Încă două licenţe pentru telefonia 3G vor fi scoase la licitaţie pînă la sfîrşitul anului

Raluca Bâra
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 12 aprilie 2005

În 2011, industria de înaltă tehnologie ar putea ajunge la 16% din PIB

Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) va scoate la licitaţie, pînă la sfîrşitul acestui an, încă două licenţe de telefonie din generaţia a treia (3G), a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informa-ţiei (MCTI), Florin Bejan. Domnia sa a precizat că se aşteaptă ca cel puţin încă o licenţă să fie atribuită pînă la sfîrşitul anului 2011.

Reprezentantul "Connex", Marian Velicu, a specificat, cu ocazia înmînării licenţelor achiziţionate în 2004 de operatorii de telefonie mobilă "Connex" şi "Orange", că serviciul va fi lansat comercial pînă la sfîrşitul trimestrului în curs. Domnia sa apreciază că ţara noastră va fi printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est care lansează comercial acest serviciu. Yves Gauthier, reprezentantul "Orange" România, susţine că "Orange" va lansa comercial acest serviciu după anul 2006. Menţionăm că licenţele 3G au fost lansate comercial numai în Cehia, deşi există deja în Polonia, Slovenia şi Ungaria.

Vicepremierul Gheorghe Seculici, prezent la conferinţă, a declarat că industria de înaltă tehnologie şi comunicaţii ar putea să atingă 16% din Produsul Intern Brut în 6-8 ani (n.r. faţă de 10% cît reprezintă în pre-zent), dacă urmează linia as-cendentă estimată. Florin Be-jan consideră că noua tehnologie va fi mai performantă decît tehnologia GSM, ceea ce va atrage tarife mai scăzute.

IGCTI a alocat pentru serviciile din generaţia a treia benzi de frecvenţă cuprinse între 1.900 MHz şi 1.980 MHz, precum şi în baza de frecvenţă cuprinsă între 2.110 şi 2.170 MHz. Tehnologia 3G permite accesul la servicii de ultimă generaţie: videoclipul, recepţia şi trimiterea de e-mail-uri de dimensiuni mari, accesarea internetului de mare viteză şi transfer de conţinut video-mobil (televiziune, muzică, videoclipuri şi divertisment). Viteza de transmisie a informaţiilor este între 384 Kbps şi 2 Kmps.

Pînă la sfîrşitul anului 2011, utilizatorii din Bucureşti şi din alte 10 mari oraşe din ţară vor beneficia de acces la telefonie 3G.

Tehnologia 3G a fost lansată în octombrie 2001 de compania japoneză DoCoMo şi a cunos-cut o dezvoltare accelerată mai ales în cursul anului trecut, cînd a fost adoptată comercial de marii operatori internaţionali. În ţara noastră, posibilitatea lan-sării 3G s-a conturat încă din anul 2002. Proiectul a fost concretizat în noiembrie 2004, cînd operatorii de telefonie mobilă "Connex" şi "Orange" Ro-mâ-nia au cîştigat licitaţia lansată de MCTI.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb