ÎNAINTE DE ADUNAREA DIN DATA DE 28 APRILIE Schimb cu 2,63% din SIF Transilvania

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 aprilie 2020

Schimb cu 2,63% din SIF Transilvania

Atragerea răspunderii lui Constantin Frăţilă, Crinel Andănuţ şi Marius Moldovan, pe ordinea de zi a AGA

De asemenea, acţionarilor li se va supune la vot atragerea răspunderii lui Mihai Fercală, Ştefan Szabo şi Dumitru Carapiti

Un pachet de 56,86 milioane de acţiuni SIF Transilvania (SIF3), echivalentul a 2,63% din capitalul societăţii, a fost tranzacţionat ieri, prin piaţa "deal", pentru 19,9 milioane de lei, la un preţ de 0,35 lei/titlu, cu 4,17% peste referinţa din piaţa "regular".

Este o mutare care vine înaintea adunării acţionarilor din data de 28 aprilie, când acţionarilor li se vor supune la vot propunerile venite din partea Directoratului şi a celor venite din partea grupului condus de Constantin Frăţilă.

Practic, adunarea are pe ordinea de zi două propuneri de dividend, respectiv 0,03 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 8,82%, raportat la cotaţia SIF3 de ieri, aceasta fiind propunerea înaintată de Directoratul SIF-ului, sau un dividend de 0,0355 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 10,44%, propunerece vine din partea grupului de acţionari condus de fostul arbitru de fotbal.

Pe lângă repartizarea profitului anului trecut, în convocator se găseşte pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Constantin Frăţilă, ce deţine indirect circa 5% din SIF Transilvania, pentru un prejudiciu de 4,48 milioane de lei adus SIF-ului, prin activitatea pe care a desfăşurat-o în cadrul societăţii şi a filialelor acesteia, la care se pot adăuga orice alte sume ce vor fi identificate ca fiind pagube materiale sau de imagine, conform Directoratului SIF3.

Pe lângă fostul arbitru de fotbal, acţionarilor societăţii li se va mai supune la vot pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Crinel-Valer Andănuţ, pentru prejudicierea SIF-ului cu suma de 0,22 milioane de lei, dar şi împotriva lui Marius-Adrian Moldovan, în cazul căruia prejudiciul estimat este de 0,3 milioane de euro.

Pe de altă parte, la solicitarea grupului condus de Constantin Frăţilă, se va discuta şi vota pornirea acţiunii în răspundere a lui Mihai Fercală, pentru prejudicierea SIF-ului cu suma de 0,62 milioane de lei, reprezentând despăgubiri (şi cheltuieli de judecată), acordată lui Constantin Frăţilă, pentru nepunerea în executare a unei sentinţe executorii.

În plus, se va supune la vot atragerea răspunderii pentru Ştefan Szabo, preşedintele board-ului, şi Dumitru Carapiti, vicepreşedinte al Consiliului SIF-ului, pentru favorizarea prejudicierii societăţii cu suma mai sus menţionată.

Situaţia de la nivelul conducerii SIF Transilvania este foarte tensionată, în condiţiile în care, recent, o parte a Consiliului de Supravegherel-a revocat din funcţia de preşedinte al Directoratului pe Mihai Fercală.

În plus, a fost revocată şi decizia board-ului din 15 ianuarie, care prelungea cu patru ani mandatul conducerii executive actuale a SIF3.

Dar, Mihai Fercală susţine că, de fapt, este vorba despre un Consiliul paralel, ale cărui decizii sunt ilegale, în condiţiile în care Constantin Frăţilă este incompatibil cu funcţia de membru al board-ului, ca urmare a cercetării penale "in personam" în două dosare, ceea ce contravine unor regulamente ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a Actului Constitutiv al SIF Transilvania şi a unui articol din Codul Civil.

"Numirea unui alt Directorat al SIF Transilvania, condus de Marius Moldovan, este ilegală", ne-a transmis Mihai Fercală săptămâna trecută, adăugând că societatea a făcut demersuri în acest sens în instanţă.

În plus, preşedintele Directoratului SIF3 îi acuză pe unii dintre membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de complicitate cu grupul condus de Constantin Frăţilă în condiţiile în care, cu toate că li s-a adus la cunoştinţă în mod repetat starea de incompatibilitate a fostului arbitru de fotbal cu poziţia de membru în Consiliul de Supraveghere, ASF nu a acţionat în niciun fel.

De asemenea, Mihai Fercală susţine că Autoritatea tergiverseazăaprobarea noului mandat al Directoratului, ce a primit avizul Consiliului încă din ianuarie.

Mandatul actual al Directoratului expiră în data de 19 aprilie.

Conflictul de la nivelul conducerii SIF Transilvania s-a reaprins la începutul acestui an după ce, la finele lunii ianuarie, Constantin Frăţilă a obţinut, în instanţă, anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF i-a retras fostului arbitru de fotbal autorizaţia de membru în Consiliul SIF-ului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. MARE TIMPIT , mai e FRATILA..,

    1. sigur ai vrut sa scri FERCALA , fi atent sa nu-ti rupi degetele la tastatura

      Virgula e pusă aiurea, te poti lipsi de ea.

    FECALA

    SE STRANGE LATUL 

    FUNIA SE APROPIE DE PAR

    O SA FIU PREZENT SA TI VAD FATA SPERIATA CAND VEI DEVENI ISTORIE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb