Fiecare vară din ultimii ani a adus pe ecranele televizoarelor imagini apocaliptice cu incendiile din Grecia. Împotriva acestora luptă eroic pompieri, inclusiv din România.
Din păcate, lucrurile par să se vadă altfel "de pe teren", după cum relatează publicaţii care nu fac parte din "presa oficială".
Pe harta de la Google erau marcate trei incendii de pădure la distanţe de cîteva zeci de kilometri de Atena în 19 iulie 2023.
Despre incendiul din zona Dervenochori, aflată la circa 50 de kilometri de Atena în direcţia Nord-Vest, au apărut informaţii extrem de grave.
Un rezident a declarat pentru un post de televiziune că incendiul a fost provocat pentru a curăţa pădurile de pin, astfel încât să poată fi instalate centrale eoliene. "A fost 100% provocat, iar într-o lună vom avea turbine", a declarat rezidentul din Dervenochori, după cum scrie publicaţia ProNews.gr.
"În urmă cu un an, am scris un articol despre centralele eoliene care răsar în zone complet arse de focuri ciudate", mai subliniază publicaţia online din Grecia.
ProNews mai scrie că rezidenţii din mai multe zone s-au plîns că pompierii au acţionat cu întârziere sau deloc, iar astfel incendiile s-au extins şi au crescut în intensitate.
"Suntem la mila autorităţilor incompetente", au declarat locuitorii din oraşul Mandra pentru un post de televiziune, care mai susţin că "nu există avioane, nu există pompieri şi ne-au blocat drumurile".
În faţa acestor declaraţii, jurnalistul care lua interviul a precizat că în zonă operează avioane pentru stingerea incendiilor, conform anunţurilor oficiale.
"Îşi bat joc de noi. Nimeni nu încearcă nimic", a fost replica rezidenţilor. "Suntem singuri, nu există echipamente", a confirmat inclusiv primarul din Mandra deficienţele grave de organizare.
În alte ştiri prezentate de ProNews apar localnici care încearcă să oprească focurile cu găleţi de apă, în condiţiile în care "peste 10 miliarde de euro s-au cheltuit în ultimii 10 ani pentru combaterea incendiilor şi dotarea unităţilor de pompieri".
Conform datelor prezentate de ProNews, Grecia are una dintre cele mai mari structuri de luptă împotriva incendiilor la nivel mondial raportată la numărul cetăţenilor. Din personalul de 24.000, aproape 18.000 reprezintă numărul pompierilor, iar restul alt personal pentru urgenţe. Dotarea este alcătuită din circa 3.700 maşini de pompieri plus 89 de unităţi aeriene, iar costul anual total este de circa 1,5 miliarde de euro.
Cu doar cîteva zile înainte de apariţia incendiilor din regiunea Attica, publicaţia ProNews a scris despre creşterea puternică a riscului de cădere a reţelei electrice, determinată de "obsesia guvernului cu centralele eoliene".
În condiţiile valului sezonier de căldură ridicată, aceste centrale nu funcţionează din cauza lipsei vântului, pe fondul unei cererii ridicate de electricitate, în special pentru aparatele de aer condiţionat.
Dacă se va înregistra un blackout la nivel naţional, o situaţie care devine tot mai probabilă, guvernul este gata să dea vina pe "cetăţenii iresponsabili", care pornesc aparatele de aer condiţionat, după cum mai scrie ProNews. Publicaţia subliniază că s-a ajuns aici ca urmare a "entuziasmului cu care guvernul a executat ordinele de la Berlin privind închiderea centralelor pe lignit".
Oare unde am mai auzit de un astfel de "entuziasm", care ignoră complet, în ciuda suferinţei cetăţenilor din propria ţară, ipocrizia murdară a autorităţilor germane, deşi acolo se deschid noi exploatări de lignit prin lichidarea unor localităţi istorice şi a unor păduri seculare?
În condiţiile în care prognozele meteo arată că valul de căldură din Grecia va mai persista cel puţin câteva zile, ProNews prezintă o serie de concluzii amare, valabile pentru toate ţările europene.
