SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat o Valoare a Activului Net (VAN) de 2,625 miliarde de lei, în luna august, cu 34,21% sub cea din iulie, în condiţiile în care, administratorul societăţii de investiţii financiare a evaluat o serie de deţineri din portofoliu, între care şi SIF Imobiliare (SIFI), în baza unui raport de evaluare, se arată în Situaţia Activelor şi Datoriilor SIF-ului pentru luna trecută, publicată ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Pe lângă SIF Imobiliare, SIF Banat-Crişana a aplicat această metodă de evaluare în cazul deţinerilor la SIF Hoteluri (CAOR), IAMU (IAMU) şi Somplast SA (simbol SOPL).
Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana aprobase în şedinţa din data de 8 septembrie aplicarea acestei metode, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat posibilitatea societăţilor de administrare a organismelor de plasament colectiv ca, în cazul companiilor listate dar care în opinia lor au o lichiditate nerelevantă pentru metoda marcării la piaţă, administratorii să opteze pentru evaluarea în activ pe baza unui raport de evaluare.
Decizia vine în condiţiile în care, începând cu data de 30 iulie, Ziarul BURSA a publicat o serie de articole privind umflarea Activului Net al SIF-Banat Crişana cu sume de sute de milioane sau chiar un miliard şi jumătate de lei, prin tranzacţii sporadice de câteva sute de lei, cu câte o acţiune SIFI Imobiliare.
În raportul publicat astăzi, SIF Banat-Crişana arată: "Aşa cum am informat investitorii şi prin comunicatul publicat în data de 8 septembrie 2020, începând cu activul net calculat la data de 31 august 2020, SIF Banat-Crişana aplică dispoziţiile art.114 alin (4) şi (5) din Regulamentul ASF nr. 9/2014 modificat si completat prin Regulamentul ASF nr. 20/28.08.2020. Astfel, acţiunile societăţilor admise la tranzacţionare în cadrul unei pieţe reglementate sau unui sistem multilateral de tranzacţionare cu o lichiditate considerată, conform standardului IFRS 13, ca fiind nerelevantă pentru aplicarea metodei de evaluare prin marcare la piaţă, sunt evaluate în calculul activului net în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare, potrivit legii, în baza unui raport de evaluare. Această metodă de evaluare s-a aplicat în cazul următoarelor companii din portofoliu: SIF Imobiliare PLC (SIFI), SIF Hoteluri (CAOR), IAMU (IAMU) şi Somplast (SOPL)".
Conform raportului, faţă de luna precedentă, diminuarea valorii activului net al SIF1 este determinată, în principal, de diferenţa de evaluare a pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare.
"Valoarea deţinerii la acest emitent, rezultată în baza raportului de evaluare conform standardelor de evaluare, este de 314.611.623 lei, respectiv 69,91 lei/acţiune (valoare care este reflectată şi în contabilitate) şi aduce o corecţie semnificativă faţă de valoarea de 1.799.984.400 lei inclusă în calculul VAN la data de 31 iulie 2020, rezultată prin marcarea la piaţă pentru SIFI la preţul de 400 lei/acţiune (aferent tranzacţiei din data de 16 iulie 2020)", se menţionează în raportul SIF1.
În aceste condiţii, SIF Banat-Crişana este singurul dintre cele cinci SIF-uri care a înregistrat o scădere a Activului Net în august, faţă de iulie, cea mai mare creştere procentuală, de 5,5%, fiind înregistrată de SIF Moldova (SIF2) şi cea mai redusă, de 3,1%, de SIF Oltenia (SIF5).
În prezent, capitalizarea SIF Imobiliare este de 2,339 miliarde de lei, în urma unei tranzacţii cu o acţiune SIFI efectuată în data de 14 august, la preţul de 520 lei, cu 30% mai mare decât cel al ultimului transfer, din iulie.
Amintim că, în raportul semestrial publicat de SIF Banat-Crişana la finele lunii trecute, societatea menţionează că, analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIFI reclamate de SIF Banat-Crişana, care au crescut puternic Activul Net al SIF1.
În consecinţă, Ziarul BURSA a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui ASF Nicu Marcu, cu o serie de întrebări şi solicitări referitoare la acest subiect.
Săptămâna trecută, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, la propunerea lui Nicu Marcu, investigarea şi analizarea aspectelor sesizate în cadrul materialului Ziarului BURSA. Concluziile investigaţiei şi ale analizei vor fi prezentate Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în conformitate cu prevederile legale, vor fi făcute publice, a precizat ASF.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 19:17)
... dar rămâne SIF ul cu cel mai mare activ net din piață. Oferă toată informația, domnu jurnalist, nu doar ce vă convine vouă. Ești corect sau contaminat?