Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră, companie ce dispune de spaţii de cazare şi alimentaţie în Eforie Nord, Venus şi Saturn, a raportat pentru anul trecut un profit net preliminar de 3,43 milioane de lei, cu 25% sub cel din anul anterior, în condiţiile în care creşterea cheltuielilor din exploatare a depăşit-o pe cea a veniturilor, conform situaţiilor financiare publicate ieri de emitent pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din cazare au fost de 25,33 milioane de lei, mai mult decât duble faţă de cele din anul 2020, de 11,86 milioane de lei, în timp ce veniturile din alimentaţie publică s-au ridicat la 12,26 milioane de lei, cu 105% mai mari decât cele din anul anterior. Alte Venituri au fost de 3,18 milioane de lei, de peste patru ori mai mari faţă de cele din 2020. În ansamblu, veniturile preliminare din exploatare ale THR Marea Neagră pentru anul trecut s-au ridicat la 49,95 milioane de lei, cu 18% peste cele din anul anterior, dinamică ce apare în condiţiile în care, în 2020 o bună parte din activitatea turistică a fost blocată ca urmare a măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei Covid-19.
Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare au fost în sumă de 48,04 milioane de lei, cu 32% peste cele din 2020, în condiţiile în care, cheltuielile cu beneficiile angajaţilor s-au ridicat la 15,56 milioane de lei, cu 31% peste cele din anul anterior, în timp ce cheltuielile cu prestaţiile externe s-au ridicat la 8,93 milioane de lei, faţă de cele 3,7 milioane din 2020.
În aceste condiţii, pentru anul trecut THR Marea Neagră a raportat un rezultat din exploatare de 1,91 milioane de lei, de peste trei ori mai mic decât cel din 2020, la care s-a adăugat un câştig financiar net de 2,79 milioane de lei.
În data de 21 martie, acţionarii companiei sunt convocaţi pentru alegerea membrilor Consiliului de Administraţie pentru o perioadă de patru ani, în urma unei solicitări venite în acest sens din partea SIF Transilvania (SIF3), acţionarul majoritar al THR Marea Neagră.
Recent, board-ul companiei a solicitat auditorului intern o analiză a unor contracte şi operaţiuni derulate în exerciţiul financiar 2021, după ce preşedintele Constantin Frăţilă a făcut plângere penală împotriva directorului general al companiei de la malul mării, Mihai Zamfir, pentru gestiune frauduloasă. Contactat de ziarul BURSA, Constantin Frăţilă nu a dorit să comenteze subiectul.
SIF Transilvania deţine 78,1% din capitalul operatorului de activităţi turistice de la Marea Neagră.