În primul rînd, "justificările constante conform cărora totul se datorează schimbărilor climatice şi condiţiilor meteo extrem nu mai conving pe nimeni", iar "incendiile din regiunea Attica arată că statul nu este capabil să ofere nici cea mai mică protecţie".
Publicaţia mai accentuează faptul că de zeci de ani are loc acelaşi fenomen, al temperaturilor care depăşesc 40 de grade Celsius timp de cîteva zile în timpul verii din Grecia, şi nimic nu este ieşit din comun.
Autorul întreabă, apoi, cum este posibil ca autorităţile să cheltuiască miliarde de euro anual pentru combaterea incendiilor fără niciun rezultat.
Un exponent major al acestor cheltuieli fără rezultat îl reprezintă avioanele utilitare de stingere a incendiilor achiziţionate de la compania americană Air Tractor. Capacitatea lor este foarte redusă, iar alimentarea cu apă nu se poate face decât din surse fixe, care presupune aterizarea avioanelor.
ProNews acuză autorităţile guvernamentale că pun totul pe seama schimbărilor climatice, în ciuda faptului că premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat, după o vizită la Ministerul Crizei Climatice şi Protecţiei Civile, că "ţara este gata pentru sezonul incendiilor"? Declaraţia a fost făcută în urmă cu mai puţin de două săptămâni.
Oare ce se poate spune despre o ţară cu circa 10 milioane de locuitori care are un Minister al Crizei Climatice şi Protecţiei Civile?
"Pe scurt, Grecia este o ţară care nu poate funcţiona normal", deoarece "îndată ce condiţiile meteorologice depăşesc anumite limite, totul încetează să mai existe", este verdictul dat de publicaţia ProNews.
Este acest verdict forţat şi maliţios? Nici pe departe, deoarece "nu se poate vorbi despre un stat serios, atunci cînd acesta depinde de starea vremii şi botează constant condiţiile meteo cu tot felul de apelative extreme şi fanteziste".
Din păcate, în toată Europa autorităţile utilizează abuziv aceleaşi noţiuni, chiar dacă nu au "norocul" incendiilor din Grecia.
Pînă când? Şi ce vor face când "supuşii" lor vor realiza că nu mai au nimic de pierdut?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 07:26)
ca si la noi, ogoarele agrare care vor produce energie electrica, nu mincare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 08:08)
din cate am citit "ogoarele agrare" cu panouri solare sunt intretinute cu oi, deci produc mancare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 15:48)
Vegetatia din Grecia nu este nici inalta si nici densa ca sa impiedice amplasarea centralelor eoliene. Am fost de multe ori in Grecia si nu am intalnit acolo nicio padure de sequoia, dar am vazut multe mori de vant fara ca vegetatia din jurul lor sa fie rasa..
Conspiratia mondiala impotriva omului este tema preferata a trollilor rusi, de la antene GSM care raspandesc virusi pana la vaccinuri de exterminare a omului, produse de europeni si americani (culmea, exact pentru europeni si americani si nu pentru ceilalti, pentru ca europenii si americanii au constatat ca suntem prea multi pe Terra si au horatat sa se autoscarifice ei ca sa ramana rusii si chinezii! Culmea este ca s-au gasit cativa prosti care sa creada asa ceva). Acum se pare ca europenii au hotarat sa isi dea foc singuri ca se plictiseau in concediu si au vrut focuri de tabara. In Europa este nasol, dar noroc ca in Rusia, Coreea de Nord, Iran, Siria si China este excelent si se traieste formidabil.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 18:45)
Urmărește zero hedge și pe urmă constați și singur ce mestecă unii. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 24.07.2023, 08:42)
As pastra o urma de scepticism. Dar asta doar pentru ca avem de-a face cu Grecia, unde stim metehnele, de la evaziune fiscala la cheltuieli publice imense. Ne aducem aminte accidentul feroviar de acum cateva luni si discutiile despre starea precara a cailor ferate.
De ce ar fi altfel cu pregatirile pentru incendii?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ggg în data de 24.07.2023, 14:00)
pt ca achizitionarea de avioane air tractor s-a facut sub atenta indrumare a consilierilor americani. cat de mare a fost spaga primita sa accepte livrarea de avioane ce nu indeplinesc conditiile necesare.