Acţiunile Raiko Transilvania (RKOT), societate specializată în producerea, vânzarea şi distribuţia sistemelor complete de acoperiş şi a sistemelor de drenaj a apei pluviale, intră astăzi la tranzacţionare în piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Compania vine în piaţă cu o capitalizare de 4,05 milioane de lei, după ce în luna februarie a anului trecut, încheiase a doua rundă de finanţare, prin care a atras de la investitori 0,84 milioane de lei, la un preţ de 1,05 lei/titlu.
Conform datelor din memorandumul de listare întocmit de Tradeville, pentru următorii cinci ani, Raiko Transilvania îşi propune să atingă o cotă de piaţă de 10%, echivalentul unui volum de afaceri pe segmentul de sisteme de drenaj a apei pluviale de patru milioane de euro.
Pentru a stimula creşterea vânzărilor, Raiko consideră că este nevoie de majorarea stocurilor de materii prime şi de produse disponibile pentru vânzare, astfel încât vizează ca o parte din resursele financiare atrase în urma plasamentului privat să fie utilizate pentru majorarea stocurilor de materii prime (oţel).
"Totodată, emitentul are în plan majorarea cheltuielilor cu activitatea de marketing pentru a creşte vizibilitatea societăţii în special în rândul distribuitorilor, atât prin intermediul produselor tradiţionale de marketing (prezenţa prin standuri şi cataloage de prezentare în principalele reţele de desfacere, participarea la târguri de profil) cât şi prin intermediul reţelelor de socializare", se menţionează în documentul de listare.
Potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanţă Neomar Consulting, emis în luna aprilie a anului trecut, la sfârşitul anului 2019, Raiko ocupa poziţia a zecea în piaţa de acoperişuri şi sisteme de drenaj a apei pluviale, înregistrând o cota de piaţă de 3,25%, pe primele două poziţii fiind Bilka Stell, cu o cotă de piaţă de 27,1% şi Depaco (Wetterbest), ce avea o cotă de 12,72%, se arată în memorandum.
Conform planului de dezvoltare al emitentului, în perioada următoare, Raiko Transilvania va prelua controlul asupra societăţii soră din Polonia, Raiko Polska, urmând ca această operaţiune să deschidă noi orizonturi pentru companie, se mai arată în documentul de listare în care se adaugă: "În 2020, activităţile de export ale Raiko Polska au fost preluate de către Raiko Transilvania. Începând cu 2021, societatea Raiko Transilvania are în plan să deschidă o sucursala în Polonia şi, pas cu pas, va prelua toate activităţile Raiko Polska din Polonia".
Conform memorandumului, Raiko Polska este o societate condusă şi controlată de Tomasz Kurcin, care deţine pachetul majoritar şi la Raiko Transilvania.
Pentru 2019, compania a obţinut o cifră de afaceri de 4,65 milioane de lei, în creştere cu 13,8% faţă de cea din anul anterior (circa 63% fiind dată de vânzările de sisteme de drenaj a apei pluviale, restul fiind vânzări de acoperişuri şi accesorii şi alte venituri), în timp ce profitul net a fost de aproape 0,22 milioane lei, peste 48,7% cel din 2018. Pentru primul semestru al anului trecut, afacerile Raiko s-au ridicat la 2,25 milioane de lei, cu 30,5% peste cel primele şase luni ale lui 2019, în timp profitul net aproape s-a dublat, până la 0,08 milioane de lei.
Conform datelor din memorandum, compania prognozează pentru acest an vânzări de 10,28 milioane de lei, iar pentru 2022 de 13,37 milioane lei, în timp ce profitul net este estimat la 0,41 milioane lei în 2021 şi 0,54 milioane lei în anul următor.
Compania, cu sediul în localitatea Căpuşul Mare din judeţul Cluj, a fost înfiinţată în 2014 de Tomasz Kurcin care, înainte de listare deţine împreună cu soţia sa 53,25% din acţiunile Raiko Transilvania, în timp ce Marian Marius Alexe are 35,19% din producătorul de sisteme pluviale.
Compania are în prezent în oferta sa trei produse cheie, respectiv sisteme de jgheaburi Raiko, acoperişuri şi accesorii pentru acoperiş.