ÎN ULTIMELE LUNI "Unii investitori au părăsit în mod natural piaţa monedelor virtuale"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2021

George Thomson, Popular Investor pe eToro

George Thomson, Popular Investor pe eToro

Deşi apetitul se menţine foarte ridicat, în ultimele luni unii investitori au părăsit în mod natural piaţa monedelor virtuale, ne-a spus italianul George Thomson, unul dintre cei mai populari investitori de pe platforma eToro, într-un interviu.George Thomson are o experienţă de peste 15 ani în piaţa investiţiilor. El îşi propune să menţină un profil de risc scăzut/mediu şi să genereze profituri consistente şi durabile pe termen lung. Este un investitor de valoare, aplicând principiile pe care le-a învăţat de la nume precum Warren Buffett, Ray Dalio şi John Bogle. Printre altele, George Thomson crede că sectorul tehnologic este viitorul.

(Interviu cu George Thomson, Popular Investor pe eToro)

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia investiţiilor pe platformele de tranzacţionare?

George Thomson: Au ajuns atât de departe, atât de repede! Folosesc eToro din 2014, aşa că am văzut cu ochii mei cum a crescut numărul de active disponibile pentru tranzacţionare, cum au scăzut comisioanele şi cum a explodat numărul de investitori noi!

Reporter: Către ce segment îşi îndreaptă atenţia investitorii, în general?

George Thomson: Acţiunile sunt întotdeauna populare în rândul majorităţii investitorilor, dar şi criptomonedele sunt cu siguranţă în centrul atenţiei în ultima vreme.

Reporter: Care este apetitul, în piaţă, pentru investiţia în monedele virtuale?

George Thomson: Apetitul este imens. Este uluitor cât de repede a trecut această clasă de active de la zero la o valoare de trilioane. Ultimele câteva luni au fost puţin agitate, astfel încât unii investitori au părăsit în mod natural această piaţă, dar, în general, apetitul este încă foarte mare.

Reporter: Cum aţi ajuns printre cei mai populari investitori pe o platformă renumită de tranzacţionare?

George Thomson: Iniţial m-am alăturat eToro deoarece mi s-a părut ireal faptul că toţi aceşti investitori de top împărtăşeau tot ceea ce făceau - mă aşteptam ca strategiile lor să rămână nişte secrete bine păzite! Aşadar, nu m-am alăturat cu intenţia de a deveni un Investitor Popular, ci mai degrabă doar din curiozitate şi dorinţa de a învăţa. Apoi am devenit eu însumi un Investitor Popular, obţinând rapid un istoric bun şi fiind un membru activ al comunităţii.

Reporter: Care au fost primii pasi făcuţi pe acest drum şi care a fost evoluţia dumneavoastră ca investitor pe eToro?

George Thomson: Cred că primele lucruri pe care le-am tranzacţionat au fost indicii, deoarece eToro găzduia o competiţie de tranzacţionare specifică indicilor. În general, am fost întotdeauna puternic orientat către acţiuni şi am optat pentru o strategie de investiţii pe termen lung. De-a lungul anilor, am dezvoltat un stil mult mai activ, diversificând clasele de active în care investesc şi mergând chiar şi pe o strategie pe termen scurt atunci când consider că este oportun. Obiectivul meu este de a produce randamente pozitive, indiferent de evoluţia pieţei.

Reporter: În ce măsură a contribuit experienţa pe care o aveaţi în domeniul în care aţi evoluat înainte să debutaţi în lumea investitorilor la escaladarea pieţei investiţiilor?

George Thomson: Înainte de eToro am lucrat în domeniul consultanţei în management. Aş spune că impactul a fost foarte mic. Am învăţat ceva mai multe despre modul în care funcţionează marile companii din interior, dar cred că principalul avantaj a fost utilizarea directă a unor produse, care s-au dovedit a fi investiţii excelente (Salesforce, de exemplu). Totuşi, există investiţii interesante în orice domeniu.

Reporter: Ce strategie abordaţi în momentul în care investiţi?

George Thomson: Este greu de descris în mod clar, deoarece strategia mea evoluează mereu pe măsură ce învăţ şi mă perfecţionez şi se schimbă semnificativ odată cu evoluţiile macro. Cel mai simplu mod de a rezuma este, probabil, să spun că încerc întotdeauna să pornesc de la principiile de bază atunci când analizez o potenţială investiţie şi că sunt mereu în căutarea unor oportunităţi cu un raport risc-recompensă asimetric.

Reporter: Ce sfaturi le daţi investitorilor aflaţi la început de drum? La ce trebuie să fie atenţi cu precădere investitorii?

George Thomson: Aveţi răbdare, citiţi mult, evitaţi efectul de levier, investiţi în acţiuni!

Reporter: Există domenii mai profitabile şi domenii mai puţin profitabile, riscuri mai mari sau mai mici..?

George Thomson: Bineînţeles că da! Acestea sunt în continuă evoluţie, dar, în general, riscul va fi corelat cu rentabilitatea. Aveţi un întreg spectru, de la obligaţiuni de trezorerie până la cripto cu efect de levier.

Reporter: Care sunt impedimentele în domeniul tranzacţionarii şi cum abordaţi riscurile asociate investiţiilor?

George Thomson: Aş spune că sunt în mare parte psihologice, aşa că este important să citeşti mult pe această temă şi să lucrezi în mod constant asupra ta. Eu controlez riscul având întotdeauna un stop loss şi încercând să mă protejez acolo unde este posibil.

Reporter: Cum apreciaţi investiţiile în cryptomonede, comparativ cu alte asseturi din piaţă?

George Thomson: Randamentele lor sunt neegalate în ultimul deceniu, dar sunt şi extrem de volatile.

Reporter: Care sunt paşii către o educaţie financiară suficientă pentru ca un investitor să înceapă să tranzacţioneze pe eToro?

George Thomson: Tranzacţionarea nu este de fapt atât de dificilă pe cât crede majoritatea oamenilor şi nu necesită un master în inginerie financiară. Investitorii care se menţin pe termen lung şi investesc în companii profitabile pe care le cunosc şi le iubesc se descurcă adesea foarte bine. Aceasta a fost strategia mea la început - îmi amintesc că deţineam Amazon, Google, Apple etc., deoarece îmi plăceau produsele lor, le înţelegeam şi, pur şi simplu, nu puteam să cred că aceste companii vor merge prost! Pentru cei care vor să aprofundeze, sfatul meu este să citiţi mult, dar nu este nevoie de prea mult pentru a începe!

Reporter: Cum şi unde trebuie să fie făcută această educaţie?

George Thomson: Aş spune că mai ales prin intermediul cărţilor. Există conţinut bun pe internet, dar este din ce în ce mai greu să discerni cine este calificat şi cine nu. Dacă te limitezi la clasicii investiţiilor (uşor de găsit pe Amazon, multe recenzii cu multe stele) nu poţi da greş.

Reporter: Cum îşi aleg investitorii în mod corect informaţiile din piaţă?

George Thomson: Depinde foarte mult de investitor, există atât de multe modalităţi de a găsi informaţii. Cred că cheia este să simplificăm şi să evităm supraîncărcarea cu informaţii.

Reporter: Există momentul perfect pentru investiţii? Care este acesta?

George Thomson: Aceasta este întrebarea de un milion de dolari! Nu există niciodată un "moment potrivit", deoarece este foarte greu de prezis care sunt mişcările viitoare ale pieţei. Cred că aceasta este în mare parte o întrebare personală şi este legată de momentul în care cineva se simte pregătit, are anumite cunoştinţe, un anumit capital etc.

Reporter: Cum ne alegem platformele de tranzacţionare?

George Thomson: Rămâneţi la o platformă care are mulţi utilizatori şi un istoric bun. Ideal ar fi să aibă şi comisioane mici şi o selecţie bună de active pe care le puteţi tranzacţiona. De asemenea, cred că este important ca UX-ul să fie intuitiv şi de înaltă calitate.

Reporter: La ce trebuie sa fie atenţi investitorii, în general?

George Thomson: Ar trebui să fim întotdeauna la curent şi conştienţi de riscul maxim pe care îl asumăm la fiecare tranzacţie. De asemenea, este important să fim conştienţi de propriile prejudecăţi psihologice şi reacţii emoţionale, deoarece acestea pot fi destul de contraproductive în tranzacţionare.

Reporter: Există un decalog al investitorilor? Care sunt primele trei reguli?

George Thomson: Este foarte subiectiv, în funcţie de stil şi obiective! Dar eu aş spune:

1.Cunoaşte-te pe tine însuţi!

2.Cunoaşte-ţi riscurile!

3.Nu înceta niciodată să înveţi!

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb