Acţionarii companiei "INAR" Braşov au revocat săptămâna trecută trei dintre membrii Consiliului de Administraţie al societăţii, după ce anterior ceilalţi doi demisionaseră din funcţii. În aceeaşi şedinţă, însă, acţionarii i-au reales pe cei cinci, obligându-i pe aceştia să încheie câte o asigurare de răspundere profesională în valoare de 5.000 de euro.
Firma braşoveană "INAR", singurul institut de cercetare în domeniul autovehiculelor rutiere din România, a încheiat anul trecut cu pierderi de 392.971 de lei, după ce în anii anteriori reuşise să obţină profituri satisfăcătoare. Cifra de afaceri a societăţii braşovene a scăzut cu 40%, de la 1,011 milioane de lei la 603.145 lei. Veniturile companiei s-au înjumătăţit anul trecut, de la 1,255 milioane de lei la 605.581 de lei, în condiţiile în care cheltuielile s-au redus cu doar o treime, de la 1,213 milioane de lei la 992.819 lei.
Potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti, pe parcursul anului 2009 societatea a fost influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi scăderea drastică a comenzilor de la agenţii economici cu care societatea avea legături tradiţionale, datorată încetării sau restrângerii activităţii acestora, diminuarea substanţială a fondurilor alocate de Planul Naţional de CDI, interesul scăzut al agenţilor economici pentru cofinanţarea lucrărilor de cercetare-dezvoltare, majorările succesive ale preţurilor la utilităţi, precum şi vechimea utilajelor.
Cifra de afaceri derulată în domeniul cercetării s-a înjumătăţit anul trecut în totalul afacerilor companiei, crescând semnificativ cea obţinută din redevenţe şi chirii. Compania braşoveană este controlată de stat, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, care deţine 57,10% din titluri, SIF Transilvania - 38,99%, restul acţiunilor fiind deţinute de actuali şi foşti angajaţi.