ÎNCEPÂND DE ASTĂZI Acţiunile Grup Şerban Holding intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 februarie 2022

Acţiunile Grup Şerban Holding intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

Compania vine la bursă cu o evaluare anticipată de 360 milioane de lei

Acţiunile Grup Şerban Holding, companie din ţara noastră activă în mai multe domenii din agricultură, vor intra începând de astăzi la tranzacţionare în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul GSH.

Emitentul vine la bursă cu o evaluare anticipată de 359,3 milioane de lei, conform preţului la care s-a încheiat plasamentul privat derulat de companie la finele anului trecut, de 2,12 lei/acţiune. Faţă de profitul obţinut anul trecut, de 24,58 milioane de lei, compania are un raport Price to Earnings Ratio de 14,6.

În cadrul plasamentului, compania a strâns de la investitori 12,7 milioane de lei, fonduri ce vor fi folosite în principal, pentru proiectele în curs sau viitoare ale grupului GSH, atât cele de investiţii în sisteme de irigaţii, dezvoltarea practicilor de agricultură regenerativă, dezvoltarea capacităţii de depozitare, extinderea suprafeţelor de creştere de păsări, cât şi achiziţia unei noi linii de panificaţie şi lansarea de noi produse, conform informaţiilor din memorandum-ul întocmit de TradeVille.

Şerban Holding este societatea mamă a grupului de firme Şerban, ce include: Interagroaliment, Ferma Avicolă Şerban, Fabrica de Pâine Şerban şi Şerban Distribuţie.

Interagroaliment se ocupă de cultivarea şi comercializarea de cereale, plante oleaginoase şi legume. În prezent, compania exploatează peste 10.000 de hectare de teren arabil, cu focus pe cultura mare în sistem convenţional. De asemenea, deţine şi exploatează peste 133.000 de tone capacitate totală de depozitare a cerealelor şi plantelor oleaginoase în opt baze unde rulează peste 240,000 tone de cereale şi oleaginoase pe an.

Ferma Avicolă Şerban se ocupă de creşterea şi comercializare cărnii de pasăre, în cinci unităţi proprii din trei locaţii, cu o capacitate de 880.000 per serie, conform datelor din memorandum.

În 2020, Grup Şerban Holding a raportat o cifră de afaceri de 311,77 milioane de lei, în creştere cu 15,7% faţă de cea din anul anterior, în timp ce rezultatul net s-a ridicat la 24,06 milioane de lei, similar cu cel din 2019. Marja netă a fost de 7,7%, faţă de 9% în anul anterior.

Conform celor prezentate în memorandum, 51% din afacerile din 2020 au reprezentat veniturile obţinute din vânzarea cerealelor, în timp ce 11,3% au fost venituri din vânzarea puilor. 10,8% din cifra de afaceri a fost dată de vânzarea produselor finite bazate pe cereale.

La nivelul companiilor, cea mai mare pondere din cifra de afaceri a Grupului a provenit de la Interagroaliment, în proporţie de peste 60%, în timp ce ponderea Şerban Distribuţie în afacerile Grup Şerban Holding a fost de 14%.

Anul trecut, compania a avut afaceri consolidate de 330,02 milioane de lei, iar pentru acest an estimările se ridică la 367,13 milioane de lei, conform datelor prezentate în memorandum. Pentru următorii ani se prognozează o creştere constantă de circa 11% pe an, cifra de afaceri a Grup Şerban Holding urmând să ajungă la 409,12 milioane de lei în 2023 şi la 500,86 milioane de lei în 2025.

În ceea ce priveşte profitabilitatea, anul trecut compania a obţinut un rezultat net consolidat de 24,58 milioane de lei, iar pentru acest an prognozează un profit net de aproape 30 milioane de lei. Pentru 2023 rezultatul este estimat la 36,34 milioane de lei, care va urca la 44,57 milioane de lei în 2025, conform datelor prezentate în memorandum.

"Fiind o companie cu un potenţial mare de dezvoltare, conducerea emitentului urmăreşte să obţină un echilibru între recompensarea acţionarilor şi menţinerea accesului la capitalul necesar pentru dezvoltare. Prin urmare, emitentul propune acţionarilor un model hibrid de politică de dividend, care include atât distribuirea de acţiuni gratuite, cât şi dividende în numerar", se mai arată în document.

Compania este controlată de Lucian Nicolae Şerban, ce deţine 95,83% din Grup Şerban Holding, în timp ce free-float-ul este de 4,17%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum apar pe bursa companii cu free float 4%(cred ca si aici intra si unii angajati) cand la 95% o poti delista?In conditiile astea nici la listare tehnica nu se califica.

    Macar pare companie serioasa dupa modul cum isi prezinta afacerile(nu vorbim daca e scumpa ori ba,treaba fiecaruia sa decida). 

    Ce sa zici de APP de pilda care aduna creante cat afacerile,se tot acumuleaza si nu scrie in rapoarte ce-s cu ele,de unde sunt!O parte mica erau inainte de listare imprumuturi la niste firme care fac imobiliare sau nu stiu ce.Probabil cu banii de plasament s-au parcat acolo sau in alta parte si sunt in creantele alea,altfel nu se explica ca nu cred eu ca nu incasezi din activitatea de evaluator si prestezi pe caiet ca la birtul din sat.

    Cert este ca voit nu apare nimic in legatura cu provenienta acestor creante. 

    1. Compania are datorii mari si nesustenabile.

      Nu inteleg pe ce baza se cumpara actiuni la aceasta entitate. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb