Până când vor reuşi să rescrie Codul Fiscal, aşa cum intenţionează, autorităţile vor să mai facă unele modificări în acest domeniu.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) urmează să analizeze, astăzi, unele propuneri de modificare a reglementărilor fiscale în vigoare.
Una dintre prevederile care figurează în noul proiect de Ordonanţă presupune că firmele care au de încasat bani din fonduri europene în baza contractelor de finanţare semnate cu autorităţile ar putea beneficia de o amânare din partea Fiscului la plata impozitelor şi taxelor, de maxim doi ani, în limita sumelor pe care le au de primit.
Contribuabilii care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţile competente în gestionarea fondurilor europene, ca urmare a contractelor de finanţare încheiate cu acestea, pot solicita amânarea la plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sau transmise Fiscului pentru recuperare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), consideră că, deşi ideea este bună, oamenii de afaceri se vor confrunta din nou cu birocraţia excesivă, vor fi obligaţi să stea la cozi la sediile Autorităţilor de Management (AM), pentru obţinerea unor dovezi privitoare la sumele pe care le au de recuperat, vor primi controale din partea statului etc.
Domnia sa ne-a declarat: "Nu este atât de simplu cum pare. Va fi nevoie de controale pentru că termenele şi sumele nu sunt aceleaşi, va începe o adevărată birocraţie. Ca de obicei, autorităţile nu au un sistem IT pus la punct şi o reţea care să permită ANAF să verifice în baza AM ce firme au de recuperat bani europeni şi ce sume".
În prezent, o serie de companii au proiectele blocate din cauză că nu şi-au încasat banii obţinuţi în baza contractelor de finanţare europeană.
"Pe POSDRU s-a mai dezmorţit puţin situaţia, dar pe programul pentru competitivitate este blocat totul. Sunt firme cu proiecte demarate, iar la mijloc sunt locuri de muncă", ne-a mai spus domnul Pârvan.
Proiectul de ordonanţă arată că iniţiativa urmăreşte deblocarea activităţii contribuabililor care au de recuperat bani din fonduri europene.
Această facilitate nu va fi acordată companiilor aflate în procedură de insolvenţă sau de executare silită, prin poprirea sumelor de încasat de la autorităţile competente, şi nici celor care au în derulare o eşalonare la plată a datoriilor.
Pentru amânarea taxelor şi impozitelor, societăţile trebuie să depună la ANAF o cerere de acordare a acestei facilităţi, însoţită de documentul în original emis de autoritatea competentă din care să reiasă totalul sumei exigibile care trebuie rambursată firmei în cauză, actul fiind valabil 20 de zile de la emitere.
Contribuabilul poate depune una sau mai multe cereri de amânare la plată, de câte ori are nevoie, cu condiţia să se încadreze în limita sumei pe care o are de primit din fonduri europene.
Fiscul va soluţiona cererea de amânare la plată în termen de 15 zile de la data depunerii acesteia.
Dacă solicitarea este aprobată, ANAF va pune poprire pe sumele pe care autoritatea competentă le datorează contribuabilului, în limita obligaţiilor fiscale amânate la plată.