Nouă dintre cele mai mari bănci din lume sunt investigate de procurorii americani, fiind bănuite că au manipulat dobânda Libor (London Interbank Offered Rate), spun surse apropiate situaţiei, citate de presa internaţională.
Conform acestora, Eric Schneiderman, procurorul general al statului New York, şi George Jepsen, cel din Connecticut, au trimis citaţii în cazul menţionat către "Bank of America", "Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ", "Credit Suisse Group", "Lloyds Banking Group", "Rabobank", "Royal Bank of Canada", "Société Générale", "Norinchukin Bank" şi "West LB".
Aceste citaţii, emise începând din august, aduc la 16 numărul total al băncilor care au fost anchetate de statul american în cazul Libor, conform surselor citate.
Schneiderman şi Jepsen investighează împreună încercarea băncilor de a manipula Libor, ca parte a anchetei globale derulate în acest sens de zeci de autorităţi federale şi de reglementare de pe trei continente.
Alte instituţii financiare implicate în acest dosar sunt "Credit Agricole", "HSBC Holdings", "Deutsche Bank", "JPMorgan Chase &Co." şi "Barclays".
În luna iulie, analiştii băncii americane "Morgan Stanley" au estimat că instituţiile de credit implicate în cazul Libor ar putea fi obligate să plătească penalităţi şi daune în valoare de 22 de miliarde de dolari. Până acum, doar "Barclays" a fost sancţionată de către autorităţile din Marea Britanie şi SUA cu o amendă de 360 de milioa-ne de euro. Marcus Agius, preşedintele băncii, a fost nevoit să demisioneze la începutul lunii iulie, pe fondul acestui scandal.
În condiţiile date, autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie (FSA) a prezentat, la finele lunii septembrie, un plan de revizuire a modului de stabilire a dobânzilor Libor.