ÎN ULTIMUL TRIMESTRU DIN 2011 Valoarea depozitelor a atins vârful ultimilor ani

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 ianuarie 2012

Valoarea depozitelor a atins vârful ultimilor ani

Clienţii băncilor au economisit 309,4 miliarde lei

Valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine de la noi a scăzut cu 2,1%

Depozitele din sistemul bancar au ajuns, la sfârşitul anului trecut, la valoarea de 309,4 miliarde de lei, reprezentând vârful ultimilor ani, potrivit unui raport al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). Ultimele trei luni ale anului 2011 au constituit cel de-al treilea trimestru consecutiv de creştere a valorii totale a depozitelor la instituţiile de credit.

Valoarea totală a depozitelor din sis-temul bancar a crescut ca urmare a evoluţiei ascendente înregistrată la nivelul instituţiilor de credit participante la Fond (variaţie trimestrială de 4,1%). În schimb, valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din ţara noastră a scăzut cu 2,1%.

Antoaneta Geală, expert în Managementul Riscului, în cadrul FGDB, ne-a declarat că valoarea depozitelor a crescut ca urmare a faptului că s-a trecut de la consum la economisire.

Domnia sa ne-a precizat: "Creşterea valorii depozitelor la sfârşitul anului 2011 se poate explica prin faptul că populaţia consideră depozitele bancare o investiţie mai sigură faţă de altele dintr-o paletă de investiţii cu risc. Pe fondul nesiguranţei locurilor de muncă şi a veniturilor viitoare, se constată o înclinare a balanţei dinspre consum către economisire".

Analistul economic Lucian Isar este de părere că valoarea depozitelor a crescut, deoarece a crescut şi avansul la credite, situaţie în care oamenii au nevoie de bani.

Domnia sa ne-a declarat: "Depozitele au crescut datorită dobânzilor mari, marketingului bancar agresiv în această direcţie, creşterii avansurilor la credite şi implicit a nevoii de a economisi în acest sens, dar şi a creşterii incertitudinilor legate de fluxul salarial viitor".

Populaţia a economisit mai mult în lei decât în valută

Populaţia a economisit mai mult, în ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior. Valoarea depozitelor populaţiei pe ansamblul sistemului bancar a cres-cut, în trimestrul patru al anului trecut, la 114,6 miliarde lei, cu 2,3% mai mult faţă de trimestrul anterior şi cu 8,2% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Rezultatul a venit ca urmare a faptului că au crescut depozitele în lei sub 100.000 de euro (în echivalent lei) deţinute de populaţie la instituţiile de credit participante la Fond.

Valoarea depozitelor populaţiei la instituţiile de credit participante la Fond s-au majorat cu 2,5%, în ultimul trimestru din 2011 şi cu 7,9% faţă de 31 decembrie 2010.

Depozitele garantate ale populaţiei au totalizat, la sfârşitul anului trecut, 106,5 miliarde de lei, reprezentând 99,8% din valoarea totală a depozitelor populaţiei la instituţiile de credit participante la Fond.

În privinţa dinamicii depozitelor garantate pe monede de denominare, au crescut depozitele garantate denominate în lei cu 5,1%, în ultimele trei luni ale anului, în timp ce depozitele în valută s-au redus cu 1,2%. Depozitele în lei au avut la 31 decembrie 2011 ponderea cea mai mare în valoarea totală a depozitelor garantate, respectiv 62,2%.

Aproape 15 milioane de persoane fizice se aflau, la sfârşitul anului trecut, în sfera de garantare a Fondului (potenţiali beneficiari de compensaţii în cazul producerii evenimentului indisponibilizării depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond) şi doar 1.587 de persoane erau excluse de la garantare, la acea dată (în principal persoane aflate în relaţii speciale cu banca la care au depozite).

La sucursalele băncilor străine de la noi au avut loc retrageri ale persoanelor juridice

Valoarea depozitelor persoanelor juridice a ajuns, în ultimul trimestru al anului trecut, la 194,7 miliarde de lei, în creştere cu 4,3%, majorare care s-a produs la nivelul instituţiilor de credit participante la Fond.

În schimb, la sucursalele băncilor străine din ţara noastră au avut loc retrageri ale persoanelor juridice pentru categoria celor în valută, de valori de peste 100.000 euro.

Valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice la sfârşitul anului trecut, în sumă de 36,6 miliarde de lei, a reprezentat 20,4% din valoarea totală a depozitelor persoanelor juridice la instituţiile de credit participante la Fond.

Comparativ cu 30 septembrie 2011, valoarea depozitelor garantate ale persoanelor juridice s-a majorat cu 6,4%, variaţia anuală fiind de 8,6%. Din punctul de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate în valută ale persoanelor juridice au avut un avans mai rapid decât depozitele în lei (variaţie trimestrială de +9% faţă de +5,1%).

Cea mai mare pondere în valoarea totală a depozitelor garantate ale persoanelor juridice au avut-o depozitele în lei, reprezentând 73,4%.

Numărul deponenţilor persoane fizice ale căror economii sunt garantate de FGDB a fost, la sfârşitul anului 2011, de circa un milion de persoane.

Cele 33 de instituţii de credit participante la FGDB concentrau, la sfârşitul anului trecut, 92,5% din valoarea totală a depozitelor din sistemul nostru bancar.

Pe categorii de deponenţi, persoanele fizice şi cele juridice au contribuit cu 54,2%, respectiv 45,8% la sporul depozitelor garantate în ultimul trimestru al anului trecut.

Suma acoperită de Fond la finele anului 2011, în ipoteza indisponibilizării depozitelor la instituţiile de credit participante, s-a mărit cu 3,1%, faţă de trimestrul anterior, ajungând la 113,2 miliarde lei.

Numărul deponenţilor garantaţi din evidenţele instituţiilor de credit participante la Fond a crescut pentru prima dată după o perioadă de doi ani de contracţie. Faţă de 30 septembrie 2011, numărul total al deponenţilor garantaţi s-a mărit cu 2,4%, ajungând la 15.608.720 persoane, din care 99,8% sunt acoperiţi integral.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb