Una dintre principalele destinaţii de vacanţă ale românilor, Grecia, s-a confruntat anul acest cu provocări majore. Ţara s-a confruntat în 2024 cu "anul cel mai dificil din punctul de vedere al climei din ultimii 40 de ani'', un an pe parcursul căruia incendiile de vegetaţie au distrus 44.000 de hectare, a afirmat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis în faţa Parlamentului. "Ne aşteptam la un an foarte dificil din punctul de vedere al climei, a fost în mod obiectiv cel mai dificil din ultimii 40 de ani, potrivit datelor tuturor oamenilor de ştiinţă, inclusiv a celor din cadrul Observatorului naţional'' grec, a declarat Kyriakos Mitsotakis cu prilejul unei dezbateri pe acest subiect. Premierul a menţionat "temperaturile în mod constant mai ridicate decât media'', "seceta prelungită'' şi "vânturile violente'' drept "consecinţe ale schimbărilor climatice cărora trebuie să le facem faţă de acum înainte''. În 2024, numărul incendiilor forestiere a crescut la 9.101 în comparaţie cu 7.163 anul precedent, a mai precizat el. Situată în bazinul mediteraneean, Grecia, considerată de oamenii de ştiinţă asemenea unui "hotspot'' al schimbărilor climatice, este afectată în mod obişnuit de valuri de căldură şi incendii de pădure în fiecare vară. Fenomenul s-a intensificat însă în ultimii ani. Incendiile forestiere au început mai devreme anul acesta odată cu un incendiu declanşat la peste 1.000 de metri altitudine în muntele Pieria (nord) la sfârşitul lui martie, activ timp de mai multe zile înainte de a fi adus sub control. Grecia a cunoscut "cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată'', potrivit Observatorului naţional din Atena, urmată de o caniculă precoce care a debutat în iunie şi de recorduri de temperatură în iunie şi iulie. Numeroase incendii au fost înregistrate pe întreg teritoriul ţării, iar codurile portocalii şi roşii au fost în vigoare timp de mai multe săptămâni. La jumătatea lunii august, a fost nevoie de trei zile pentru a aduce sub control un incendiu izbucnit la doar 40 de kilometri nord-est de Atena şi care ulterior s-a extins până la marginea capitalei, ducând la moartea unei persoane şi la mii de evacuări. La finalul lunii septembrie, 6.500 de hectare de pădure şi teren agricol au luat foc în apropiere de oraşul Corint (sud). În 2023, peste 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendii de vegetaţie din Grecia. Un incendiu imens, declanşat în parcul naţional Dadia (nord-est), a fost considerat ca cel mai distructiv înregistrat vreodată în Uniunea Europeană.
Incendii fără precedent în ultimii 40 de ani
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 octombrie 2024
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 13:58)
Grecia si grecii nu se confrunta cu schimbarile climatice si nici cu temperaturile ridicate. Grecia si grecii, (ca noi toti europenii si intreaga populatie a lumii), se confrunta (si ne confruntam) cu lipsa apei. Lasati apa sa isi urmeze procesul, circuitul natural ca intotdeuna, de milioane de ani, ca aceasta dereglare produce " schimbari climatice" si Grecia si Romania, si California si ...Rusia nu vor mai arde.. Si Franta si Italia si Romania si China si Nepal si Florida, si... .. nu vor mai fi luate de ape.
Lipsa apei aducatoare de racoare si rodnicie, pe arii extinse, in Europa si in lume, dereglarea circuitului natural al ape in natura, este cauza incendiilor si inundatiilor, este pericolul ce ameninta omenirea si viata pe Tera.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 14:44)
Da' cine o opreste sa circule?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2024, 17:11)
Lipsa copacilor, de aceea nu vede nici “padurea” circuitului natural al apei:-)