Inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, amânată

L.A.
Cultură / 13 martie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România (MNIEHR) a fost amânată pentru 2022, a declarat astăzi directorul Institutului "Elie Wiesel", la o conferinţă pe această temă, la care participă prim-ministrul Viorica Dăncilă, miniştrii Teodor Meleşcanu şi Valer-Daniel Breaz, dar şi ambasadorii Israelului şi al Statelor Unite la Bucureşti.

Proiectul muzeal este un parteneriat între Administraţia prezidenţială, Guvernul şi Parlamentul României.

Institutul "Elie Wiesel" este cel care coordonează acest proiect, iar finalizarea lui a fost prelungită cu până la un an şi jumătate, până în 2022, a declarat astăzi, Alexandru Florian, directorul general al institutului, conform News.ro.

Proiectul va reflecta rolul comunităţii evreieşti din ţara noastră în procesul de modernizare a României, scrie News.ro.

"Istoria acestui proiect este una complicată. Nimeni nu este perfect. Orice proiect are avansuri, are stagnări, ne aflăm în faza în care el urmează să funcţioneze în România - apreciez public - într-o perioadă de trei ani, trei ani şi jumătate. În urmă cu un an şi jumătate eram optimist, am spus că în 2021 îl vom inaugura, astăzi îmi asum o prelungire a acestui termen cu încă un an şi jumătate. Vă asigur că se va materializa şi că în 2022 veţi fi invitaţi să participaţi la deschiderea acestui muzeu", a spus Florian.

Conferinţa internaţională "Viitorul memoriei: Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România" are loc astăzi, la Muzeul Naţional de Artă a României.

Acesta este al doilea eveniment al preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, care abordează tema combaterii antisemitismului, xenofobiei şi tuturor formelor de intoleranţă.

Ministrul Afecerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat că acest muzeu "va sprijini instituţiile statului în combaterea negării şi trivializării Holocaustului din România, precum şi a celei de prevenire a antisemitismului, a extremismului şi populismului".

Prin activitatea sa, instituţia va contribui la "o mai bună cunoaştere şi cercetare ştiinţifică a fenomenului Holocaustului din România".

Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a reiterat că Europa este încă "băntuită de ideologii asemănătoare celor din anii 1930 ai secolului trecut, al căror produs final a fost Holocaustul". Ideologii nocive, după cum le-a numit Breaz, ale celor "care încearcă să nege adevărurile istoriei".

Educaţia şi cultura, a mai spus el, sunt instrumente pentru combaterea antisemitismului şi negaţionismului.

"Amintirea este vie, doar dacă este transformată în ceva relevant pentru sine, dacă istoria este adusă în prezent. Doar prin asumarea trecutului îţi poţi construi viitorul. Trăim într-o eră în care xenofobia, antisemitismul şi intoleranţa fac parte din discursul comun din Europa", a spus David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti.

În septembrie 2016, prin Hotărârea Guvernului nr. 625/2016, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" a fost însărcinat cu organizarea, coordonarea şi înfiinţarea viitorului muzeu.

Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va avea ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, pentru cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului.

Muzeul va fi organizat în centrul istoric al Bucureştiului, în Palatul Dacia.

Concursul de soluţii pentru amenajarea expoziţiei permanente şi a spaţiilor conexe ale MNIEHR a avut loc până în decembrie 2018, mai scrie News.ro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bine ca se va infiinta o astfel de institutie si felicitari comunitatii evreiesti pentru initiativa, dar as vrea sa vad din partea Administraţiei prezidenţiale, Guvernului şi Parlamentului Românieii cel putin aceleasi disponibilitate si entuziasm pentru infiintarea unui muzeu al comunismului.

    Măi da pe ce clădire au pus ochii... Au gust, ce mai!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb