ÎN URMA UNEI ADUNĂRI TENSIONATE SIF Banat-Crişana va acorda dividende, după şapte ani de secetă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2022

SIF Banat-Crişana va acorda dividende, după şapte ani de secetă

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri reclamă că preşedintele SIF1 nu a răspuns concret la nicio întrebare care i-a fost adresată Votul de ieri este văzut de membrii AISIF ca o reacţie la presiunea sub care se află conducerea SIF Banat-Crişana şi fondurile de investiţii finanţate de SIF1 şi/sau SIF4, în ultimii mai bine de doi ani

SIF Banat-Crişana (SIF1) va distribui dividende după şapte ani de secetă, după hotărârea acţionarilor societăţii de investiţii financiare, conform raportului publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii au aprobat ieri, la Arad, pe o vreme ploioasă şi mohorâtă, propunerea Consiliului de Administraţie ca, din profitul anului trecut, de 387 milioane de lei, suma de 30,45 milioane de lei să meargă către dividende, cu două treimi din voturile exprimate, într-o şedinţă ce a avut un cvorum de 33%. Alocarea unitară este de 0,06 lei, echivalentul unui randament brut de 2,5% la preţurile curente ale acţiunii SIF1.

A fost o adunare tensionată, în urma căreia membrii Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF) au reclamat că Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana, nu a răspuns concret la nicio întrebare care i-a fost adresată.

"Preşedintele Consiliului de Administraţie a fost singur la AGA, nici măcar vicepreşedintele Radu Străuţ nu a fost prezent. A părut deseori stânjenit de întrebările adresate de noi, dar a avut doi «agitatori» care doar l-au ajutat, fără să pună întrebări pertinente legate de AGOA. La întrebările noastre nu a dat niciun răspuns concret", ne-a spus un acţionar, membru al AISIF.

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Ben Madadi, acţionar al SIF Banat-Crişana şi membru al AISIF, care până de curând a fost cel mai mare acţionar personă fizică a SIF Muntenia.

Investitorul ne-a spus că l-a întrebat pe preşedintele SIF Banat-Criaşana de ce anul trecut nu a vrut să răscumpere 30 de milioane de acţiuni SIF1, aşa cum votaseră acţionarii, dar în schimb a cumpărat acţiunile sale SIF4, care erau mult mai scumpe ca diferenţă dintre preţ şi Valoarea Activului Net.

"Consideraţi că acţiunile SIF Muntenia sunt mai bune decât acţiunile societăţii pe care o conduceţi, chiar dacă sunt mai scumpe?", l-a întrebat Ben Madadi pe Bogdan Drăgoi, subliniind că, astfel, a dorit să afle, în calitate de acţionar al SIF Banat-Crişana, care a fost oportunitatea acelei investiţii.

"Dar domnul Drăgoi a răspuns că întrebarea mea nu face obiectul AGA, fără alte explicaţii", ne-a spus Ben Madadi.

Problema cauzelor discount-ului de 60-70% dintre preţul din piaţă al acţiunilor SIF1 şi Valoarea Unitară a Activului Net, printre cele mai mari din lume după cum spun cei din AISIF, a fost ridicată de preşedintele Asociaţiei, Florian Munteanu. Conform celor din sală, Bogdan Drăgoi a răspuns că unul dintre motivele pentru diferenţa mare dintre preţ şi VUAN este lichidiatetea scăzută a acţiunilor.

"Dar, domnule Drăgoi, prin faptul că aveţi băgate aproape 370 de milioane de lei în tot felul de fonduri, care cu o parte din aceşti bani au cumpărat acţiuni SIF Banat-Crişana şi le păstrează, nu aţi contribuit la scădere lichidităţii titlurilor SIF1?", l-a întrebat Ben Madadi pe preşedintele SIF1, care conform investitorului nu a dat un răspuns.

De asemenea, domnul Drăgoi a spus că s-a întâlnit cu mulţi investitori ai SIF Banat-Crişana de-a lungul anului, dar când l-am întrebat de mai multe ori care sunt investitorii pe care i-a întâlnit, tot nu a vrut să răspundă, ne-a spus Ben Madadi.

"V-aţi întâlnit cu investitorii care au cumpărat acţiuni SIF1 cu banii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, adică cei care se află în conflicte de interese? Deoarece cu mine nu v-aţi întâlnit şi cu alţi investitori care au cumpărat acţiuni cu banii proprii, din ce ştiu, nu v-aţi întâlnit", ne-a spus investitorul că l-a întrebat pe Bogdan Drăgoi, adăugând: "Preşedintele SIF Banat-Crişana nu a vrut să dezvolte, ci doar a spus că s-a întâlnit cu mulţi investitori. Dar eu ştiu că se întâlneşte cu SAI-urile care, prin fondurile pe care le deţin, cumpără acţiuni SIF1 cu banii SIF1".

Afirmaţia lui Ben Madadi vine în condiţiile în care acţionariatul SIF Banat-Crişana este populat cu o sumedenie de fonduri de investiţii, dintre care unele sunt finanţate chiar de către SIF1 şi/sau SIF Muntenia, care cu banii celor două SIF-uri au cumpărat, între altele, acţiuni SIF1, ceea ce le dă drept de vot în adunările generale. Acţionari ai societăţii au acuzat că este vorba de fapt despre deţinerea acţiunilor proprii prin terţi, existând în acest sens şi demersuri în instanţă.

De altfel, aprobarea dividendelor în adunarea de ieri este văzută de membrii AISIF ca o reacţie la presiunea sub care se află conducerea SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi fondurile de investiţii finanţate de SIF1 şi/sau SIF4, în ultimii mai bine de doi ani.

Tot ieri, acţionarii SIF Banat-Crişana au aprobat un program de răscumpărare a cel mult 0,99 milioane de acţiuni proprii, pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii societăţii, adică administratori şi directori. Acţiunile ar urma să fie achiziţionate la preţul pieţei, dar care nu poate să fie mai mare de 6,3981 lei.

Pentru luna martie a acestui an, SIF1 a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 6,4448 lei, care raportată la preţul de ieri al acţiunii societăţii de investiţii financiare, cu puţin timp înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare, de 2,42 lei, are un discount de tranzacţionare de 63%.

Capitalizarea bursieră a SIF Banat-Crişana se ridică la 1,25 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. La adunare Oana Popa, PR la SIF1 dar si la Depozitarul Central, ii tot scria lui Dragoi pe telefon ce sa raspunda la intrebarile actionarilor. Dar raspunsurile erau doar bataie de joc. Tupeu si atat! Madadi, si altii, l-au intrebat multe lucruri corecte, importante pentru actionari. Dragoi n-a raspuns la nimic. Coruptia ASF a dus la aceasta situatie de mizerie. Dragoi nu raspunde decat unora ca Juravle (fondurile Swiss Capital), care a cumparat actiuni SIF1 cu banii SIF1 si SIF4, deci in conflict de interese. Swiss Capital ii voteaza lui Dragoi remuneratiile nesimtite iar Dragoi plateste comision in schimb, totul in conflict de interese, impotriva legii si a regulamentului European.

    1. Stai liniștit, că la cât de arogant este Dragoi, nu acceptă să-i spună nimeni nimic. Nu vezi că el e stăpânul absolut, nu este evident din atitudinea lui?

      Oricum, felicitări SIF1 pentru rezultatul contabil și pentru dividende. Poate este un început bun, poate mai avem surprize din astea de la voi. În rest, mai multă atenție fața de dorințele acționarilor și mai multă deschidere fața de ei. 

      Drăgoi nu mai e ce era. Nu mai era cocosul... si Oana Popa tot scria pe mobil lui Dragoi si Dragoi tot citea de pe mobil in timpul sedintei. Ce ii scriau nu stiu.

      Nu mai e ce era, e mai rău de atât, probabil. Oamenii ca el nu devin mai maleabili, ci mai plini de ei și mai tupeisti, pe măsură ce trece timpul și nu li se întâmplă nimic. Eu rămân la vestea bună legată de dividende și cu speranța că nu mai trec 7 ani până le vedem pe următoarele.

      Il informa cat are de primit...

      Ani de la DNA.

    Faptul că dau dividende pentru prima dată în era Drăgoi e o treabă bună, se vede că presiunea acționarilor da rezultate.

    1. Ai spus-o!

      In primul rand ca alea nu sunt dividende ci praf in ochii celor saraci cu duhul, iar in al doilea rand Dragoi nu da 2 bani pe actionari.  

    Dragoi a contribuit la lichiditatea scazuta si prin faptul ca nu a acordat dividende din 2015 de cand a venit la Sif 1.Tot profitul a fost trecut an de an la alte rezerve.

    Dar a intrat in istorie cu cel mai mare discount realizat de un manager de fond de investitii. :))) 

    Daca in 2015 capitalizarea Sif 1 era de 926 mil. lei iar VAN de 1.841 mil. lei.(diferenta de doar 915 mil. lei) 

    In 2021 capitalizarea Sif 1 este de 1.309 mil. lei iar VAN de 3.409 mil.lei.(diferenta de 2.100 mil. lei) 

    Asta este adevarata performanta negativa nu ce zicea el in sedinta AGA de ieri. 

    Iar dividendul este praf in ochii actionarilor la ce profituri a realizat din 2015 incoace. 

    În 2021,Sif 1 a realizat venituri din dividende în sumă de 130,45 milioane lei, semnificativ peste 

    nivelul celor realizate în perioada corespunzătoare a anului 2020, generate în principal atât de 

    reluarea distribuirii de dividende de către societățile bancare, cât mai ales de dividendele 

    colectate de la o serie de participații majoritare (SIF Imobiliare, Azuga Turism, Vrancart) si un profit net în sumă de 387.001.105 lei, record pentru ei. 

    Dar el sa acorde dividende de doar 30.450.603 lei, reprezentând 0,0600 lei brut pentru o acțiune este infim avand in vedere o inflatie de 10% prognozata.

    Asteptam dividende din profiturile anilor 2015-2020. 

    Cand administratorii fug din fata actionarilor cum se numeste?

    Iar ASF-ul nu face nimic in acest sens. 

    Asteptam conducerea sa convoace o noua AGEA cu propunerea de rascumparare a celor 15.300.000 actiuni pentru reducerea CS si un termen rezonabil de 5 luni in care sa fie executat programul pentru a-si merita cele 990.000 actiuni gratuite.

    Altfel nu vad rostul de a se premia singuri cu 990.000 actiuni fara sa duceti la bun sfarsit si programul de 15.300.000 actiuni. 

    Asa af fi de bun simt si in folosul actionarilor mici. 

    Univers e detinuta in procent de 73,7494 % de Sif 5. Care se stie ca e controlata de Sif 1+ Sif 4 si fondurile lor.

    Ieri au vandut 1.944.459 actiuni Sif 1 si au incasat 4.705.590,78 lei. 

    De ce asa graba daca tot a fost aprobat dividendul la Sif 1? 

    Cine este cumparatorul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb