a ultimilor trei ani la jumătatea lui 2017, un factor important pentru această creştere fiind, în opinia mea, aşteptările investitorilor legate de promovarea pieţei noastre de capital la categoria celor emergente de către FTSE Russell.

    La evaluarea din toamna anului trecut, agenţia de rating a hotărât că bursa noastră nu este pregătită, momentan, pentru obţinerea statutului de piaţă emergentă, ulterior cotaţia BVB înregistrând un recul, normal de altfel, în această situaţie.

    Scăderea de la începutul anului (n.r. 2018) poate fi explicată şi de incertitudinile din piaţă cu privire la modificările legislative care pot afecta activitatea fondurilor de pensii Pilon II, actori importanţi la Bursa de Valori Bucureşti".

    La rândul lor, analiştii de la Prime Transaction ne-au precizat: "Evoluţia acţiunilor BVB a fost surprinzătoare, având în vedere rezultatele financiare bune raportate în ultimele trimestre. Nu trebuie omis, totuşi, faptul că mul­tiplii de piaţă (n.r. indicatori de evaluare a unei companii) la care se tranzacţiona acţiunea la începtului anului, sau la maximele locale din mai 2017, erau foarte mari. Chiar şi după scăderile recente, indicatorul P/E (n.r. multiplu de piaţă care arată cât trebuie să plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei companii) a ajuns la 12,5, considerabil peste cei ai majorităţii emitenţilor mari listaţi la Bucureşti. Totuşi, o explicaţie mai plauzibilă ar fi presiunea la vânzare din partea unor acţionari cu pachete mari, combinată cu lipsa de lichiditate".

    Analiştii: "Rezultatele financiare, elementul principal de care va depinde evoluţia acţiunilor BVB, în a doua parte a acestui an"

    Referitor la factorii ce vor influenţa preţul acţiunii operatorului de piaţă până la finalul lui 2018, George Brande de la Interfinbrok, ne-a transmis: "Bursa de Valori Bucureşti a realizat un profit în creştere în primele trei luni ale anului, iar rezultatele financiare solide pot reprezenta un suport pentru evoluţia cotaţiei emitentului".

    Tot în acest sens, Departamentul de Analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction a precizat: "Până la finalul anului, elementul principal ce va influenţa evoluţia cotaţiei BVB este reprezentat de rezultatele financiare, care se află pe un trend pozitiv în ultima perioa­da. Despre listări noi nu se discută în momentul de faţă, însă, dacă ar apărea, acestea ar putea avea, la rândul lor, o influenţă importantă, în funcţie de dimensiune. Nu în ultimul rând, reclasificarea anuală realizată de FTSE Russell ar putea fi foarte importantă, dacă piaţa românească ar fi trecută la statutul de piaţă emergentă".

    Pe data de 29 septembrie a 2017, FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, a păstrat Româ­nia pe lista pieţelor de frontieră, în contextul în care BVB mai avea de îndeplinit, la acea vreme, patru condiţii pentru ca să poată primi calificativul de piaţă emergentă. Potrivit FTSE Russell, la finalul lunii septembrie a anului trecut, încă nu aveam o piaţă a acţiunilor liberă şi bine dezvoltată. De asemenea, nu îndeplineam condiţiile privind operaţiunile de custodie, cele privind lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei.

    Bursa de la Bucureşti a intrat pe lis­ta de monitorizare a agenţiei londoneze în septembrie 2016, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă. Clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index este evaluată în mod continuu.

    Pentru primul trimestru al acestui an, BVB a raportat, la nivel consolidat, un profit net de 4,03 milioane de lei, în urcare cu 42% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 2,83 milioane de lei, în contextul unei valori totale tranzacţionate de peste 3,7 miliarde de lei, mai mare cu 30% faţă de primul trimestru al anului 2017.

    Rezultatul obţinut provine, în proporţie de 93%, din segmentul de tranzacţionare al grupului, se specifică în raportul bursei.

    Profitul operaţional la nivel de grup a înregistrat o creştere cu 61%, în primul trimestru al anului 2018, până la valoarea de 4,77 milioane de lei, faţă de nivelul de 2,96 milioane de lei, din primele trei luni ale anului 2017.

    La sfârşitul lunii martie 2018, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în scădere cu 3% faţă de începutul anului, în principal ca urmare a diminuării activelor curente.

    Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt, la finalul primului trimestru al acestui an, fiind în sumă de 68,17 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de nivelul avut la 31 decembrie 2017.

    În anul trecut, operatorul pieţei noas­tre de capital, a realizat un profit net consolidat de 14,69 de milioane de lei, în creştere cu 89% faţă de cel din 2016, un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obţinut ca urmare a fuziunii cu Sibex.

    La data de 31 mai, acţionarii instituţionali români deţineau 69,39% din companie, în timp ce un procent de 12,15% din capitalul social al BVB aparţine investitorilor instituţionali străini, restul fiind deţinut de persoane fizice.

    Valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de circa 197 milioane de lei.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. Cel mai incompetent bord din istorie

      1. Nu conduce Anghel singur. Asociatia brokerilor are reprezentant! Ce masuri de dezvoltare a propus acesta in numele brokerilor?

      Cand esti FURAT prin Harinvest si ASF te considera creditor si nu investitor poti sa iti gasesti dreptatea in Romania???

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb