Consiliul European a solicitat Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să nu mai încheie acorduri noi de finanţare cu Rusia, potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu, la începutul acestei săptămâni.
În timp ce sumele pe care autorităţile ruseşti şi companiile care investesc în Federaţia Rusă le aşteaptă de la BEI sunt relativ reduse (60 milioane, potrivit datelor disponibile), în cazul BERD, valorile se ridică la aproximativ 972 milioane euro, potrivit calculelor ziarului BURSA.
La secţiunea dedicată proiectelor derulate în Rusia, care aşteaptă finanţare de la banca Uniunii Europene, se află două investiţii, respectiv o fabrică de anvelope a companiei germane "Continental" şi un proiect logistic al firmei finlandeze "Nurminen".
Primul este în valoare de 234 milioane euro şi beneficiază de o finanţare în valoare de 60 milioane de la BEI.
Informaţiile despre investiţia "Nurminen" nu sunt disponibile pe site-ul BEI.
Instituţia financiară a investit, până în prezent, 1,53 miliarde euro în Rusia, în cadrul a 14 proiecte, conform datelor anunţate de aceasta.
Acestea includ şase linii de credit acordate unor bănci ruseşti, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, construcţia unei centrale termoelectrice, modernizarea unei fabrici de hârtie şi a unei centrale electrice, precum şi a reţelei de telecomunicaţii din Rusia.
Investiţiile BERD în Federaţia Rusă sunt mult mai mari decât cele ale BEI, la fel ca şi sumele care aşteaptă să fie plasate în ţară.
Banca are investiţii nete, până în prezent, de 24 miliarde euro în Rusia, realizând vărsăminte de 17,7 miliarde euro. Numărul proiectelor finanţate este de 790, sectorul privat reprezentând 84% din portofoliul rusesc al BERD, conform datelor publicate de bancă.
Cea mai mare pondere în acest portofoliu o deţine sectorul industriei, comerţului şi agriculturii, cu 43% din total, acesta fiind urmat de cel al instituţiilor financiare, cu 23% din total, infrastrucura (18%) şi energia (16%).
Anul în care investiţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Rusia au atins cea mai mare valoare a fost 2011, când aceasta a plasat aproape trei miliarde euro în ţară. În ultimii doi ani, sumele acordate de BERD în Rusia s-au aflat pe o traiectorie descendentă, reducându-se cu aproximativ 500 milioane euro anual.
Şi numărul proiectelor finanţate anual s-a diminuat în această perioadă, de la 75, în 2011, la 60, în 2012, respectiv aproximativ 47, anul trecut, potrivit informaţiilor prezentate de BERD.
În acest moment, 15 proiecte din Rusia aşteaptă finanţare din partea băncii, acestea aflându-se în diverse faze ale procesului de evaluare.
Opt dintre acestea au primit aprobare din partea conducerii BERD, însă acordurile finale nu au fost, încă, semnate.
Un proiect a trecut de etapa evaluării finale, aşteptând decizia conducerii, în timp ce alte patru se află în faza de evaluare finală.
Alte două investiţii sunt într-o fază incipentă a evaluării.
Proiectele în cauză sunt în sectorul financiar (bancar, leasing, recuperare creanţe), cel energetic, cel agricol şi cel al transporturilor.
Valoarea lor totală este de 972 milioane euro, în timp ce valorile unitare variază între 1,5 milioane euro şi 300 milioane euro (sumele ar urma să fie acordate în monedă europeană, dolari şi ruble).
În condiţiile în care Consiliul European vrea ca BERD, alături de BEI, să înceteze operaţiuni financiare noi în Rusia, există riscul ca unele dintre aceste proiecte, dacă nu chiar toate, să nu mai primească finanţare.
Comisia Europeană a primit, din partea Consiliului European, potrivit lui Traian Băsescu, sarcina să analizeze şi să prezinte până la sfârşitul acesti luni proiectele de cooperare Uniunea Europeană - Rusia care se desfăşoară cu finanţarea UE sau comună (UE - Rusia) şi care trebuie suspendate până la sfârşitul lui iulie.