Deficitul bugetar a fost redus, în urma rectificării bugetare operate ieri de Executiv, cu 0,4 procente, de la 2,75% din PIB, prevăzut în proiectul de buget, la 2,3% din PIB pentru 2008, a anunţat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.
Rectificarea a avut în vedere reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a înlătura pericolul de a intra în procedură de deficit excesiv, pentru reducerea deficitului de cont curent şi reducerea presiunilor inflaţioniste. Cheltuielile bugetare au fost reduse cu circa 1,1 miliarde euro.
Varujan Vosganian a declarat: "Reducem cheltuielile cu 1,1 miliarde euro, reducând în special cheltuielile pentru dotări ale instituţiilor publice. Rectificarea are în vedere reduceri de fonduri la toţi ordonatorii de credite importanţi. Totuşi, aceşti ordonatori rămân cu fonduri însemnate în acest an. Nu am avut în vedere reducerea cheltuielilor pentru Ministerul Transporturilor şi pentru Ministerul Educaţiei".
Domnia sa a mai spus că vor fi făcute excepţii numai pentru cazurile în care vor fi înfiinţate instituţii noi, în special pe relaţia cu Uniunea Europeană. Ministrul a recomandat miniştrilor să opereze reduceri de cheltuieli pentru anumite componente, dar nu a precizat pe care dintre acestea. Cele mai multe fonduri au fost reduse de la Ministerul Agriculturii- 450 milioane şi de la Ministerul Sănătăţii - 433 milioane euro, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile - 190 milioane euro, de la Ministerul Economiei şi Finanţelor- 136 milioane euro, de la Ministerul Transporturilor şi de la Ministerul Apărării- câte 100 milioane euro, de la bugetul Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice au fost reduse circa 60 milioane euro. Vosganian a dat asigurări că rectificarea nu are în vedere reducerea cheltuielilor aferente fondurilor de salarii ale bugetarilor şi nici nu vor afecta creşterile salariale prevăzute pentru acest an. Ministrul estimează pentru acest an, prin metodologia europeană, un deficit bugetar de 2,5-2,6, iar deficitul rezultat numai de administraţia centrală este estimat la 2-2,2 la sută din PIB.
"Pentru perioada următoare, până în 2010, propunem deficite bugetare tot mai mici, de până la un nivel mai mic de 1 la sută din PIB, un program drastic de reducere a risipei cheltuielilor bugetare, un buget multianual, pentru absorbţia fondurilor comunitare, dar şi îndeplinirea obligaţiilor privind absorbţia fondurilor comunitare", a spus Vosganian.